Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкурентоспроможність підприємств у сфері тури...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.46 Кб
Скачать

1.3. Особливості конкуренції на ринку туристичних послуг.

Конкуренція у сфері туризму, як в одній із галузей сфери послуг, має певні характерні риси, пов'язані: з характером праці в туристичній індустрії; з видом послуг, що надаються; зі структурою і туристичного продукту; з використанням особливих методів забезпе­чення конкурентних переваг на ринку; з формами продажів та ін.

У характеристиці конкуренції на ринку туристичних послуг слід враховувати наступні її особливості.

1. Результати конкурентної боротьби визначаються перш за все конкурентоспроможністю туристичних продуктів, що реалізуються.

Кінцевим результатом діяльності підприємств сфери туризму є специфічний товар — туристичний продукт: комплекс послуг (основних, додаткових і специфічних), товарів туристського призначення (обладнання, засобів пересування, ін.) та туристсько - рекреаційних ресурсів (природних, історико-культурних, соціально-економічних умов і ресурсів), що задовольняють потреби туристів під час подорожі і підлягають оплаті з їхнього боку [25].

Виходячи із широкого асортименту та номенклатури туристичних послуг у складі турпродукту, велике значення для перемоги в конкурентній боротьбі має характер взаємодії підприємства з безпосередніми виробниками туристичних послуг: рівень цін, умори обслуговування, можливості отримання цінових знижок, якість надаваних послуг та ін..

2. Особливий характер конкуренції пов'язаний із виконанням. туристичним підприємством функцій посередника між підпри­ємствами-виробниками туристичних послуг (готелями, транспортни­ми організаціями, підприємствами ресторанного бізнесу, розваг та ін.) та споживачем (туристом). Тому виживання в умовах конкурентної боротьби вимагає від туристичного підприємства як врахування конкурентних позицій підприємств, виробників, послуг, так і своєчасного задоволення запитів споживачів.

Комплексність туристичної діяльності передбачає необхідність задоволення турпідприємством більшості необхідних потреб туриста на певному маршруті - як основних, так і додаткових, що безпосередньо не пов'язані з туристичним обслуговуванням. Тому його конкурентні позиції залежать від конкурентоспроможності тих підприємств туристичної індустрії, послуги яких входять до складу надаваних продуктів (підприємств розміщення, розваг, закладів харчування, транспортних організацій, торговельних підприємств тощо).

Особливий характер конкуренції в туристичному бізнесі спри­чиняє також те, що попит характеризується великою замінюваністю: туристи легко змінюють напрями поїздок, одні види туризму на інші. Тому підприємству слід детально вивчати споживчий попит і своєчасно на нього реагувати.

Таким чином, для забезпечення конкурентних переваг туристичному підприємству необхідно, з одного боку, детально вивчати діяльність підприємств туристичної індустрії та вибирати як господарських контрагентів лише конкурентоспроможних, а з іншого боку, - вивчати потреби споживачів, розмір і структуру їх платоспроможного попиту, чітко визначаючи цінові сегменти ринку та ніші своєї діяльності на ньому.

3. Особливості конкуренції в туризмі пов'язані з місцезнаходженням підприємства або з наявністю рентних переваг.

На відміну від інших товарів та послуг, послуги туризму мають потрійне джерело: природні ресурси (повітря, вода, сонце, ландшафт та ін.); створені ресурси (матеріальні блага, що є продуктом минулої праці; історичні та культурні цінності, пам'ятки архітектури, ін.) та туристичні послуги. Природні ресурси і частина створених ресурсів (архітектурні, історичні, культурні) існують поза туристичною діяльністю, але в окремих випадках вони є основними мотивами подорожей. Тому розміщення турпідприємства (туристичного мотелю, кемпінгу, турбази) у тій чи іншій місцевості, з певними кліматичними умовами, природно-рекреаційними і культурно-історичними об'єктами може бути, вирі­шальним при наданні йому переваг із боку туристів. Близькість окремих типів туристичних підприємств (екскурсійних бюро, бюро реалізації туристсько-екскурсійних путівок) до рекреаційних зон, транспортних сполучень, туристичних ресурсів регіону може не тільки збільшити коло їхніх наявних та потенційних клієнтів, але й забезпечити економію транспортних витрат, підвищивши тим самим ефективність госпо­дарської діяльності. При цьому рівень конкурентоспроможності туристичного підприємства визначається ступенем володіння одним видів туристичної ренти (монопольної, диференціальної, абсолютної).

4. Туристичні підприємства можуть бути орієнтовані як на місцевий, регіональний, так і на зарубіжний ринок, розміри якого залежать від широти охоплення його рекламної кампанії, тому у своїй

діяльності вони повинні враховувати дії не лише внутрішніх, але і зарубіжних партнерів і конкурентів. Отже, специфічні характеристики туристичних послуг і особливості сприйняття їх споживачами, умови забезпечення конкуренто­спроможності туристичних підприємств визначають особливості конкуренції в сфері туризму.