Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уроки-образи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

(Кінець уроку)

  • Тема уроку: “ДЕРЕВО ПАМ’ЯТІ”

Мета уроку: За допомогою асоціативно-образної мови синтезу мистецтв сформувати у дітей відчуття поваги до одного з найважливіших компонентів системи людських цінностей - пам’яті свого роду.

Завдання уроку:

  • Закріпити уявлення дітей про засоби музичної виразності, зокрема, про виразність трьохдольного розміру в музиці.

  • Закріпити основні вокально-хорові навички: дихання, артикуляція, дикція, фразування в процесі виконання “Колискової”.

  • “Занурити” дітей в образний світ української міфології,

  • Розвиток творчої уяви дітей в різних формах музичної діяльності (пластичне інтонування тощо)

  • Активізувати асоціативно-образне мислення дітей, пробудити гостроту переживань, пов’язаних з системою ціннісних орієнтацій Людини (рідна матір, рідна земля, пам’ять).

Музичний матеріал: “Дзвіночок дзвонить”- поспівка; “Перекличка”- музична гра, “Так сказав Заратустра”, муз. Р. Штрауса /фрагмент для слухання/; Звуки природи /слухання/;“Голубий Дунай” Йоганн Штраус (фрагмент для пластичного інтонування та закріплення тридольного розміру); Музика для ритмічної пантоміми (за вибором вчителя); “Ой Роде мій красний“ (слухання та виконання фрагментів); Мусоргський, “Баба Яга”, “Богатирські ворота“; Пендерецкий “Елегія пам'яті жертв Хіросіми” /фрагмент для слухання/; Посібник-зошит "Музика" 7 клас. “Не цурайся пісні” (слухання) С.58; Бах - Шуберт "Аве Марія". Збірка пісень для 1-3 класів “Вчимося співати” Харків 2000.- “Ой ходить сон біля вікон” С. 91 (слухання та спів-інсценізація дітей);

Хід уроку:

Музичне привітання “Дзвіночок дзвонить” – (- Коли ж перший раз на нашій планеті усміхнулося сонечко, з’явилися дерева, тварини, люди? Про це нам розказує Біблія. Ми говоримо, що світ створив Бог. Він мав образ людини. А раніше? В Древньому Єгипті Божеством вважався ДЕМІУРГ. Це слово на нашу мову перекладається як ОКО (Зір). А що ж говорять древні міфи нашої землі, міфи, яким 8-10 тисяч літ? Виявляється, що у нас древні волхви –священнослужителі теж вважали, що світ створило ОКО, що зір людини – це частинка Всесвіту. Так говорять міфи. А що це таке - міф? Вимисел чи правда? (розмірковування дітей : якщо видумка – дехто саме так вважає, - то якась дивна видумка, вона заставляє задумуватися. А якщо правда, - то теж якась дивна правда, її не відразу зрозумієш.)

Кажуть, що Міфи –це Правда, зашифрована в художніх образах. Треба вміти розгадати ці образи. А це дуже нелегко… Сьогодні ми зробимо таку спробу. Як же наші предки праукраїнці уявляли собі початок всього на землі? Що цінували в своєму житті? Ось послухайте:

- На початку була пітьма – вічна і безмежна. Ні Землі, ні Неба, ні Сонця. Тільки темрява, морок. Густа, холодна і безконечна ніч. А її пронизувало Око. “Воно летіло з далеких Старих Світів, аби утворити новий світ” /фонова музика/.

І пустило “Око” Сльозу, з неї вродилося диво: Першоптах – птиця Сокіл. Його золотаве пір’я осяяло непроникну Ніч. (Ця птиця Сонце).

Пустив Сокіл золоту сльозу – Росинку, і вмить розрісся острів .І пустив Сокіл срібну Сльозинку, впала вона серед острова, утворивши озеро Живої Води. І пустив Сокіл зелену Сльозинку, і від неї проросли дивовижні квіти, густі, високі трави почалося життя. Уявіть якою прекрасною була земля спочатку /фонова музика/ Виростали гарні дерева, квіти біля них літали птахи та метелики , як це було ми попробуємо з вами показати. Ви любите гратися безтурботно, весело, щоб трошки розслабитися. Уявіть, що кожен з вас - це гарне дерево, або квітка і ви потихеньку виростаєте і граєтеся з пташками та метеликами / гра “звуки і жести ”/.

Побачив Сокіл - Першоптах, як гарно граються рослини і сказав: “Тут моє місце на віки вічні. Звідси я творитиму Світ”. І поринув у глибоку задуму. І створив він двох велетнів Білобога і Чорнобога. І сказав Сокіл-Першоптах Білобогу: “Ти є Володар світла та всього що створиш у ньому”.І сказав Сокіл Чорнобогу: “Ти є Володар Ночі і Пітьми та всього, що створиш у ній”.

Ці велетні були дуже різні. А який був у них характер, розкажу вам не я, розповість вам музика. Музика розповідає, але розуміє її тільки той, хто слухає…(плакат-підказка з термінами, виразами про характер музики)