Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Тема: Економіка регіонів України: стан та перспективи розвитку План лекції:

  1. Сутність регіональної економіки, особливості формування.

  2. Територіальна організація регіонального економічного розвитку. Типи регіонів (розвинені, депресивні, донори, моно продуктивні, диверсифіковані та ін.).

  3. Особливості розвитку різних типів регіонів.

  4. Економіка Донецького економічного району.

  5. Економіка Придніпровського, Східного, Центрального, Поліського, Подільського, Карпатського, Причорноморського економічних районів.

  6. Сучасний стан та перспективи розвитку міжгалузевих господарських комплексів виділених районів.

Таким чином, регіональна економіка — це просторова організація господарства як сукупності територіальних економічних систем. Регіональна економіка будь-якої території характеризує просторову її будову — територіальні пропорції і форми територіальної організації (рис. 4.1). У результаті територіального поділу праці складаються просторові економічні пропорції і форми територіальної організації виробництва, які і відображають просторову експо­зицію господарства, розміщення його регіональних комплексів.

Регіональна економіка зосереджує в собі територіальні аспекти економічної діяльності. Територіальні пропорції при цьому відображають особливості концентрації виробництва продукції, підприємств, населення тощо, тобто територіальні відносини щодо їх розміщення, які склалися в результаті дії територіального поділу праці.

Регіональна економіка вивчає просторові аспекти розвитку господарства, об'єктивні передумови та закономірності його формування і розвитку. її об'єктивними передумовами є: територіальні відмінності природно-ресурсного, виробничого, соціального потенціалів, а також економічних, адміністративних та інших чинників, систем економічних зв'язків, розселення тощо. У центрі уваги регіональної економіки вся сукупність процесів, пов'язаних з просторовим поєднанням економічних явищ, зумовлених регіональними відмінностями ресурсів, засобів і механізмів, які забезпечують економічний відтворювальний цикл — виробництво, розподіл, обмін і споживання.

Регіональна економіка — це геопросторове відображення економічних процесів, тобто просторовий аспект їх розвитку.

Для розуміння особливостей формування регіональної економіки необхідно розкрити і сутність такого поняття як «регіон» та визначити структуру просторових елементів регіональної економіки. Однією з найбільш складних категорій у регіональній економіці і економічній географії є категорії «район» і «регіон». Це — базові вихідні категорії даних наук. В англійській, французькій, німецькій та іспанській мовах допускається певне ототожнення району і регіону. Термін «регіон» у цих мовах вживається як «регіон» і як «ареал». Багатозначність латинського слова геgіо — територія, місцевість, область, район — привносить певні відмінності у визначенні змісту цієї категорії у східноєвропейських дослідників, які розрізняють сутність району та регіону. В американських та західноєвропейських учених будь-яка територія, що має певні відмінності від інших, вважається регіоном. В останній період термін «регіон» набуває все більшого застосування і у вітчизняних дослідників та практиків. Це можна пояснити тим, що за своєю суттю він означає будь-яку частину території, яка має відмінні від іншої території ознаки. Наприклад, на території України Можна виділити високоурбанізовані регіони. Серед них найвищий Рівень урбанізації мають Донбас і Придніпров'я. У цьому випадку немає потреби ділити на частини всю територію України, як це необхідно було б зробити при районуванні. Тут достатньо виділити лише окремі частини території, які мають певні ознаки. Таким чином, можна допустити, що регіон — це будь-яка територія, що має певні ознакові відмінності від іншої. Цими ознаками можуть бути певні, цілком визначені риси чи властивості, які є специфічними для даної території. Ці ознаки можуть включати показники інтенсивності, територіальних пропорцій тощо.

Наявність на території країни різних типів територіально-виробничих комплексів ведуть до формування просторової структури господарства. За особливостями територіальної концентрації виробництва формуються агломераційні регіони, що характерно, наприклад, для Донбасу і Придніпров'я; регіони з порівняно рівномірним розміщенням промислових вузлів як ядер регіонального розвитку. Це характерно для Північного Сходу, Поділля. Формуються регіони розрідженого розміщення промислових центрів як ядер локального розвитку територій, наприклад у межах Полісся.

Таким чином, на території України сформувалась складна система регіонально-економічної будови, яка характеризується як просторово-горизонтальними відносинами, так і просторово-вертикальною супідрядністю, яка притаманна для адміністративно-територіальних таксонів.

Місце регіональної економіки в системі економічних дисциплін. Науковий напрям економічних досліджень — регіональна економіка — відносно новий. Його виникнення було зумовлене потребами практики та економічної науки прикладного характеру. Господарська діяльність вимагала відповіді на питання щодо підвищення економічного ефекту від просторової організації виробництва. Це і дало істотний поштовх для виникнення наукового напряму — регіональної економіки.

Найбільш давньою і розвинутою наукою, яка присвячувала свої дослідження просторовим аспектам економіки, є економічна географія. В її надрах і зароджувалась регіональна економіка, яка вже в середині XX ст. заявила про себе як самостійна наука.

Регіональна економіка — це відмінний від економіко-географічного напрям дослідження просторових явищ і процесів, який націлений на практичне вирішення господарських проблем.

Другою близькою за предметом дослідження економічною дисципліною є розміщення продуктивних сил. Регіональна економіка формується зазвичай під дією раціонального розміщення продуктивних сил і це є спільним для цих наукових дисциплін. Однак регіональна економіка має і відмінність, яка полягає у тому, що вона розглядає предмет дослідження як постійно відтворювальну систему. Для цієї системи характерним є своєрідний характер регіональних виробничих відносин, які охоплюють вза­ємодію з місцевими природними умовами і ресурсами, розселенням населення і формуванням регіонального соціуму, відносини між суб'єктами господарювання на даній території тощо. І досі точаться дискусії серед вчених щодо співвідношення предмета і об'єкта трьох близьких дисциплін — економічною географією, розміщенням продуктивних сил і регіональною економікою.

Регіональна економіка має тісні зв'язки з загально методологічними дисциплінами — політичною економією і економічною теорією. Оскільки регіональна економіка являє собою комплексну економічну дисципліну, то закони і закономірності розвитку економічних процесів стосуються і конкретних регіональних економічних умов. Певною мірою вона використовує і основні економічні категорії.

Серед двох великих груп економічних дисциплін, які стосуються макро- та мікроекономіки, регіональна економіка виокремлюється специфічним положенням — вона вивчає просторову організацію економіки на відміну від загальних питань суспіль­ного виробництва чи питань діяльності первинної ланки економіки — підприємства. Разом з тим регіональна (просторова) економіка тісно пов'язана з макроекономікою і мікроекономікою, оскільки як процеси діяльності окремого підприємства, так і усієї економічної системи пов'язані з конкретними природними, соціально-економічними та іншими умовами, які склалися на певній території.