Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинари по цивільному праву.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

Заняття № 33. Тема: Відшкодування шкоди.

  1. Відшкодування шкоди, завданої фізичними особами з частковою або неповною цивільною дієздатністю (малолітніми, неповнолітніми), недієздатними, з вадами психічного чи фізичного стану та особами з обмеженою цивільною дієздатністю.

  2. Відповідальність за шкоду, спільно заподіяну кількома особами.

  3. Відшкодування шкоди, завданої фізичній особі каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

  4. Зміна розміру відшкодування шкоди.

  5. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарі, робіт (послуг).

Задача 1.

Троє дітей Васильєв Сергій (12 років), Колосов Сашко (13 років) і Мухін Микола (14 років), граючи на вулиці у футбол, розбили вітрину магазина. Директор магазину пред'явив позов до суду про відшкодування шкоди до батьків Сашка, Миколи і до бабусі Сергія - Некрасової (оскільки батьки знаходилися в тривалому відрядженні за кордоном і він проживав з бабусею). Суд стягнув солідарно з батьків Колосова Сашка, матері Мухіна Миколи і Некрасової (бабусі Васильєва Сергія) у відшкодування збитку магазину 3000 гривень. Батька Мухіна Миколи - Мухіна М.І., який протягом 7-ми років не проживав з родиною через розірвання шлюбу, і батьків Васильєва Сергія суд від відповідальності звільнив.

Чи правильне рішення суду?

Задача 2.

Учень 10-го класу середньої школи 16-тирічний Міша Самойленко на перерві побив другокласника Ігоря Юрченка, при цьому заподіяв йому тілесні ушкодження середньої тяжкості. Під час попереднього розслідування кримінальної справи батьки І. Юрченка пред'явили до суду позов до середньої школи про відшкодування моральної шкоди і матеріальних збитків (витрати на лікування, придбання медикаментів).

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 3.

Під час занять по техніці газового зварювання в навчальному комбінаті при акционерному товаристві «Гідромеханізація» відбувся нещасливий випадок, в результаті якого Борисов одержав травму руки і був згодом визнаний інвалідом ІІІ групи. Борисов звернувся в суд із позовом до навчального комбінату про відшкодування збитку, заподіяного йому в результаті нещасливого випадку.

Представник навчального комбінату відмовився визнати позов, зробивши заяву, що навчальний комбінат не є юридичною особою, хоча і утримується за окремим кошторисом. Кошторисом же навчального комбінату не передбачені витрати на відшкодування збитків і відповідати повинно акціонерне товариство або викладач Рябко, за недоглядом якого відбувся нещасливий випадок.

Визначіть вид та елементи цього правовідношення. Який цивільно-правовий статус навчального комбінату?Визначіть правомірність вимог Борисова до навчального комбінату. Вирішить справу.

Задача 4.

Товариство «Ізмаїл» організувало виробництво і постачання в торгову мережу гумових іграшок. Згодом було встановлено, що через неякісні барвники, застосовані товариством при виробництві іграшок, у дітей, шо грали з ними, стали дуже частими алергійні реакції різних форм. У зв'язку з цим батьки, чиї діти постраждали від іграшок, зроблених товариством «Ізмаїл», звернулися до юриста товариства споживачів при голові міської адміністрації з проханням вжити заходів по припиненню виробництва іграшок товариством «Ізмаїл» і відшкодуванню майнової і моральної шкоди, заподіяних їм в результаті хвороби дітей.

Чи може мати місце захист цивільних прав судовими органами або позасудовими органами в адміністративному порядку в цьому випадку?

Які засоби можуть бути застосовані судовими або позасудовими органами при захисті цивільних прав у цьому випадку? Дайте юридичну консультацію.