Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по преддипломной практике.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
666.98 Кб
Скачать

1.2 Система обліку електричної енергії.

Кабінетом Міністрів України 1 червня 1998 року був внесений на розгляд Верховної Ради України «Закон України про електроенергетику». Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці і регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцію та захистом прав споживачів та працівників галузі. В цьому законі електроенергія остаточно визначається, як товар (енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу), та в якості торгівлі водиться енергооблік, що задовольняє вимоги постачальників.

Облік електроенергії виконується шляхом отримання інформації про параметри електроспоживання. Дана інформація потрібна для:

  • розрахунків виробітку електроенергії кожним генератором;

  • контролювання відповідності фактичних значень параметрів очікуваним (плановим) електроспоживанням;

  • оперативного управління процесами виробництва, перетворення, розподілу та кінцевого використання енергії;

  • розробки обґрунтованих питомих норм витрат електроенергії;

  • складання електричних небалансів щодо вироблення та видання електричної енергії й визначення фактичного використання;

  • планування та прогнозування параметрів електроспоживання підприємства в сілом та окремих його підрозділів;

  • організації системи заохочення.

Облік витрати електроенергії здійснюється приладовими засобами, розрахунковим та досвідчено-розрахунковим способом.

Приладовий являє собою основним способом обліку і припускає вимір витрат електроенергії за допомогою стаціонарних контрольно-вимірювальних приладів.

Розрахунковий облік визначає витрати електроенергії у разі, якщо приладовий спосіб технічно неможливо здійснити або його застосування економічно не виправдане.

Досвідчено-розрахунковий облік заснований на поєднанні контрольних вимірів електроспоживання переносними приладами та послідуючого використання розрахункового способу.

Облік електроенергії розділяють на розрахунковий (комерційний) та технічний.

Комерційний облік застосовують для розрахунку виробленої, а також відпущеної електричної енергії з метою здійснення грошових платежів. Даний розрахунок виконують шляхом установки лічильників електроенергії. Якщо лічильники встановлюють в системі теплової електростанції нижче за межу розподілу енергосистеми, то втрати електроенергії до лічильників визначаються в якості власних витрат.

Технічний облік призначений для контролю втрат електроенергії усередині підприємства. Цей вид обліку відбиває споживання електроенергії внутрішньовиробничими підрозділами чи процесами, і тому дані електролічильників називають контрольними.

Два види обліку, комерційний та технічний, мають свою специфіку. Комерційний облік консервативний, має сталу схему енергопостачання, для нього характерна наявність невеликої кількості точок обліку, по яких потрібна установка приладів підвищеної точності, що вибираються з державного реєстру вимірювальних засобів. Крім того, системи комерційного обліку в обов'язковому порядку пломбуються, що обмежує можливості внесення в них яких-небудь оперативних змін з боку персоналу підприємства. Технічний облік, навпаки, динамічний і постійно розвивається, відображаючи змінні вимоги виробництва; для нього характерна велика кількість точок обліку з різними завданнями контролю енергоресурсів, по яких можна встановлювати в цілях економії засобів приладів зниженої точності. Технічний контроль допускає використання приладів, не занесених в держреєстр вимірювальних засобів, проте, можуть виникнути проблеми із з'ясуванням причин небалансу даних при споживанні енергоресурсів від систем комерційного та технічного обліку. Відсутність пломбування приладів дозволяє службі головного енергетика теплової електростанції оперативно вносити зміни в схему технічного контролю енергоресурсів, в уставки первинних вимірювальних приладів відповідно до поточних змін в схемі енергопостачання підприємства та специфіки вирішуваних виробничих задач. Зважаючи на цю специфіку комерційного і технічного обліку можна оптимізувати вартість створення АСКОЕ та її експлуатацію.

В даний момент на Придніпровській ТЕС постійно ведеться облік: щодобової й щомісячної витрати активної енергії, щодобові витрати реактивної енергії, витрати активної енергії кожних 30 хвилин під час проходження максимуму навантаження енергосистеми.

Для детального представлення обліку електроенергії на Придніпровській ТЕС на рисунку 1.2.1 приведена однолінійна схема розташування приладів розрахункового обліку.

Рис. 1.2.1 Однолінійна схема розташування приладів розрахункового обліку на Придніпровській ТЕС