Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уроки-образи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

1) Весно-Весно весняночко, 2) Зніми чари зимовії,

Прийди до нас паняночко, Зрости трави шовковії,

Розвій хмари сніговії, Весно-Весно, озовися,

Розбий мости крижанії, Прийди до нас, не барися (вивчити з дітьми ).

Зима стривожено глянула на небо, Іванко теж подивився: крізь хмари виглянуло Сонечко, а в проміннях Сонця вималювались прекрасні заквітчані "Небесні ворота". Вони відчинилися з м’яким кришталевим дзвоном і звідти вийшла в повітряному зеленому платті з квітами в руці - молода красива жінка, за нею десь далеко чувся щебет пташок. От послухайте: (фрагмент мелодії).Розлютилася Зима:

ПІСНЯ: "Зима і весна" (виконується вчителем)

Іванко дивився на все це і розумів, що ніхто крім нього всього цього не бачить і не чує, але всі в це вірили, бачив тільки він. Не витримав і сказав:

Весна іде красу несе,

І тій красі радіє все, Уклонімося їй! ( усі вклонились).,

Несе вона усім життя Смерть Зимі лихій!

З того дня, кожен ранок діти закликали сонечко, а воно і справді починало гріти все тепліше і тепліше, ніби відповідало на прохання дітей.

ХОРОВОД: "Сонечко" (виконують діти)

Діти самостійно мають придумати рухи (гарно зробити коло, бо коло це символ сонечка; крутити коло вправо, за годинниковою стрілкою).

- Сонечко пригрівало, розтопився сніг, показалася земля. І бачив Іванко, як на місцях, де пригріло сонечко і показалася чорна, ще сонна землиця, в повітрі виникала прозора, (але достатньо виразна, щоб бачити) постать дівчини. Вона вмивалася росою, весняним дощиком і простягала руки до сонечка. Сонечко розганяло хмари і усміхалося їй. Іванко згадав, що наші предки, Землю називали ніжно: Подоляночкою і придумували про неї пісні та хороводи, які дійшли до наших часів.

ПІСНЯ-хоровод, "Подоляночка" (виконується дітьми)

А Весна йшла по землі, йшла і співала: пісні її співаночки, засівалися на землі квіточками.

ПІСНЯ: "Співаночки " (слухання)

Висновок: Наша пісня - це своєрідна вібрація звуків, енергія. Наші слова - це теж енергія, те що ми собі уявляємо - це теж енергія, яку ми посилаємо до Сонечка. І в цьому є великий смисл, який сучасна наука тільки починає відкривати, а наші далекі предки просто знали і співали. Давайте і ми будемо продовжувати ці традиції, такі поетичні і такі чарівні. Діти співають, Весну красну - величають!

ПІСНЯ "Ой минула вже зима” (виконують діти)

(Кінець уроку)

  • Тема уроку: "де лелека водиться там щастя народиться"

Мета уроку: Через активізацію художньо-образного мислення та уяви дітей заложити основу для формування почуття любові і поваги до рідного краю, до тих символів, які оберігалися нашими предками.

Завдання:

  • Закріпити уявлення дітей про засоби музичної виразності; продовжити роботу над основними вокально-хоровими навичками, такими як: дихання, артикуляція, дикція, фразування;

  • “Занурити” дітей в образний світ української казки; Розвивати творчу уяви дітей в різних формах музичної діяльності (пластичне інтонування, тощо);

  • Активізувати художньо-образне мислення дітей, заложити основу розуміння метафори, порівняння, переносного смислу образів символів фольклору;

  • Пробудити гостроту переживань, пов’язаних з системою ціннісних орієнтацій Людини (Наших далеких предків називали “лелегами” (пелазгами). Лелеки завжди весною летять до рідної землі.

Музичний матеріал: Збірка пісень для 1-3 класів “Вчимося співати” Харків 2000.: “Ой минула вже зима” (виконання), “Занадився журавель” хоровод; Збірка пісень "Українське дошкілля". - Київ “Музична Україна” 1991. “Сонечко, сонечко”хоровод; „Лелека” слова В.Лодижця, музика Ю.Рожавської (слухання); далекого краю лелеки летіли” з к/ф Тарас Шевченко або „Одинокий Лелека” сл. М.Баліцької, муз. Н.Галабурди (слухання, бажано виконати вчителю).