Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по преддипломной практике.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
666.98 Кб
Скачать

2 Практична частина

2.1 Обґрунтування вибору структури комплексу технічних засобів

Структура КТЗ АСКОЕ Придніпровської ТЕС була розроблена виходячи з вимог документу «Технічні та організаційні вимоги до побудови автоматизованої системи обліку електричної енергії на об’єктах НЕК «Укренерго». Для виконання даних вимог щодо створення АСКОЕ на Придніпровській ТЕС було реалізовано наступні рішення, що вказані в таблиці 2.1.1.

Таблиця 2.1.1 – Реалізація вимог НЕК «Укренерго» стосовно створенню АСКОЕ Придніпровської ТЕС

Вимоги НЕК «Укренерго»

Реалізація вимог

1

Інформаційний зв'язок між багатофункціональними лічильниками електроенергії і програмно - технічними засобами збору, обробки та передачі даних локальної автоматизованої системи обліку електроенергії (АСОЕ) повинна здійснюватись з використанням протоколів, які відповідають міжнародним стандартам (IEC62056 - 21 [17], IEC13239 [23], DLMS/COSEM [18-22]) та застосуванням стандартних інтерфейсів (RS232, RS485, USB, Ethernet).

Вимоги до інтерфейсного устаткування для підключення лічильників і пристроїв обліку до комунікаційного сервера:

  • інтерфейсне устаткування повинно забезпечувати надійний зв'язок з приладами обліку: комунікаційного сервера; автоматизованого робочого місця (АРМ) чергового персоналу ПС (для резервування функцій комунікаційного сервера); комунікаційного устаткування суміжних суб'єктів ОРЕ. З метою виконання цих вимог переважно треба віддавати мережевій технології стандарту Ethernet;

  • інтерфейсне устаткування не повинно змінювати формат даних в процесі перетворення фізичних параметрів сигналів, які передаються;

  • типи і призначення контактів роз’ємів інтерфейсного устаткування повинні відповідати стандарту для інтерфейсів перетворення;

інтерфейсне устаткування повинно серійно ви­пускатися, бути розрахованим на безперервний ре­жим роботи і не вимагати налаштування і регуляції в процесі роботи.

Для забезпечення інформаційного зв'язку між багатофункціональними лічильниками та програмно - технічними засобами збору, обробки і передачі даних від серверного шафу АСКОЕ використовується універсальний модуль інтерфейсу(УМІ), що призначений для перетворення сигналів каналу RS-485/ RS-232 та захисту від впливів високих напруг.

Для забезпечення необхідної кількості послідовних портів RS- 232 до складу технічних засобів збору даних серверної шафи АСКОЕ входить асинхронний сервер МОХА NPort 5610-16.

2

Інформаційний зв'язок між комунікаційним сервером та робочими станціями (АРМ) локальної АСКОЕ повинно здійснюватися за допомогою локальної обчислювальної мережі (далі - ЛОМ).

До складу технічних засобів серверної шафи АСКОЕ повинно входити:

  • промисловий комутатор на 8 портів Ethernet 10/100 Mbit МОХА EDS - 208;

  • керований комутатор на 24 порти Ethernet 10/100 Mbit D - Link DES - 3526.

3

Інформаційний зв'язок між локальною АСКОЕ і АСКОЕ верхнього рівня повинно здійснюватися за допомогою:

  • телекомунікаційній мережі - основний режим роботи;

  • безпосереднього доступу до первинної бази цих лічильників (далі - ПБЛ) по допоміжним (ви­діленим або комутованим) каналам зв'язку – резервний режим.

Телекомунікаційна мережа, як правило, повинна мати до підстанції основний та резервний канали зв'язку. Основний канал має бути виділений і мати швидкість не менше 19200 бод. Можливе створення, або відділення в телекомунікаційної мережі, допоміжної технологічної мережі для передачі даних АСКОЕ.

Обмін повинно здійснюватися з використанням протоколів TCP/IP за допомогою одного або декількох із способів: корпоративного протоколу передачі даних (далі КППД), який буде запропонований розробником АСКОЕ і прийнятий НЕК «Укренерго» як корпоративний стандарт; електронної пошти; файлового доступу (FTP); DCOM/OPC/XML - технологій та інших.

Вимог до каналів зв'язку:

  • для зв'язку локальних, регіональних та центральних рівнів АСОЕ повинна використовуватися канало - створююча апаратура, яка відповідає вимогам міжнародним стандартам ISO для цифрових каналів та каналів тональної частоти;

  • для організації зв'язку між локальними, регіональними та центральними рівнями АСКОЕ необхідно використовувати існуючі мережі та створювати нові для передачі даних, побудованих з вимогами міжнародними і національними стандартами. Для організації зв'язку між локаль­ним та регіональними рівнями повинні використовуватися, як мінімум, канали передачі даних середньої швидкості - не менше 19200 бод;

Інформаційний зв'язок між АСКОЕ Придніпровської ТЕС та іншими системами АСКОЕ відбуватися по:

  • основному каналу зв'язку на швидкості не менше 19200 бод (через телекомунікаційну мережу;

  • резервному (комутативну, виділеному або GSM-каналу) каналу зв'язку на швидкості не менше 19200 бод– каналу безпосереднього доступу до первинних даних цих лічильників.

4

При аваріях та збоях в електроживленні АСКОЕ на сервері бази даних повинно забезпечуватися збереження усієї інформації.

До складу технічних засобів серверної шафи АСКОЕ повинно входити джерело безперервного живлення (ДБЖ), що забезпечує коректне завершення роботи комунікаційного сервера і збереження усієї інформації у разі тривалої відсутності/виключення первинного електроживлення.

5

Отримання точного часу від пристроїв еталонного часу чи від системи верхнього рівня.

Для отримання точного часу буде використано GPS- приймач у складі пристроїв збору та передачі даних серверного шафу АСКОЕ.

6

Вимоги до лічильників електричної енергії, які повинні дозволю вати:

  • вести облік активної та реактивної електричної енергії в прямому і зворотному напрямах;

  • вимірювати активну, реактивну та повну потужність;

  • вимірювати напругу, струм, потужність по кожній фазі та частоту (у разі потреби);

  • виконувати зовнішню синхронізацію ходу внутрішнього таймера;

  • виконувати автоматичний перехід на літній і зимовий час;

  • формувати графіки навантажень з періодом інтеграції, відповідно вимогам ОРЕ;

  • забезпечувати періоди інтеграції вимірюваних величин, з ряду 5, 10, 15, 30 або 60 хвилин;

  • формувати базу первинних цих результатів обліку з обов'язковою прив'язкою вимірюваних вели­чин, до відповідних відміток часу. Первинна база даних повинна містити графік навантаження не менше ніж за 1.5 розрахункових періодів (розрахунковий період - місяць) при періоді інтеграції 30 хвилин. Первинна база даних повинна зберігатися в енергонезалежній пам'яті і не повинна допускати змін, доповнень та корекції;

  • при відключенні живлення забезпечувати збереження в незалежній пам'яті в періоді не менше одного року, інформації про вимірювані величини, випадки доступу до режимів параметризації лічильників і про нештатні ситуації;

  • забезпечувати погрішність ходу внутрішнього таймера не більше ± 5 секунд на добу;

  • забезпечувати роботу внутрішнього таймера і ведення календаря при зникненні живлення в періоді не менше одного року.

Багатофункціональні лічильники, що включені до складу АСКОЕ, мають бути, як правило, забезпечені додатковим резервним живленням.

Лічильники повинні мати послідовний вихідний інтерфейс та імпульсний вихід типу «сухий контакт». Протокол обміну даними по послідовному інтерфейсу рекомендується виконувати в стандарті lec62056- 21 [17], DLMS-COSEM [18-22]. Конструкція лічильника і його програмне забезпечення повинні унеможливлювати несанкціонованого впливу на результати вимірів, що досягається шляхом використання механічного і програмного захисту.

В якості лічильників електричної енергії в АСКОЕ на Придніпровській ТЕС потрібно використовувати лічильники типу SL7000 Smart, що задовольняє усім вимогам НЕК «Укренерго».