Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UD_modul2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Зміст дисципліни модуль 1. Історія управлінського документознавства

Тема 1.1. Історичні передумови розвитку управлінського документознавства

Вступ. „Управлінське документознавство” як наука та навчальна дисципліна. Мета, завдання, значення курсу „Управлінське документознавство” у процесі навчання студентів за напрямом 6. 020105 „Документознавство та інформаційна діяльність”. Структура та зміст навчальної дисципліни. Міждисциплінарні зв’язки курсу „Управлінське документознавство”. Джерельна, історіографічна бази курсу „Управлінське документознавство”.

Історичні передумови розвитку управлінського документознавства. Діловодство ХІХ ст., його організаційний розвиток, теоретичні засади, практичні здобутки. Праці М.Л. Магницького, В.О. Вельдбрехта, М.В. Варадінова, І.І. Ріхтера та ін. про організацію роботи з документами в установі. Роль архівів у розвитку знань про службовий документ.

Раціоналізація діловодства на початку ХХ ст. Діяльність Всесоюзного державного інституту техніки управління (Москва, 1926–1932) та Українського державного інституту раціоналізації управління (Харків, 1929–1934). Спроби впровадження єдиної схеми організації діловодства в управлінні. Перші результати уніфікації форм документів найвищого рівня. Фахові періодичні видання в 1920–1930-х рр. про історію та технологію діловодства.

Запитання для самоперевірки

  1. Що таке “управлінське документознавство” ?

  2. Якою є структура та зміст навчальної дисципліни „Управлінське документознавство” ?

  3. Якою є джерельна база управлінського документознавства ?

  4. Які класичні праці з управлінського документознавства Вам відомі ?

  5. Якою була роль архівів у розвитку знань про документ ?

  6. Що становило зміст діяльності Всесоюзного державного інституту техніки управління та Українського державного інституту раціоналізації управління ?

  7. Якими були перші результати уніфікації форм і змісту документів наприкінці 1920-х – на початку 1930-х рр. ?

Завдання для самостійної роботи

Скласти перелік сучасних вітчизняних і зарубіжних праць із управлінського документознавства.

Література:

Тема 1.2. Початок формування теоретичних основ документознавства

Заснування Московського державного історико-архівного інституту та започаткування напряму загального діловодства (загального документознавства). Теоретичні основи документознавства у працях К.Г. Мітяєва (класифікація, експертиза цінності документів, їх уніфікація та засади стандартизації). Організаційне оформлення документознавства як науки і навчальної дисципліни. Формування Єдиної державної системи діловодства (ЄДСД). Значення ЄДСД для становлення сучасного документознавства. Перші держстандарти зі службової документації.

Внесок учених Всесоюзного науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи, Московського державного історико-архівного інституту у розвиток теорії, методики документознавства у 1960–1970-х рр. Вплив інформаційних наук, бібліотекознавства, книгознавства, бібліографознавства на зміст і структуру документознавства. Конституювання управлінського (традиційного) документознавства. Праці В.М. Автократова, В.Д. Банасюкевича, К.Г. Мітяєва, М.П. Ілюшенко, А.М. Сокової та ін., їх роль для розвитку управлінського документознавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]