Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22 правовий режим майна субєктів цивільних прав...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Задача 10.

Два брати, Петро й Андрій, одержали в спадщину житловий будинок. За домовленістю між братами Петро з родиною користувався трьома кімнатами, що виходили на південну сторону, а холостяк Андрій - двома кімнатами з вікнами на північ. Кухня в будинку перебувала в загальному користуванні. Андрій побажав виїхати на Північ, у зв'язку із чим підшукав покупця на виділену йому частина будинку. Однак Петро, заявив, що не допустить продажу частини будинку сторонній особі. При цьому він посилався на те, що між братами була лише усна домовленість про порядок користування будинком і що будинок в натурі розділити не можна без істотного перепланування. Разом з тим від придбання частини будинку, якою користувався Андрій, Петро відмовився, оскільки не має для цього коштів, а трьох кімнат йому з родиною цілком достатньо. Нотаріус відмовився засвідчити договір купівлі-продажу й рекомендував братам для вирішення суперечки звернутися в суд.

Проаналізуйте відносини сторін і вирішіть справу.

Задача 11.

У період шлюбу Леонтьева й Максимов спільно придбали будинок. Згодом шлюб між ними був розірваний, і Леонтьева пред'явила до Максимова позов про поділ будинку. У справі була призначена експертиза. За висновком експертизи спірний будинок в натурі розділити не можна з технічних причин. Будинок щитової конструкції, і при його розподілі в натурі на дві частини буде потрібно прорізати в щитах прорізи для дверей, що спричинить ослаблення всієї конструкції будинку.

При розгляді справи суд встановив, що Леонтьева проживає в будинку з важко хворою дочкою, а Максимов будинком не користується й забезпечений іншою житловою площею.

Вирішіть справу.

Задача 12.

При вступі в шлюб подружжя уклали договір, за яким придбане кожним з них у період шлюбу майно належить їм на праві особитсої приватної власності подружжя.

Під час спільного проживання чоловік успішно займався бізнесом і за рахунок отриманих доходів придбав майно - дачу, машину, картини, антикваріат, відеоапаратуру й т.д. Дружина присвятила себе веденню домашнього господарства й вихованню дітей.

Після декількох років спільного життя шлюб розпався. Розірвавши шлюб, подружжя розїхалося, причому двоє малолітніх дітей залишилися з матір'ю. При поділі майна дружина, пам'ятаючи про умови шлюбного контракту й боячись, що чоловік відмовить їй у виплаті коштів на утримання дітей, взяла із собою лише саме необхідне - одяг, господарське начиння, запаси продуктів. Через три роки після розірвання шлюбу дружина за порадою адвоката поставила перед колишнім чоловіком питання про поділ іншого майна. Він відмовився, мотивувавши тим, що в період шлюбу утримував дружину й дітей, що за умовами договору все майно, що виходить за межі необхідного для забезпечення родини, належить йому, і що поділ майна вже зроблений, і дружина пропустила строк для пред'явлення до нього яких-небудь вимог. На даний час у нього нова родина й він повинен думати про те, як її забезпечити.

Як вирішити суперечку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]