Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TVPR-zaochniki-metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Закони землеробства

Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва потребує знання та застосування на практиці основних законів наукового землеробства - сукупної дії факторів; незамінності і рівнозначності факторів життя рослин; оптимуму, мінімуму, максимуму; повернення; плодозмін та ін.

За цими законами необхідно творчо застосовувати систему агротехнічних заходів з врахуванням вимог рослин та конкретних умов середовища. Потрібно пам'ятати, що у різних природнокліматичних зонах найбільшу увагу слід приділяти забезпеченню рослин тими факторами життя, які знаходяться у мінімумі (у Поліссі — живлення, у Степу — вологою т.п.).

Для отримання максимально високих врожаїв сільськогосподарських культур необхідна одночасна присутність або надходження всіх факторів життя у оптимальному співвідношенні, оптимізації умов життя рослин. Регулювання ґрунтових та надземних режимів тоді, коли потреби рослин у факторах життя не забезпечуються природними умовами. Рослині необхідні: світло, вода, тепло, повітря, мінеральне живлення.

Закони землеробства встановлюють взаємозв’язки та закономірності зміни факторів життя рослин.

Один з важливих законів агрономії – Закон незамінності і рівнозначності факторів життя рослин. Закон, за яким усі фактори життя рослин фізіологічне рівнозначні і ні один з них не може бути замінений іншим. Наприклад, недостатню кількість води не можна замінити великою кількістю добрив. Нестачу азоту – надмірним внесенням калійних добрив тощо.

Закон мінімуму, оптимуму і максимуму, -за цим законом найвищий врожай можна одержати при оптимальному забезпеченні рослин усіма факторами життя. При зниженні фактора до мінімуму або збільшенні його до максимуму рослина втрачає здатність до росту й розвитку.

Закон обмежуючого фактора закон, за яким розвиток рослин і рівень урожайності будь-якої культури зумовлюється факторами, які є в мінімальній або надмірній кількості Тому агротехнічні заходи повинні бути спрямовані передусім на регулювання цих факторів. Так, якщо у фунті міститься надмірна кількість води і недостатньо елементів живлення, то поліпшення \мов для вирощування культур потрібно починати з осушення і внесення добрив, а вже пізніше проводити інші агрозаходи.

Закон сукупної дії факторів життя рослин закон, за яким для одержання високого врожаю сільськогосподарській рослині необхідна наявність усіх факторів життя в оптимальному співвідношенні Реакція рослини на будь-який з факторів залежить від забезпеченості її іншими факторами, тому мінімум чи оптимум для будь якого фактора життя рослини не можуть бути постійними. Так, оптимальна кількість потрібних рослині добрив залежить, зокрема, від забезпеченості Гї водою. Звідси, чим більшою кількістю вологи (до певної міри) забезпечена рослина, тим вищою може бути і внесена норма добрив, і не тільки це. Оптимальна норма певного виду добрива залежить від забезпеченості рослини іншими добривами. Отже, у сільськогосподарському виробництві необхідно здійснювати не окремі агротехнічні заходи, а впроваджувати їх комплекс або систему.

Закон плодозмін загальний закон землеробства, за яким на певному рівні потенціальної родючості ґрунту найвищої продуктивності сівозміни можна досягти за умови щорічної зміни у ній культур, найбільш віддалених за біологічними ознаками та агротехнікою. Цей закон вимагає, щоб на полі щороку чергувалися культури різних біологічних груп. На основі закону плодозмін ґрунтується принцип побудови сівозміни як обов’язкової складової частини зональних систем землеробства

Закон повернення закон, за яким для збереження родючості ґрунту потрібно відновити усі фактори життя, які витрачені на формування врожаю культур або втрачені з інших причин. Це, насамперед, поповнення ґрунту водою та поживними речовинами, використаними безпосередньо рослиною, відновлення будови орного шару ґрунту, яка погіршилась внаслідок виконання окремих технологічних операцій при вирощуванні культури.

Контрольні питання.

1. Які ви знаєте агроприйоми регулювання використання світла?

2. Заходи по підвищенню вологості ґрунту.

3. Методи покращення поживного режиму ґрунту.

4. Назвіть та дайте характеристику законам землеробства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]