Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак з експлуатації .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

3. Організація то машин

Технічне обслуговування, діагностування і поточні ремонти машин виконується силами організацій на базі особистих ремонтно-механічних майстерень (РММ) або стаціонарних постів технічного обслуговування (СПТО) і пересувними засобами ТО і діагностування. При цьому поточні ремонти рекомендується виконувати силами і засобами РММ або СПТО.

ТО-1 та ТО-2 машин, які щоденно повертаються на базу, виконуються силами РММ або СПТО організації, а машин з обмеженими транспортними можливостями – за допомогою пересувних засобів ТО і діагностування машин на місці роботи машин.

Капітальні ремонти виконуються на ремонтно-механічних заводах (РМЗ).

На практиці при експлуатації меліоративних і будівельних машин застосовуються такі форми організації робіт: централізована, частково централізована і децентралізована.

Централізована форма технічного обслуговування полягає в тому, що всі технологічні операції технічного обслуговування і потокового ремонту виконують бригади робітників високої кваліфікації під керівництвом інженерно-технічного персоналу. Таким чином, при цій формі обслуговування машиністи машин повністю вивільнені від таких робіт.

Звичайно при централізованому обслуговуванні обслуговується одночасно декілька машин. У зв’язку з цим певне значення має правильність розташування машин, що входять до технологічного комплекту. У цьому випадку основну увагу слід приділяти мало мобільним машинам, які повинні залишатись на місці

роботи. Навколо них потрібно сконцентрувати інші машини комплекту. Найдоцільнішою є колова та лінійна схеми розміщення машин при їх обслуговуванні пересувними засобами.

Різновидом централізованого обслуговування є проведення робіт спеціалізованими ланками. Суть спеціалізації полягає в тому, що ланки здійснюють роботи лише з технічного обслуговування певних видів або марок машин, а кожний із членів ланки при цьому виконує за допомогою виділених йому засобів механізації встановлені однотипні види робіт, складність яких відповідає його кваліфікації.

Частково централізована форма організації технічного обслуговування характеризується тим, що щозмінне обслуговування виконують машиністи, які закріплені за даними машинами, а періодичні технічні обслуговування і потоковий ремонт – спеціалізовані бригади робітників. Недоліками розглянутої системи планово-запобіжного технічного обслуговування і ремонту;зменшення робочого часу машини в результаті її простою при технічному обслуговуванні; значне, порівняно з плановими нормами, підвищення трудових затрат на робочі операції в зв’язку з немеханізованим їх виконанням; складність здійснення

потрібного контролю за роботами з технічного обслуговування і потокового ремонту.

Децентралізована форма технічного обслуговування характеризується тим, що всі види робіт виконуються машиністами машин. Спеціалізовані бригади виконують лише потоковий ремонт машин. Недоліки такого технічного

Таблиця 3.1.

Організація технічного обслуговування і ремонту машин в господарстві

П/П

Назва і марка машини

Вид ТО і рем.

К-сть ТО і ремонтів

Виконуються силами

АТО

СПТО, РММ

РМЗ

1

Екскаватор

ЕО – 4112Б

К

П

ТО-2

ТО-1

2

Екскаватор

ЕО – 5112А

К

П

ТО-2

ТО-1

3

Бульдозер

ДЗ – 42Г

К

П

ТО-2

ТО-1

4

Скрепер

ДЗ – 20В

К

П

ТО-2

ТО-1

5

Скрепер

ДЗ – 11П

К

П

ТО-2

ТО-1

6

Екскаватор

ЕТЦ – 202Б

К

П

ТО-2

ТО-1

7

Кущоріз

ДП – 24

К

П

ТО-2

ТО-1

обслуговування такі, як і при частково централізованій формі. Крім того, при такій формі обслуговування значно збільшуються простої машини

обслуговуванні. Децентралізована форма в організації технічного обслуговування не в змозі забезпечити потрібний сучасний рівень технічного обслуговування і тим більше його якість, оскільки машиністи які є основними виконавцями робіт, не мають достатньої кваліфікації і необхідних засобів механізації.