Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22 правовий режим майна субєктів цивільних прав...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Задача 6.

При розробці статуту виробничого кооперативу більшістю засновників ухвалила рішення про утворення в кооперативі неподільного фонду й визначила його розмір. В статуті передбачено, що до моменту реєстрації кооперативу члени кооперативу зобов'язані внести не менш 5% пайового внеску, а іншу частину - протягом двох років з моменту реєстрації кооперативу. Кооперативу надане право випускати акції. Передбачено також, що у випадку смерті члена кооперативу його спадкоємці прийому до кооперативу не підлягають, а їм лише виплачується вартість паю.

Ознайомившись із протоколом загальних зборів засновників кооперативу й статутом, державний орган що здійснює державну реєстрацію відмовив у реєстрації кооперативу як юридичної особи.

Чи обґрунтована відмова в проведенні реєстрації, і якщо обґрунтована, то які зміни повинні бути внесені в статут?

Задача 7.

При розподілі прибутку за підсумками фінансового року в сільськогосподарському виробничому кооперативі між членами й асоційованими членами кооперативу виникла суперечка: яким чином повинен бути розподілений дохід? Члени кооперативу наполягали на тому, що спершу за рахунок доходу повинна бути оплачена їхня праця й лише слідом за цим частина доходу, що залишилася, може бути витрачена на виплату дивідендів. Асоційовані члени, навпаки, вважали, що першочерговій виплаті підлягають дивіденди.

Який порядок розподілу доходу у виробничому сільськогосподарському кооперативі? Кому у виробничому кооперативі виплачуються дивіденди? Як повинен бути вирішений спір?

Задача 8.

Санаторій у Моршині з усім його устаткуванням та інвентарем вважався власністю КПРС. Санаторій був побудований на кошти партійного бюджету й оснащений новітнім медичним устаткуванням, отриманим КПРС у вигляді дарунка від однієї із закордонних компартій, що прийшли до влади. Путівки в санаторій розподілялися керівництвом ЦК КПРС. Після припинення діяльності КПРС на санаторій стали претендувати КПУ, що вважає себе спадкоємицею КПРС, профспілка працівників культури й Секретаріат Президента. КПУ в обґрунтування своїх вимог посилалася на те, що санаторій був побудований на партійні гроші й обладнаний за рахунок дарунка братньої компартії. Профспілка працівників культури вказувала на те, що звільнені партійні працівники були членами профспілки працівників культури. Нарешті, Секретаріат Президента вказував на те, що майно КПРС націоналізовано й перейшло в його відання, оскільки саме на нього покладене матеріально-побутове й лікувальне забезпечення відповідальних працівників.

Як і в якому порядку повинен бути вирішений спір?

Задача 9.

Після смерті батьків до чотирьох їхніх дітей, що досягли повноліття й проживали окремо від батьків, перейшов у спадщину житловий будинок. Троє спадкоємців хочуть будинок продати, а виручену суму розподілити між собою. Один з спадкоємців згоди на продаж будинку не дає, заявивши, що бажає використовувати свою частину будинку для проживання. Оскільки згоди між спадкоємцями досягнуто не було, троє з них подали позов проти спадкоємця, що не бажає продавати будинок, з вимогою зобовязати його не здійснювати перешкод щодо продажу. Свої вимоги вони мотивували тим, що при продажі будинку цілком його ринкова вартість різко зросте.

Вирішіть справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]