Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва 1.4 -1.7.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
96.62 Кб
Скачать
  1. Й етап - технологічна й організаційна підготовка

виробництва й освоєння випуску (ТПВ), куди входить:

  • розроблення технологічного маршруту руху деталей і виробів;

  • проектування та виготовлення нестандартного оснащення, його налагоджування й передачу цехам;

  • підготовка організації виробництва: визначення порядку й часу передачі партій виробів, взаємозв’язку між окремими робочими місцями, дільницями, цехами;

  • упровадження автоматизованих та поточних ліній і т.д.;

  • установлення послідовності й терміну переходу на виробництво нової продукції (освоєння нових технологій, надання послуг);

  • перепідготовка та навчання робочих, інженерно-технічних працівників усіх рівнів виробництва, обслуговування й управління і т.п.;

  • налагодження процесів у цехах, приведення всієї інфраструктури підприємства у відповідність до виконання нових функцій.

  1. й етап - власне виробництво (найбільш складний і довгостроковий процес).

  2. Й етап - реалізація, яка охоплює:

  • зберігання продукції на складах підприємства;

  • транспортування;

  • монтаж продукції у споживача;

  • налагодження продукції;

  • передачу в експлуатацію.

  1. й етап - експлуатація (етап VIII у додатку А), яка включає систему сервісного обслуговування, ремонту, модернізації, постачання матеріально-технічних ресурсів.

  2. й етап - утилізація (етап IX у додатку А), що обов’язково розглядається на етапі проектування, особливо для шкідливих продуктів.

Зазначимо, що кожний вид продукції має власний життєвий цикл. При організації виробничої діяльності необхідно прагнути до скорочення терміну створення й освоєння випуску продукції та максимально продовжити тривалість її конкурентоспроможного виробництва. Розв’язання сукупності таких завдань потребує знання законів, принципів і методів організації виробничих систем.

  1. Класифікація процесу підготовки виробництва

Підготовкою виробництва називається комплекс робіт, випереджаючих випуск продукції, який складається з 2 видів: підготовки виробництва нової продукції та підготовки виробництва виготовлюваної продукції.

Розглянемо класифікацію процесу підготовки виробництва, який є частиною життєвого циклу продукції, за декількома ознаками.

  1. ознака. Залежно від послідовності виконання робіт виділяють такі стадії підготовки виробництва складного принципово нового виробу:

  • науково-дослідні роботи зі створення нової продукції;

  • дослідно-конструкторські;

  • технічна підготовка виробництва;

  • освоєння виробництва.

  1. ознака. В залежності від рівня поділу праці в процесі створення, освоєння виробництва нової продукції підготовка ділиться на: міжнародну, міжгалузеву, галузеву, заводську.

Міжнародна підготовка виробництва має взаємозв'язані процеси створення нових виробів, які виконуються за єдиним координаційним планом підприємств різних країн.

Міжгалузева - охоплює взаємозв'язані процеси створення і промислового освоєння нових виробів, які виконуються за єдиним координаційним планом підприємств і організацій різних галузей промисловості. Виділення міжгалузевої підготовки виробництва пов’язано з ускладненням нових виробів, з постійним удосконаленням технології їх виготовлення.

Галузева підготовка виробництва містить взаємозв'язані процеси створення та промислового освоєння нових виробів, які виконуються за єдиним координаційним планом підприємств і організацій однієї галузі.

Заводська підготовка виробництва охоплює комплекс процесів нижчого рівня, які забезпечують конструкторську, технологічну, організаційну й економічну готовність підприємства до випуску нових виробів, постійного вдосконалення їх конструкції і технології виготовлення.

  1. ознака. За змістом і характером робіт, які виконуються в процесі науково-технічної підготовки виробництва нової продукції, виділяють такі їх види: науково-дослідні, конструкторські, технологічні, організаційно-планові, матеріально-технічні,

економічні, соціально-психологічні.

Усі ці роботи виконуються на всіх стадіях і етапах підготовки виробництва нової продукції.

Науково-дослідні роботи в найбільшому об'ємі виконуються на першій стадії. На стадіях технологічної підготовки виробництва та освоєння серійного випуску нової продукції вони сприяють вдосконаленню технологічного оснащення і засобів контролю, збільшення рівня механізації й автоматизації робіт.

На підприємствах науково-дослідні роботи здійснюються лабораторіями і спеціальними відділами, а також академічними, науково-дослідними інститутами і вищими навчальними закладами за господарськими договорами та договорами про творче співробітництво.

Конструкторські і технологічні роботи також виконуються на всіх стадіях створення й освоєння нової продукції, однак найбільш розгорнутий характер вони мають на стадії конструкторської та технологічної підготовки виробництва.

Організаційно-планові роботи охоплюють:

  • розробку перспективних і оперативних графіків здійснення підготовки виробництва нової продукції в цілому, а також окремих його стадій і етапів;

  • організацію робіт зі створення нормативної бази для різних стадій підготовки виробництва;

  • оперативне управління ходом підготовки виробництва;

  • організацію робіт із забезпечення готовності організацій, підприємств і їх підрозділів до випуску нового виробу.

Матеріально-технічні роботи — це забезпечення матеріально- технічної готовності підприємств і організацій до створення випуску нової продукції. На рівні промислового підприємства - це забезпечення своєчасної та комплектної поставки основних і допоміжних матеріалів, обладнання, запасних частин, необхідних до випуску нової продукції.

Економічні роботи - взаємопов'язані процеси, які забезпечують економічне обґрунтування створення виробництва й експлуатації нової продукції.

До них входять:

  • визначення економічної доцільності, створення, виробництва й експлуатації нового виробу;

  • розрахунок допустимих цін на нові вироби;

  • установлення строків і джерел фінансування робіт по створенню й освоєнню виробів;

  • проведення великого ряду економічних розрахунків, пов'язаних зі створенням і освоєнням серійного виробництва й експлуатації нових виробів.

Соціально-психологічні роботи — це сукупність взаємопов'язаних процесів, що забезпечують соціально-психологічну готовність підприємств і організацій у створенні й виробництві нових виробів. Вони полягають:

  • у роз'яснювальній роботі про необхідність створення й освоєння нових виробів заданого рівня якості при встановлених строках, обсягах і мінімальних витратах;

  • в інформуванні колективів про необхідність проведення професіональних, кваліфікаційних і організаційних перетворень при створенні й освоєнні нової продукції;

  • у мобілізації адміністрацією підприємств і організацій усіх творчих можливостей інженерів, техніків, робітників, службовців на створення і випуск виробів у найкоротші строки при найменших витратах живої й уречевленої праці.

Проведення цих робіт сприяє створенню соціально- психологічного клімату в колективах і підвищенню ефективності виробництва.