Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва 1.4 -1.7.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
96.62 Кб
Скачать
  1. Поняття та організація проектно-конструкторської підготовки виробництва

Конструкторська підготовка виробництва - це сукупність взаємопов’язаних процесів зі створення нових і вдосконаленню діючих конструкцій виробу, її обсяг на промисловому підприємстві залежить від:

  • виду виробів;

  • складності;

  • передбачуваних об’ємів;

  • строків випуску нового виробу;

  • рівня участі підприємства в проектуванні нових виробів. Великі підприємства з розвиненою конструкторською службою,

як правило, самостійно проектують нові вироби. Інші підприємства тільки беруть участь у проектуванні, виконуючи заключні стадії розробки конструкторської документації, а попередні стадії виконують спеціальні проектно-конструкторські організації.

Конструкторська підготовка виробництва базується на єдиній системі конструкторської документації (ЄСКД), що складається з 5 етапів:

  1. складання технічного завдання;

  2. технічної пропозиції;

  3. розробка ескізного проекту;

  4. розробка технічного проекту;

  5. підготовка робочої документації.

Формула циклу (конструкторської підготовки виробництва): КПВ = ТЗ + ТП + ЕП+ ТП + РД

Технічне завдання (ТЗ) на проектування визначає технічні, експлуатаційні і виробничі вимоги до виробу. Воно містить вказівки про призначення виробу, принципи його роботи, основні технічні характеристики, конструктивні особливості, бажані габаритні розміри та масу, умови експлуатації, склад виробу і загальні вимоги до конструкції; вимоги до надійності, технологічності, рівня уніфікації і стандартизації, безпеки, естетичні і ергономічні вимоги; показники патентної чистоти, передбачуваний обсяг, правила техніки безпеки, санітарні норми, транспортабельність, дизайн.

Починається ТЗ зі складання бібліографії, пошуку патентів з даної теми. Закінчується розробка технічного завдання його техніко- економічним обгрунтуванням. ТЗ розробляється проектними організаціями і затверджується на технічній раді.

Технічна пропозиція (ТП) - це обґрунтування можливих варіан­тів виробу, які відповідають вимогам, технічного завдання, і призна­чення для прийняття конкретного оптимального варіанту. Розрахову­ються кілька варіантів виготовлення виробу, аналізується й обираєть­ся оптимальний варіант, від якого очікується найбільший економічний ефект. Після узгодження і затвердження технічна пропозиція є підста­вою для виконання наступних етапів конструкторської підготовки виробництва.

Ескізний проект (ЕП) є першим етапом проектування, до нього входить розробка загальних схем, попередній ескізний розрахунок, пояснювальна записка. Він виконується з дотриманням необхідних пропорцій у розмірах виробу. Розробляється ескізний проект у кількох варіантах. Виготовляється модель (макет) виробу (дерев’яна, металева чи пластилінова), після чого обговорюється спеціальною комісією за участю дизайнера і затверджується прийнятий варіант; для нього виконуються креслення основних складальних одиниць і загального виду, кінематична, гідравлічна, пневматична та електрична схеми, а також інші основні конструктивні параметри.

Технічний проект (ТП) — другий етап, який складається з доку­ментів, що містять остаточні технічні рішення, що дають повну уяву про будову виробу, що проектується, а також вихідні дані для розробки робочої документації. Технічний проект містить креслення виробу, його окремих вузлів і деталей, їхньої специфікації, монтажні і складальні схеми з розрахунками на міцність, твердість, стійкість та інші пара­метри опору матеріалів. Узгоджується ТП із такими організаціями:

  1. профспілкова організація;

  2. державний пожежний нагляд;

  3. енергонагляд;

  4. держкомстандарт;

  5. держсанінспекція;

  6. збутові і торгові організації.

Після затвердження технічного проекту приступають до

розробки робочого проекту.

Робоча документація (РД) — це заключний етап проектування, що складається з деталізованих і доведених до робочого місця документів. Вони являють собою робочі креслення всіх деталей ниробу, де вказуються необхідні розміри, проекції, розрізи і перетини, матеріал, чистота поверхонь, допуски і посадки, технічні умови, термообробка та ін.

За робочими кресленнями в експериментальному цеху виготов­ляються всі деталі виробу з урахуванням замовлених комплектуючих деталей і вузлів, здійснюється складання дослідного зразка і його випробування.

У процесі складання та в результаті випробувань дослідного зразка уточнюються конструкції окремих деталей та коригується в цілому робочий проект. У разі необхідності виготовляється настановна партія виробів і приймається рішення про підготовку до серійного (масового) виробництва товару, його доробку чи припинення подальших робіт.

Зберігання, облік, розмноження документації здійснюється в бюро технічної документації у складі відділу головного конструктора, який є центром конструкторської підготовки виробництва. Усі розмножені робочі креслення деталей надходять у відділ головного технолога для розроблення технологічних процесів й інших стадій технологічної підготовки виробництва.