Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак з експлуатації .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

КУРСОВИЙ проект

КП. 5. 091904. __М. 006 ПЗ

Група __М

20__

Міністерство аграрної політики України Шевченківський коледж Уманського дау

Організація технічної

експлуатації парку меліоративних і

будівельних машин в умовах ПМК

Пояснювальна записка

до курсового проекту

КП. 5. 091904. __М. 006 ПЗ

Керівник проекту:

___________

___”______________20__р.

Розробив студент:

__________

___”______________20__ р.

20__

ЗМІСТ

Стр.

Вступ........................................................................................................

4

Вихідні дані..............................................................................................

6

1.

Визначення річного режиму роботи парку машин............................

7

2.

Планування технічного обслуговування і ремонту парку машин.....

8

2.1

2.2.

Розрахунок плану ТО і ремонту машин аналітичним способом.....

Розрахунок плану ТО і ремонту машин графічним способом..........

10

14

2.3.

Розрахунок план-графіка ТО і ремонту машин на вересень місяць 2011 року...................................................................................................

16

3.

Організація ТО машин............................................................................

18

4.

Організація роботи пересувних засобів ТО машин..............................

21

5.

Розрахунок річної потреби в паливі та мастильних матеріалах...............................................................................................

24

6.

Організація і технологія ТО і діагностування ходової частини

автомобіля ГАЗ-53 ...............................................................................

28

7.

Охорона праці та безпека життєдіяльності при проведенні ТО машин........................................................................................................

32

Використана література .......................................................................

34

ВСТУП

З розвитком в Україні ринкових відносин та запровадженням нових форм власності проходять докоріннім зміни виробничих відносин у сфері агропромислового комплексу. Вони стосуються і служби технічного сервісу, яка надає допомогу виробникам продукції у придбанні, експлуатації, обслуговуванні і ремонті машин і механізмів з боку заводів – виробників, ремонтно – обслуговуючих підприємств і торгово – постачальних організацій.

Під експлуатацією меліоративних і будівельних машин розуміють доцільність їхнього використання у виробничому процесі з метою забезпечення найбільшої продуктивності, поліпшення і полегшення умов праці при найменшій собівартості виконання робіт.

Технічна експлуатація являє собою комплекс заходів щодо ретельної підготовки машин до безперебійної роботи, технічного обслуговування і ремонту їх, безперервного постачання палива, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів. Ці заходи проводять на основі планово – запобіжної системи технічного обслуговування і ремонту машин. Технічна експлуатація вивчається в курсі “Експлуатація меліоративних і будівельних машин”. Кожна землерийна машина призначена для виконання певних видів робіт. Якість виконання роботи багато в чому залежить від технічного стану машини. Під технічним станом машин розуміється сукупність схильних змін в процесі виробництва, експлуатації або ремонту властивостей машин (складових частин), що характеризується в певний момент часу її якістю, ознаками і параметрами, встановленими нормативно-технічною документацією.

Технічний стан машини, при якому вона здатна виконувати задані їй функції, зберігаючи значення показників в межах, встановлених нормативно-технічною документацією. називається працездатністю. Стан машини, при якому вона відповідає всім вимогам нормативно-технічної документації, прийнятий називати справним станом. При невідповідності хоча б одній з вимог нормативно-технічної документації машина вважається несправною. Порушення працездатності машини називають відмовою. Несправна машина може бути працездатною, але непрацездатна машина завжди несправна. Наприклад, якщо зламана клямка капота, машина несправна, але працездатна, а при виході з ладу насоса гідросистеми машина не тільки несправна але і непрацездатна.

Щоб машини були технічно справні і працездатні весь встановлений для роботи технічною документацією термін, необхідно з перших же днів введення в експлуатацію періодично очищати їх від пилу і грунту, підтягати кріплення деталей, регулювати і мастити складові частини, очищати всі фільтруючі елементи, заправляти їх паливом, охолоджуючій і робочими рідинами і оливами, замінювати робочі рідини і оливи і виконувати цілий ряд інших робіт. Комплекс

робіт по підтримці справності або працездатності машин при їх

використовуванні, зберіганні і транспортуванні називається технічним обслуговуванням. Проте в результаті поступового зношування окремих складових частин або всієї машини наступає такий момент, коли її працездатність вже неможливо підтримувати технічним обслуговуванням. Для відновлення працездатності або справності машин проводиться комплекс заходів, званий ремонтом.

Процес визначення технічного стану складових частин і машини в цілому з метою встановлення необхідності їх технічного обслуговування або ремонту, а також контролю якості виконання робіт називається технічним діагностуванням.

Цей курс є науковою дисципліною, яка вивчає використання , збереження і відновлення експлуатаційних властивостей машин. У ньому розглядається комплекс відновлювальних заходів, що забезпечують нормальний режим роботи машин в конкретних умовах прийнятого технологічного процесу, тривалу роботу і збереженість їх. Він безпосередньо пов’язаний з курсами, які вивчають будову і роботу двигунів внутрішнього згорання, тракторів і автомобілів та будівельних машин.

ВИХІДНІ ДАНІ

Так як курсовий проект виконується суто з навчальною метою для реального парку машин додаємо необхідні дані для планування ТО і ремонтів і заносимо їх в таблицю 1.

Таблиця 1.

Вихідні дані.

пn

Назва і марка

машини

Кількість машиин

Фактичне напрацювання

на початок року, Нф (маш.год)

К-ть робочих днів

протягом року, Др., днів

Коефіцієнт внутрішньо – змінного використання

машин за часом КВ

Коефіцієнт змінності, КЗ

1

Екскаватор ЕО – 4112Б

3

5850

185

1,8

0,93

2

Екскаватор ЕО – 2621А

1

6750

178

1,8

0,93

3

Екскаватор ЕО – 5112А

2

7400

195

1,8

0,93

4

Бульдозер ДЗ – 42Г

3

2540

176

1,7

0,95

5

Скрепер ДЗ – 11П

1

5680

160

1,0

0,91

6

Екскаватор ЕТЦ – 202Б

2

3480

150

1,5

0,87

7

Кущоріз ДП – 24

3

4440

167

1,5

0,8