Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва 1.4 -1.7.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
96.62 Кб
Скачать
  1. Раціоналізаторство як напрям удосконалення виробничого процесу

Поряд з винаходом велике значення для вдосконалення виробництва та збільшення його ефективності має рацпропозиція - нове і корисне для підприємства технічне рішення, що передбачає зміну конструкції виробу, технології й організації виробництва, застосовуваних матеріалів і комплектуючих виробів. Вона також є результатом творчого підходу до виконання виробничо-технічного завдання, але на відміну від винаходу, не вносить принципової новизни; як правило, не повторює засвоєних раніше на підприємствах пропозицій і впроваджень.

Раціональні пропозиції повинні відповідати визначеним вимогам: містити чітко сформульовані способи розв’язання технічної задачі, володіти локальною новизною, корисністю, позитивним ефектом і здатністю працювати.

Раціоналізаторство — виступає найбільш масовою формою технічної творчості робітників підприємств. Загальне керівництво винахідництвом і раціоналізаторством здійснює Державний комітет України у справах винахідництва і відкриття, який проводить експертизу відкриттів, видає на них охоронні документи, представляє державні інтереси у галузі винахідництва за кордоном, у своїй роботі опирається на міністерства, наукові, проектні організації та підприємства.

На підприємствах безпосереднє керівництво розвитком винахідництва здійснюють відділи з винахідництва та раціоналізаторства, які приймають, реєструють і переглядають подані пропозиції, сприяють їх упровадженню, проводять роботи з активізації творчої діяльності робітників.

Раціоналізатором, тобто автором раціоналізаторської пропозиції, визнається особа, яка створила її своєю творчою працею. Якщо раціоналізаторська пропозиція створена спільною творчою працею кількох осіб, то вони визнаються співавторами. Порядок користування правом на раціоналізаторську пропозицію, створену у співавторстві, визначається угодою між ними. Проте, як і в будь-якому співавторстві, не визнаються співавторами особи, які подавали авторові раціоналізаторської пропозиції тільки технічну допомогу, зокрема здійснювали креслярські роботи, виготовляли зразки, допомагали в оформленні документації.

Склад співавторів на раціоналізаторську пропозицію після подання заяви, за загальним правилом, не може змінюватися. Проте у виняткових випадках за відсутності спору про авторство склад співавторів може бути переглянутий підприємством, установою чи організацією, куди подано заяву на раціоналізаторську пропозицію.

Раціоналізаторська пропозиція приносить користь не тільки самому підприємству, але й державі та дає змогу авторові отримати винагороду. Це складова частина процесу виробничого підприємництва, бо вона спрямована на вдосконалення і покращення діяльності підприємства. Цікаво, що раціоналізація стосується найрізноманітнішої діяльності людини: сільське господарство, промисловість, охорона здоров'я, оборона і т.ін. Це в деякій мірі і пояснює економічну ефективність раціоналізаторської пропозиції.

Законодавством України встановлено ряд вимог охороноздатності раціональної пропозиції:

  1. раціональна пропозиція має бути новою. Раціоналізація визнається новою для підприємства, котрому вона подана, якщо до подачі заяви за установленим зразком:

  • не була передбачена наказом чи розпорядженням адміністрації підприємства, не була розроблена технічними службами або не була заявлена іншою особою;

  • не була рекомендована вищестоящою організацією, чи опублікована в інформаційних виданнях по розповсюдженню передового досвіду в цій галузі;

  • не передбачена обов'язковими для підприємства нормативами (стандартами, технічними умовами і т.ін.);

  1. раціональна пропозиція повинна бути корисна підприємству, якому вона подана. Раціоналізаторська пропозиція визнається корисною, якщо її використання на цьому підприємстві в умовах, котрі існують, чи повинні бути створенні у відповідності з затвердженим планом, дозволяє досягнути економічний, технічний чи будь-який інший позитивний ефект.

Цей ефект від використання пропозиції може бути виражений, наприклад, в підвищенні продуктивності праці, якості, надійності та довговічності продукції.;