Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Рыбас(5).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
14.42 Mб
Скачать

2.3 Постижерний виріб як елемент композиції зачіски

Для створення дипломного проекту за темою: створення художнього жіночого образу при виконанні видовищної зачіски на довгому волоссі на підставі історичної епохи Рококо, та для доповнення композиції нам знадобився постижерний виріб: хвиля, ваза, валик та годинникові механізми.

Створення постижерного виробу починаємо з вази (рис.2.3.1).

Рисунок 2.3.1 – Ваза в зачісці

Спочатку з пінопласту вирізаємо за допомогою ножа форму вази, потім за допомогою клею ПВА обгортаємо вазу маленькими шматками паперу, тому що пінопласт втрачає форму, якщо одразу наклеїти волосся (рис.2.3.2).

Рисунок 2.3.2 – Форма обгорнена папером

Потім клеєм BF-6 наносимо штучне волосся – кониколон . Слідкуємо, щоб волосся лягло рівно, для рівності доки волосся ще не просохло згладжуємо руками (рис.2.3.3).

Рисунок 2.3.3 – Обгортання вази волоссям

Потім волосся фарбуємо у потрібний нам колір за допомогою солярового балончику «Радуга Orkide Ultra» золотавого кольору і наносимо блискучий лак «Радуга Orkide Ultra» (рис.2.3.4).

Рисунок 2.3.4 – Ваза закінченого виду

Для виготовлення годинникового механізму нам знадобився картон, кольоровий балончик «Радуга Orkide Ultra» золотавого кольору, блискучий лак «Радуга Orkide Ultra», клей BF-6, ножиці.

З картону за допомогою ножиців вирізали потрібну форму годинникового механізму. Потім наклеїли штучне волосся – каниколон за допомогою клею BF-6. Нанесли кольоровий балончик «Радуга Orkide Ultra» золотавого кольору і нанесли блискучий лак «Радуга Orkide Ultra» (рис.2.3.5).

Рисунок 2.3.5 – Годинниковий механізм

З усього залишкового волосся робимо валик (рис.2.3.6).

Рисунок 2.3.6 – Валик

Переваги валика:

  • Можливо вибрати різні кольори та розміри;

  • Легко прикріпити до волосся;

  • Він невисомий.

Беремо штучне волосся – каниколон (рис.2.3.7).

Рисунок 2.3.7 – Штучне волосся

Розрізаємо навпіл і застосовуємо лише одну частину, згинаємо її на дві рівні частини (рис.2.3.8).

Рисунок 2.3.8 – Волосся на виготовлення валика

Резинкою відмічаємо середину та міцно закріплюємо у основи волосся (рис.2.3.9).

Рисунок 2.3.9 – Закріплення волосся

Далі начісуємо усе волосся та збризкуємо лаком (рис.2.3.10).

Рисунок 2.3.10 – Начісування волосся

Переміщуємо волосся в сітку (рис.2.3.11).

Рисунок 2.3.11 – Загортання волосся в сітку

У зачісці використовується постижерний елемент у вигляді кулі, він виготовляється за допомогою тресування. Трес в один оберт. Плетіння треса починається у такій спосіб. Змочивши в приготовленій воді вказівний і великий пальці правої руки, з карди береться маленьке пасмо волосся – середня кількість волосся пасма для тресусання повинне бути порядком 15-20 шт. – і заносять із зовнішньої сторони натягнутих ниток тресбанка. Потім кінчики прядок, змочені водою, закладають між нижньою й середньою нитками впритул до вузлика. При цьому кінці пасом волосся повинні загороджувати середню й верхню нитки, а також нитка повинна бути відкрита з боку працюючого майстра. Потім кінці пасом волосся затискають вказівним і великим пальцями лівої руки так, щоб кінчик пасма в 3-4 см. виступав над верхньою ниткою.

Таке положення кінців пасма волосся серед ниток тресбанка можна вважати вихідним при тресуванні (рис. 2.3.12).

Рисунок 2.3.12 – Плетіння треса

Великий і вказівний пальці правої руки розташовують між середньою й верхньою нитками трес банка. Потім, захопивши пальцями виступаючий зверху кінець пасма й обігнувши їм верхню нитку, просмикується його між верхньою й середньою нитками на себе й долілиць. У такому положенні кінці волосся закривають середню й нижню нитки тресбанка, верхня нитка при цьому залишається відкритої.

Далі великий і вказівний пальці правої руки знову розташовують між середньою й верхньою нитки. Потім, обгинаючи нижню нитку, просмикується пасмо між середньою й верхню нитку, а середня й нижня нитка залишається відкритими.

Завершальний етап полягає в закріпленні. Великий і вказівний палець правої руки розташовується між верхньою й середньої ниткою із зовнішньої сторони тресбанка. Середню нитку злегка при цьому відтягують убік від себе й захоплюють пальцями правої руки кінці пасма, що виступають над верхньою нитку й проходили між верхньою й середньою нитками й далі між нижньою й середньою нитками. У такому положенні середня нитка закрила кінцями волосся, а інші нитки відкриті.

При закріпленні сплетеного пасма вказівним і великим пальцями лівої руки захоплюють обидва кінці пасма й затягують отримане плетиво. Одночасно із цією маніпуляцією пальцями правої руки потрібно зрушити пасмо волосся до упору вліво. Процес плетіння треса на цьому закінчується (рис.2.3.13).

Рисунок 2.3.13 – Плетіння пасом

З тресовоного волосся робимо хвилю, закріпивши її на дошці, за допомогою затискачів піни для волосся «Wellaflex» та лаку для укладання «Леда» екстра сильної фіксації (рис.2.3.14).

Рисунок 2.3.14 – Постижерна хвиля

Таким чином розробився постижерний виріб: ваза, хвиля, годинниковий механізм та валик, який доповнює художній жіночий образ при виконанні видовищної зачіски на довгому волоссі на підставі історичної епохи Рококо.

РОЗДІЛ 3 ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ АВТОРСЬКОГО ХУДОЖНЬОГО ОБРАЗУ «САЛЬВАДОР ДАЛІ»