Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lectures1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Тема VI. Практична робота викладача професійно-технічного навчального закладу з батьками учнів з порушеннями психофізичного розвитку

План:

  1. Особливості сімей, в яких виховуються діти з порушеннями психофізичного розвитку.

  2. Партнерство педагогів і батьків як запорука успішності корекції порушень психофізичного розвитку дитини.

Родина є найближчим і першим соціальним оточенням людини. Саме в процесі взаємодії з батьками та іншими родичами починає формуватися особистість дитини. Характер взаємин дитини з батьками обумовлює її емоційний стан і адекватність майбутніх стосунків із соціумом.

За характером ставлення батьків до дитини з порушенням розвитку виділяють наступні типи родинних стосунків: повне розуміння, гіперопіка, нереалістичне ставлення, байдужість.

Сім’ї, що мають дітей з порушеннями психофізичного розвитку, є однією з найбільш уразливих груп населення. Батьки в таких сім’ях змушені щоденно вирішувати питання, пов’язані з лікування, вихованням, розвитком, соціальною адаптацією дитини. Суттєвою проблемою є соціальна ізоляція сімей, що виховують дитину-інваліда.

Труднощі, пов’язані з розв’язанням зазначених проблем, призводять до стресової ситуації всередині родини. Все це порушує психічне здоров’я дитини, уповільнює її загальний розвиток та соціалізацію.

Успішність корекційно-педагогічної діяльності залежить від багатьох чинників, серед яких великого значення має взаємодія з сім’ями вихованців.

Для того, щоб батьки учнів з порушеннями розвитку сприймали педагога як союзника й порадника у вирішенні складних і важливих питань та самі стали активними учасниками корекційно-виховного процесу, педагог має розглядати батьків не як об’єкт свого впливу, а як рівноправних партнерів у вихованні дитини, проведенні з нею корекційної роботи. Завдяки цьому долається дистанція і недовіра, батьки починають прислуховуватися до думок і порад педагога.

Педагог завжди має пам’ятати, що в роботі з батьками він лише в тому випадку досягне результатів, якщо його власне ставлення до учнів буде для батьків тим зразком, до якого їм захочеться наблизитися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]