Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак з експлуатації .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

7. Охорона праці і безпека життєдіяльності при проведенні то машин

Основне правило безпеки при технічному обслуговуванні полягає в такому. Всі роботи, за винятком тих, виконання яких можливе лише при працюючому двигуні (прослухування, регулювання тощо), потрібно проводити лише після повної зупинки машини і ви­ключення двигуна. Начіпне знаряддя необхідно опустити на землю або спеціальну підставку. Під час проведення технічного обслуговуван­ня біля машини не повинно бути сторонніх осіб.

Забороняється заводити перегрітий двигун, знаходитися під машиною при працюючому двигуні і піднятим робочим органом (відвалом, ковшом, заслінкою), утримуваним гідроциліндром або канатом. При виконанні робіт під робочим органом необхідно поставити надійний упор і заглушити двигун.

Не допускаються до управління машинами сторонні особи. Мити машину гарячою водою слід в брезентових рукавицях, а для очищення її і складових частин від пилу і грунту використовувати шкрябання, щітки. Використання сучасних засобів технічного обслуговування ма­шинно-тракторного парку дає можливість значно поліпшити умови праці, механізувати трудомісткі роботи. Проте оснащення станцій, пунктів технічного обслуговування і пересувних засобів складним обладнанням, приладами і пристроями підвищує вимоги до обслуго­вуючого персоналу як з експлуатації обладнання, так і з охорони пра­ці. Всі робітники, зайняті технічним обслуговуванням машин, по­винні добре знати правила техніки безпеки, охорони праці і суворо їх виконувати.

Для запобігання випадкам виробничого травматизму, отруєння, виникненню вогнищ до роботи з стаціонарними і пересувними засо­бами технічного обслуговування допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку по влаштуванню і правилах експлуатації цих засобів, а також з техніки безпеки і протипожежних заходів.

Під час огляду потрібно уникати доторкання до нагрітих частин машин, обладнання двигуна. Очищати двигун слід лише після того, як він охолоне.

Зовнішнє очищення і миття машини слід проводити тільки на спеціально обладнаному майданчику. При цьому робітник обов'яз­ково повинен надівати захисні окуляри, фартух, рукавиці і гумові чоботи. Для очищення від бруду не

обхідно користуватись скребка­ми. Гарячий водяний струмінь має температуру 80°С, а пароводя­ний — 100°С, тому неуважність під час миття може призвести до опіків. Категорично забороняється перебувати у зоні дії водяного струменя, а також спрямовувати струмінь води у бік, де перебувають люди. Для запобігання забрудненню очей, травм потрібно очищати масляний і водяний радіатори та інші складові частини струменем стиснутого повітря у захисних окулярах і

рукавицях, причому струмінь повітря спрямовувати від себе.

При проведенні паливно- і маслозаправних робіт слід пам’ятати, що нафтопродукти мають ряд специфічних властивостей, які потре­бують особливо уважного виконання правил техніки безпеки і про­типожежних заходів. Внаслідок внутрішнього тертя рідин, тертя об стінки трубопроводів та ємності під час перекачування, відпуску і транспортування у нафтопродуктах утворюються і нагромаджують­ся заряди статичної електрики. Тому ті частини установок, де мо­жуть нагромаджуватись заряди, потрібно надійно заземлювати.

Заправляти місткості і баки машин паливом і маслом потрібно лише закритим способом за допомогою рукавів і роздавальних кранів.

При заправці відстань між машинами повинна бути не менше 3 м. Не можна проводити регулювальні роботи і усувати несправності у машин, які розміщені ближче як 15 м від поста заправки. Під час грози заправку машини паливом слід припинити.

При використанні маслозаправного обладнання необхідно контролювати справність запобіжних пристроїв, кришок горловин баків. Працювати на установках з несправними запобіжними клапанами, кришками, що мають неповну кількість кріпильних деталей, не доз­воляється. Категорично забороняється створювати у баках установок тиск, що перевищує допустимий, знімати кришки з горловин баків і бункера для мастильного матеріалу при надлишковому тиску в них.

Для всіх механізаторів, машини яких обслуговуються пересувними агрегатами, не рідше одного разу на рік повинен проводитись інструк­таж з будови агрегатів, правил їх експлуатації, безпечних і правиль­них прийомів робіт, техніки безпеки і протипожежних заходів. Ос­кільки на агрегатах встановлені місткості для нафтопродуктів, а також ресивери для стиснутого повітря, що працюють під тиском від 0,2 до 1,0 МПа, необхідно сурово додержувати правил влаштування і безпечної експлуатації судин, що працюють під тиском. Згідно з ци­ми правилами до експлуатації судин допускаються особи, що досягли 18 років, пройшли медичний огляд, виробниче навчання, перевірку знань кваліфікаційною комісією та інструктаж з безпечного обслугову­вання цих судин, мають посвідчення за підписом голови комісії. Періодична перевірка знань персоналу з обслуговування агрегатів повинна здійснюватись не рідше ніж через рік. Оцінку знань і дату перевірки записують у спеціальний журнал за підписом особи, яка проводила перевірку.

,