Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИЯ 4-6 синерг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
209.41 Кб
Скачать
    1. Фінансово-банківські та інвестиційні структури.

Важливим елементом функціонування кластерної моделі є наявність та доступність джерел кредитно-інвестиційної “підпитки” кластера, завдяки якій можливе втілення інноваційного потенціалу учасників кластера в реальний продукт.

Кластер має більш сприятливі умови залучення кредитно-інвестиційних ресурсів, ніж окреме підприємство. По-перше, наявність тривалих, налагоджених бізнес-контактів позичальника з партнерами по кластеру значно знижує для банку ступінь кредитного ризику, а, отже, і відсотки по кредиту; По-друге, взаємна зацікавленість учасників кластеру в успіху кожного з його членів спонукатиме їх до надання взаємних гарантій під позики; По-третє, орієнтація членів кластеру на застосування новітніх технологій підвищує перспективність кредитування даного позичальника та спонукає фінансово-кредитні установи до довгострокової співпраці з ним. Нарешті, зацікавленість місцевої влади в успішному розвитку кластера теж є важливим чинником зниження кредитних та системних ризиків, а, отже, залучення кредитно-інвестиційних ресурсів на сприятливих для позичальника умовах.

    1. Розвинена інфраструктура, що являє собою систему інституцій з підготовки кадрів, мережі транспортних комунікацій, зв`язку, торгово-посередницьких фірм тощо. Ступінь досконалості інфраструктури має суттєвий вплив на динаміку трансакційних витрат учасників кластеру.

6.4. Самоорганізація підприємництва у об`єднання підприємців (бізнес-асоціації, організації роботодавців): передумови, завдання та соціально-економічний ефект.

Бізнес-асоціації - один із прикладів об'єднання людей для досягнення загальної мети на основі спільного інтересу. У стародавності це були торговельні каравани, античні союзи ремісників, середньовічні цехи, гільдії й корпорації.

Сьогодні бізнес-асоціації - це торговельні палати, торгово промислові групи, професійні об'єднання, федерації виробників, асоціації представників малого й середнього бізнесу та інші подібні організації.

Їхня поява говорить про зрілість тої або іншої сфери бізнесу. Це означає, що її представники сприймають один одного не тільки як конкурентів, але і як колег, і усвідомлюють наявність загальних цілей і інтересів, захищати які простіше спільно.

Асоціація — свого роду «аттрактор» галузі, що поєднує підприємців у щось більше, ніж просто група бізнесменів. Вона стає провідником ідей, що надають існуванню бізнесу вищий зміст. І звичайно ж це площадка для спілкування, обміну думками, задумами й новинами.

Крім того, асоціація займається розробкою й реалізацією проектів, що поєднують, цементують бізнес, що визначають і підтримують його ідеологію: галузеве видання, виставка, навчальний центр, створення галузевих нормативів і т.п. (на цьому напрямку діяльності ми зупинимося докладніше трохи нижче).

Асоціація виступає координуючою й спрямовуючою силою, що бере на себе контакти з державними структурами, що стежить за стабільністю й безпекою бізнесу, а також формує його імідж в очах суспільства.

Бізнес-асоціації (організації підпримєців та роботодавців) є своєрідними аттракторам національної економіки, які спрямовують розвиток економіки через формування нових ідей, концепцій, шляхом взаємодії з урядом, органами державного управління та місцевого самоврядування.

Що асоціація дає її учасникам

  • Вступаючи в асоціацію, кандидати розраховують одержати й «політичну» вигоду (наприклад, зарекомендувати себе на ринку цивілізованим гравцем), і можливість «кулуарного» рішення певних питань, лобіювання власних інтересів. І, звичайно, виграти у фінансовому відношенні - за рахунок економії витрат на участь у її проектах (пільгові розцінки на участь у виставці й розміщенні рекламних матеріалів на сайтах і друкованих виданнях асоціації, безкоштовний доступ до інформаційних ресурсів і т.д.).

  • Об'єднавшись, підприємства, особливо дрібні, стають здатні робити те, на що поодинці в них не вистачило б ні сил, ні засобів. Важливо й те, що, впроваджуючи загальні для бізнесу «правила гри», створюючи галузеві стандарти, асоціація в першу чергу буде враховувати інтереси своїх членів.

От лише частина переваг, на які вони можуть розраховувати:

  • Створення для членів асоціації проектів (галузевий журнал, виставка, навчальний центр і т.д.).

  • Лобіювання інтересів членів асоціації.

  • Сприяння й колективна підтримка асоціації при роботі із клієнтами, фіскальними органами й третіми фірмами.

  • Можливість прямо або через виконавчі органи асоціації розв`язувати суперечки й конфлікти з партнерами й між собою.

  • Оперативне одержання інформації про несумлінних учасників ринку.

  • Підтримка при участі в тендерах, посередницькі послуги при виході на партнерів і держструкутри.

  • Підтримка в переговорах із закордонними партнерами.

  • Консультації із проблем бізнесу, рекламної діяльності, юридичним питанням.

  • Сприяння в підготовці персоналу.

  • Доступ до результатів маркетингових досліджень ринку й об'єктивна інформація про його учасників.

  • Рекламно-інформаційна підтримка.

  • Додаткові знижки на товари й послуги, надавані членами асоціації.

  • Преференції й пільги по товарних кредитах і платежам у відносинах зі членами асоціації.

  • Використання іміджу асоціації.

Більшість цих переваг - результат спільної роботи членів асоціації над реалізацією її проектів. Спільно попрацювавши над ними, учасники бізнес-співтовариства мають повне право скористатися плодами своєї праці.

Що створення асоціації дає організаторам

По-перше, це ресурси. Асоціація дозволяє акумулювати обсяг людських і фінансових ресурсів, не порівнянний з можливостями однієї компанії, і дає можливість вирішувати питання, які раніше видавались принципово нерозв'язними.

По-друге, можливість розвитку власного проекту. Якщо «центр кристалізації» (аттрактор) бізнес-співтовариства не підприємство, а проект: сайт, журнал, виставка, навчальний центр, маркетингове агентство, інформаційна мережа й т.д., - для його розвитку відкриваються самі фантастичні перспективи. Для виставки асоціація може стати аналогом ради експонентів (властиво, зі створення такої ради може й початися організація асоціації), для журналу співтовариство стане постійним джерелом інформаційного наповнення й одночасно фінансування, інформаційна мережа одержить гігантську клієнтську базу, проект по розробці галузевих стандартів - велика кількість експертів. Варіантів може бути багато.

По-третє, сприятливі умови для власної компанії. Якщо організатор асоціації - власник або керівник підприємства, то він одержує можливість створити для своєї діяльності самі сприятливі умови. Головне - щоб цими перевагами він не входив у суперечність зі статутними документами асоціації й інтересами її членів.

Нарешті, це джерело доходу й кар'єрні можливості. При розумному веденні справ асоціація може стати постійним джерелом доходу. Він складається із двох складових - членських внесків і долі від реалізації різних проектів.