Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв т з виробничо практики 5 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

4.2 Облік особового складу

Облік особового складу господарства ведеться відділом кадрів. Міністерством статистики затверджені такі форми первинного обліку основного складу:

  • № П-1 „Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу”;

  • № П-2 „Особова картка” ;

  • № П-3 „Алфавітна картка”;

  • № П-4 „Особова картка спеціаліста з вищою освітою, що виконує науково-досліджувальні, проектно-пошукові та технологічні роботи”;

  • № П-5 „Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу”;

  • № П-6 „Наказ (розпорядження) про надання відпустки”.

В господарстві відпустки для групи працівників оформлені графіком відпусток (форма № П-7). На основі цього документу відділ кадрів робить записи в особових картках працівників, а бухгалтерія господарства проводить нарахування та виплату відпусток

4.3 Документальне оформлення обліку заробітної плати

Для документального оформлення обліку заробітної плати бухгалтерією ВАТ «Радсад» застосовуються типові форми табелів використання робочого часу. В умовах автоматизованої системи обліку господарство використовує табель за формою № П-13, так як вона найбільш пристосована до різноманітних умов організації виробництва і легко доповнюється необхідними даними.

Табель обліку робочого часу складається в одному примірнику бухгалтером розрахункового відділу.

При прийнятті на роботу кожному працівникові господарства присвоюється табельний номер, який в подальшому використовується в усіх документах з обліку робочого часу, виробітку і розрахунків з оплати праці.

Підготовка табеля розпочинається за два-три дні до початку розрахункового періоду, за основу береться табель за минулий місяць. Внесення змін та доповнень в табель відбувається на основі відповідних документів з обліку особового складу (наказ про прийняття на роботу, наказ про надання відпустки тощо).

Формами, що застосовуються для обліку виробітку за відрядною формою оплати праці в ВАТ «Радсад» є : наряди на відрядну роботу індивідуальні; наряди на відрядну роботу бригади; облікові листки тракториста-машиніста; подорожні листки вантажних та легкових автомобілів; подорожні листки трактора; облікові листи праці та виконаних робіт; розрахунок нарахування оплати праці працівникам тваринництва тощо.

4.4 Нарахування заробітної плати

Відповідно до статті 2 Закону про оплату праці та Інструкцією по статистиці заробітної плати, затвердженою наказом Міністерства статистики від 11.12.2010 р. № 323 витрати на оплату праці складаються з:

  1. фонду основної заробітної плати;

  2. фонду додаткової заробітної плати;

  3. інших додаткових та компенсаційних виплат.

Основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу у відповідності з встановленими нормами праці. В господарстві вона встановлена у вигляді тарифних ставок (для спеціалістів), відрядних розцінок для працівників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата – винагорода за працю понад встановлені норми, за особливі умови праці тощо. Включає доплати, компенсаційні виплати, надбавки, передбачені діючим законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій.

До інших додаткових виплат в господарстві відносяться винагороди за результатами року тощо.

Первинні документи з обліку виробітку та заробітної плати передаються до бухгалтерії, де відбувається нарахування заробітної плати.

Облік розрахунків з працівниками в ВАТ «Радсад» ведеться в автоматизованій формі.

Так як ВАТ «Радсад» є сільськогосподарським підприємством, певну частку заробітної плати становить натуральна заробітна плата, що згідно з статтею 23 Закону „Про оплату праці” виплачується працівникам в разі, якщо вона є звичайною чи бажаною для них. Частка натуральної оплати праці в господарстві не перевищує 50% нарахованої оплати праці за місяць, причому вартість продукції, що видається в рахунок натуроплати не перевищує її собівартість.

Оплата відпусток залежить від їх видів, які умовно розподіляються на:

  • щорічні відпустки (основні, додаткові);

  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;

  • соціальні відпустки;

  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

  • відпустки по догляду за дитиною до 3 років;

  • відпустки без збереження заробітної плати тощо.

Розрахунок середньої заробітної плати для нарахування відпусток в господарстві проводиться виходячи з виплат за останні 12 місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплаті компенсації за невикористану відпустку. Що стосується розрахунку середньої заробітної плати для оплати допомоги з тимчасової непрацездатності, необхідно зазначити, що для розрахунку береться заробітна плата за останні 6 місяців роботи, що передують місяцю допомоги. Якщо працівник пропрацював в господарстві менше року, середня заробітна плата розраховується виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.