Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори інвестdoc(теорія).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте заходи щодо зниження ризиків при інвестиційному кредитуванні.

Залежно від виду проекту, його належності до того чи іншого типу розробляється система заходів протидії ризикам:

— розподіл ризику між учасниками проекту;

— заставні операції та гарантування;

— страхування (хеджування);

— лімітування;

— екаунтинг та ін.

Розподіл ргізику між учасниками проекту — такий захист дає можливість засновникам проекту переносити частину своїх ризи­ків на інших учасників проекту.

Позички під заставу — це позички, забезпечені з боку позичаль­ника заставними активами. Застава — це один із найдавніших засо­бів забезпечення позичок. Але якщо у минулі роки заставні фізичні активи переходили у володіння кредитора, то тепер вони, як прави­ло, залишаються у використанні позичальника, а кредитору відповід­но до контракту переходять (поступаються) права володіння (цесія).Банк формуючи власний позичковий портфель має дуже вимогливо оцінювати якість застави, існують такі критерії:1.Вік активів, їх зношення, 2.можливість розташування закладених активів на рику 3.рівень позичкової маржі для кожного виду застави та ін..

Гарантований кредит видається під письмове зобов'язання третьої сторони сплатити борг у випадку відмови від його сплати позичальником. Оцінка ризиків гаранта та вимоги до якості гаран­тії такі самі, як і до застави.

Гарантії можуть бути таких видів:

— обмежена або необмежена, тобто гарантувати всю заборго­ваність або тільки її частину;

—забезпечена або незабезпечена, тобто із заставою або без неї;

— фізичних або юридичних осіб, тобто забезпечена власними або корпоративними активами.

Також хочеться сказати про страхування-найвагоміший захід щодо захисту інвестицій, так як вони зазнають вони зазнають різного роду ризиків. Саме тому вкладений капітал на тривалий срок обов’язково страхується.Агентська діяльність — це діяльність від імені та за доручен­ням одного або кількох страхувальників (страхових компаній) з рекламування, консультування, пропонування страхових послуг та проведення роботи, пов'язаної з укладанням та виконанням договорів із страховою компанією. Ця діяльність здійснюється на підставі договорів про надання страхових агентських послуг (агентська угода).Брокерська діяльність — це професійна підприємницька діяль­ність на користь страхувальника (цедента), метою якої є визначен­ня потреб останнього у страхових послугах і підготовка договорів страхування.

Сукупність заходів із страхування ризиків, зміни ціни товару , зміни % називається-хеджуванням.

Існує ще один засіб зниження ризиків — лімітування об'єктів інвестицій, розмірів кредитів, видатків, продажів тощо. Інвестор, як правило, обмежує розміри вкладень при капіталізації інвести­цій, перешкоджаючи цим створенню зайвих запасів матеріалів, конструкцій, обладнання.

Також існують спеціальні екаунтингові компанії, які збирають та аналізують різні види інформації: відомості про ринки, платоспроможність підприємства та інше.Ці відомості надаються у вигляді довідок.Екаутинг являє собою важливий захід зниження ступеня ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]