Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкурентоспроможність підприємств у сфері тури...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.46 Кб
Скачать

1.2. Схема функціонування ринку туристичних послуг

Реалізація турпродукту здійснюється на підставі договору, який укладається в письмовій формі і повинен відповідати законодавству України. Умови подорожі та її роздрібна ціна зазначаються в турпутівці, яка є невід'ємною частиною договору і документом первинного обліку продавця.

Продавець і покупець є ринковими партнерами з різними цілями. У продавця ціль - продати тур за вищою ціною і отримати прибуток, а у покупця - купити тур за нижчою ціною і задовольнити відповідну потребу в подорожуванні. Прагнення продавця отримати максимальний прибуток і бажання покупця заплатити за покупку мінімальну (в умовах немонопольного ринку) ціну врівноважуються і* відповідно до закону попиту та пропозиції.

Прийнято вважати, що ринок ефективно функціонує у тому випадку, якщо дотримуються наступні основні умови: реалізація багатоманітності форм власності та їх рівність, наявність ринкової інфраструктури та конкуренції між підприємствами галузі, наявність однакових правил для всіх суб'єктів у сфері якості і безпечності надаваних послуг і вироблених товарів туристського призначення, можливість вільного вибору для споживачів.

На ринку туристичних послуг відбувається безперервний рух потоків грошей та туристичного продукту, створюючи тим самим туристський кругообіг.

Туристський кругообіг - це система економічних і юридичних (громадсько-правових)- відносин, що виникає між туристом та , туристичною фірмою і показує напрями руху потоків туристичного продукту, інвестицій в розвиток туризму і грошових надходжень у бюджет від туристичної діяльності.

Особливості туристського кругообігу визначаються перш за все І тим, що між моментом продажу туристичного продукту і актом його споживання є значний розрив у часі. Тури складаються і продаються зазвичай за кілька місяців до початку відпочинку, тому спочатку відбувається реалізація туристичного продукту у вигляді путівки (турпакету), а через деякий час - виробництво і надання туристичних послуг (рис 1.3).

Рис. 1,3. Схема туристського кругообігу [9]

1 - оплата грошей за туристичну путівку (турпакет); 2 - туристичне підприємство видає туристичну путівку (турпакет) туристу (турагентству);

3 - турист обмінює туристичну путівку за туристичний продукт;

4 - споживання туристичних полуг туристом; 5 - здійснення інвестицій в розвиток ринку туристичних послуг, туристичної індустрії (матеріально- технічної бази туризму) і на створення нових видів туристичних продуктів;

6 - туристичне підприємство отримує нові види туристичних продуктів;

7-туристичне підприємство оплачує податки і збори в бюджет

Розвиток ринку туристичних послуг має велике економічне значення, оскільки сприяє динамічному розвитку всіх галузей економіки. Високорозвинений туристичний ринок веде до .примноження багатства країни за рахунок одержання доходів від туризму, що зрештою зумовлює збільшення інвестицій в туристичну сферу та в інші галузі туристичної

індустрії. І, навпаки, недосконалий і слаборозвинутий туристичний ринок характеризує бідність держави, низький рівень попиту на послуги туризму, недостатній обсяг пропозиції туристичних послуг і товарів, невисокі доходи від туристичної діяльності, недостатність інвестицій для розвитку туристичної галузі. Для її швидкого підйому необхідний гармонійний розвиток усіх галузей економіки країни І підвищення їхньої економічної активності.