Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mетодичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

2. Загальні вимоги до виконання курсової роботи

Курсова робота — це самостійне науково-практичне досліджен­ня, яке дає змогу оцінити якість знань студента, його вміння засто­сувати їх на практиці.

Виконуючи роботу, студент має навчитися користуватися спеці­альною літературою, самостійно її аналізувати та узагальнювати.

Матеріал курсової роботи має бути викладений відповідно до вимог законів формальної логіки — закону тотожності, закону супе­речності, закону достатнього обґрунтування, що означає:

- не можна висловлювати два суперечливих судження про один предмет;

- кожна висловлена думка, твердження мають бути достатньо обґрунтовані.

Курсову роботу студент денної форми навчання повинен викону­вати на основі ретельного вивчення й узагальнення передового досві­ду господарювання, висвітленого в літературних джерелах, обов'яз­кового використання статистичних даних, наведених у науковій літе­ратурі, періодичній пресі та статистичних щорічних виданнях.

Студенти заочної форми навчання мають можливість і обов'язково повинні виконувати курсову роботу на матеріалах конкретного підприємства, а студенти денної форми навчання можуть виконувати курсову роботу на теоретичних матеріалах.

Тема роботи має бути такою, яка давала б змогу майбутньому спеціалісту у комплексі вирішувати чи висвітлювати питання орга­нізації і планування виробництва. Результати дослідження треба ви­класти у вигляді висновків і пропозицій. Обсяг курсової роботи — 35—45 рукописних аркушів стандартної форми (включаючи табли­ці, схеми, діаграми, графіки тощо).

У готовому (чистовому) тексті не дозволяється робити виправ­лення, закреслення, вставки, а також скорочувати слова та викорис­товувати абревіатури (крім загальноприйнятих).

3. Вибір теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми. Студенти стаціонару обирають тему курсової роботи за власним розсудом, але відповідно до тематики курсових робіт, визначеної кафедрою економіки і підприємництва інституту. Ця тематика щороку переглядається і доповнюється.

Студенти заочної форм навчання вибір теми курсо­вої роботи здійснюють з урахуванням своєї практичної діяльності, можливостей використання матеріалів промислових підприємств та організацій, де вони працюють, але також згідно з тематикою, ви­значеною кафедрою економіки підприємств. Якщо студент обрав тему, не визначену кафедрою, він повинен написати про це заяву на ім'я завідувача кафедри економіки підприємств. У заяві слід зазна­чити назву обраної теми та обґрунтувати її вибір. Без погодження з кафедрою вільний вибір теми не дозволяється.

Вибираючи тему курсової роботи, студент має врахувати: її нау­кову та

практичну спрямованість, а також наявність необхідних матеріа­лів, що стосуються теми курсової роботи, та можливостей особисто ознайомитися з обраним об'єктом дослідження (підприємством, ор­ганізацією).

4. Структура і зміст курсової роботи

Після вибору теми та погодження її з науковим керівником, приз­наченим кафедрою, студент повинен розробити й викласти в пись­мовій формі її план. План теми слід розробляти після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з теми дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше уявити собі структуру роботи, послідовно викласти її зміст, повніше висвітлити коло питань, які мають бути вирішені.

План рекомендується складати з 4—5 питань. При цьому необ­хідно визначити, яке з них має бути головним, провідним. Його ви­світленню підпорядковуються всі інші питання плану. В цілому він має включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її.

Добре продуманий план є запорукою успішного виконання робо­ти. Структура і зміст курсової роботи, співвідношення її роз­ділів визначаються обраною темою. Як приклад, можна рекоменду­вати таку схему змісту:

Вступ — обґрунтування актуальності теми, визначення кола зав­дань курсової роботи, коротка техніко-економічна характеристика об'єкта дослідження (підприємства, організації).

Перший розділ — виклад теоретичних і методологічних пи­тань, що стосуються теми курсової роботи, та їхня практична зна­чущість.

Другий розділ — економічний аналіз стану обраного об'єкта до­слідження чи економічних явищ, що розглядаються.

Третій розділ — огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища та шляхів вирішення питань, які досліджуються.

Заключна частина — виклад основних результатів дослідження та основних заходів щодо ефективного вирішення питань, які роз­глядалися у роботі.

Висновок – підводяться підсумки по виконаній роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]