Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.13.02.12бібл.Методичка_спеціалісти_2012Іщук 2...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
331.26 Кб
Скачать

2. Етапи виконання бакалаврської роботи

Випускна робота бакалавра є самостійною, науково-практичною роботою студента, що підводить підсумки набутих ним знань, вмінь та навичок з основних дисциплін, передбачених навчальним планом за базові курси навчання. Випускна робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентом за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

У випускній роботі студент повинен засвідчити, що він оволодів необхідними теоретичними знаннями та навичками їх практичного застосування в конкретних умовах. У зв'язку з цим робота повинна виконуватись стосовно конкретного об'єкту управлінської діяльності і містити його аналіз з конкретними пропозиціями щодо розв'язання проблем, які розглядаються в даній роботі.

Виконання випускної роботи переслідує основні цілі:

  • поглиблення, розширення та систематизацію теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом за базовий період навчання за спеціальністю;

  • оволодіння методиками теоретичного та експериментального дослідження при розв'язанні конкретних економічних та соціальних проблем, пов'язаних з аналізом та розробкою рекомендацій для прийняття відповідних управлінських рішень;

  • розвиток навичок пошуку та систематизації інформації з управління економічною діяльністю організації, її обробки із застосуванням сучасних інформаційних систем та технологій, математичних та статистичних методів обробки інформації, моделювання та прогнозування;

  • розвиток вмінь та навичок у визначенні і використанні причинно-наслідкових зв'язків процесів та явищ у прикладній галузі;

Оволодіння вміннями розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об'єктом.

Випускна робота повинна носити проблемний характер, сутність якого полягає у вмінні аналізувати, досліджувати проблему з допомогою наукових методів, синтезувати та узагальнювати накопичений у процесі аналізу матеріал, а також розробляти рекомендації на рівні оперативних, тактичних та стратегічних рішень.

Виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра передбачає такі етапи:

  1. Вибір і затвердження теми бакалаврської роботи.

  2. Розроблення завдання на бакалаврську роботу, складання календарного плану її виконання.

  3. Опрацювання літературних джерел.

  4. Складання змісту дипломної роботи.

  5. Написання бакалаврської роботи.

  6. Ознайомлення наукового керівника з текстом бакалаврської роботи і врахування його зауважень.

  7. Попередній захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

  8. Оформлення бакалаврської роботи.

  9. Подання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра з письмовим відзивом наукового керівника і рецензента на кафедру.

  10. Захист бакалаврської роботи.

3. Вибір і затвердження теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Тематика випускних робіт розробляється та щорічно оновлюється кафедрою менеджменту згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характе­ристики бакалаврів з менеджменту, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику сучасного стану соціально-економічних відносин. Орієнтовний перелік рекомендованих до написання тем подано в Додатку А.

Студенту надається право самостійно обрати тему дипломної роботи із запропонованого кафедрою переліку або запропонувати свою з обґрунтуванням доцільності її розробки. Тема бакалаврської роботи повинна визначати необхідність вирішення конкретного питання, досить чітко виділеного з ряду інших. У межах однієї роботи не допускається об’єднання декількох різних, не пов’язаних одне з одним питань. Назва теми бакалаврської роботи повинна чітко визначити питання, що розробляються, бути короткою, але в той же час відображати основний зміст і мету роботи.

При виборі теми випускної кваліфікаційної роботи враховуються також такі обставини:

  • відповідність обраної теми спеціалізації і фаху;

  • відповідність теми науковим інтересам студента, виявленим ним раніше при підготуванні наукових доповідей, статей, курсових робіт.

Не пізніше початку лютого 2012 р. студент подає на кафедру менеджменту заяву за встановленою формою (Додаток Б).

Затвердження теми роботи і призначення наукового керівника оформлюється протоколом засідання кафедри.

Науковий керівник випускної роботи:

  • надає допомогу студенту в складанні змісту роботи та програми відбору необхідного матеріалу;

  • рекомендує студенту нормативну, спеціальну літературу та інформаційні джерела за обраною темою випускної роботи;

  • регулярно консультує студента, контролює протягом всього періоду графік виконання ним випускної роботи, її якість та своєчасність виконання, а також інформує завідувача кафедри про хід підготовки роботи до захисту;

  • визначає готовність випускної роботи до захисту і надає письмовий відгук на завершену роботу.

Науковий керівник повинен допомогти студенту визначити найбільш ефективні рішення, всебічно стимулювати творчість і самостійність при виконанні ним випускної роботи.