Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_istoriya_mv.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
345.09 Кб
Скачать

2.Утворення незалежної Греції і перша Єгипетська криза.

Політика царизму щодо Османської імперії носила двоїстий характер. З одного боку, на імперію султана була поширена доктрина Священного союзу про 0хране легітимних прав монархів від революційних замахів. І Олександр I і Микола I не раз виступали із засудженням цих "бунтів". З іншого боку, реальні інтереси Росії владно вимагали підтримки національно-визвольних рухів в Османській імперії з метою посилення російських позицій на Балканах на противагу зростаючому впливу західних держав і в першу чергу Австрії.

У 1821 р. спалахнуло грецьке повстання. Охопивши Морею і острови Егейського моря, воно вилилося у всенародну війну за незалежність. Рушійними силами цієї боротьби було грецьке селянство і міська торгова буржуазія. У 1822 р. було утворено грецьке національний уряд.

Національно-визвольне повстання грецького народу проти султанської Туреччини призвело до загострення міжнародних протиріч в районі Балканського півострова, Близького Сходу і Середземного моря. Питання про те, який режим встановиться в Греції, розташованої на найважливіших торговельних шляхах з Європи в країни Північної Африки, Близького і Середнього Сходу, став одним з центральних питань європейської дипломатії і залишався таким протягом щонайменше десяти років.

Росія, зацікавлена ​​в зміцненні свого впливу в цьому регіоні, прагнула до звільнення пригноблених Туреччиною народів Балкан та Греції і підставі тут дружніх їй незалежних держав, Внаслідок цього вона виступала на захист борються греків; надавала їм матеріальну і дипломатичну підтримку, а коли стало ясно, що цього недостатньо, допомогла їм силою зброї-спочатку в Наваринська битві в 1827 р., а потім війною проти Туреччини (1828-1829 рр..).

На вкрай ворожої грекам позиції стояла багатонаціональна Австрійська імперія, яка побоювалась, що їх приклад може надати революціонізуюче вплив на народи підвладних їй угорських, італійських і слов'янських земель. Крім того, правлячі кола Австрії боялися зміцнення економічних і політичних позицій Росії на Балканах на шкоду її власним.

Австрія незмінно виступала за збереження єдності і неподільності Османської імперії. До цього ж прагнули Англія і Франція, які претендували на керівну роль в слабкій і відсталою Туреччини. Економічна, політична та фінансова залежність від них Туреччини давала їм можливість здійснювати панування на Середземному морі і в усіх, хто був під владою султана країнах. Тому Англія і Франція виступали за збереження в цьому районі статус-кво, тобто влади султана над народами Балкан, Греції і всього Близького Сходу.

Перші два роки після початку грецького повстання англійська дипломатія підтримувала султанський уряд. Однак у міру розвитку повстання, коли стало ясно, що греки не складуть зброю до переможного кінця, а Росія в будь-який момент може почати війну з Туреччиною в їх захист, міністр закордонних справ Англії Дж. Каннінг почав змінювати курс. Щоб не втратити вплив у незалежному грецькому державі, Англія оголосила себе «державою-покровителькою» Греції, розраховуючи в майбутньому закабалити цю країну в фінансовому та політичному відношенні і зробити її своєю військово-стратегічною базою на Середземному морі. 21 березня 1823 Каннинг оголосив, що Англія визнає Грецію воюючою стороною, а в 1824-1825 рр.. англійські банкіри надали Греції дві позики, які поклали основу фінансового боргу Греції британському уряду. Аналогічну політику проводила і Франція.

Росія протягом ряду років наполягала на спільному виступі європейської дипломатії перед Туреччиною з вимогою надати Греції автономію, але західні держави до нескінченності затягували переговори з цього питання. Микола I по вступі на престол негайно заявив представникам цих держав в Петербурзі, що, якщо вони відмовляються від спільного виступу, то Росія буде діяти «одноосібно». Цього ні Англія, ні Франція допустити не хотіли.

У березня 1826 повірений в справах Росії в Константинополі вручив Порті ультиматум з вимогами: вивести турецькі війська з Молдови та Валахії; відновити там порядок, визначений російсько-турецькими договорами і порушений Туреччиною після 1821г.; Негайно звільнити сербських депутатів, затриманих в Константинополі; повернути Сербії всі права, які вона отримала за Бухарестським мирним договором 1812; відновити російсько-турецькі переговори, безрезультатно проходили з 1816 по 1821 рр.. На виконання цих вимог давалося 6 тижнів.

Єгипетська криза 1839—1841 рр. — була викликана незадоволенням Туреччини та Єгипту Кютахійскькою угодою.Розпочалась наступом турецьких військ проти Єгипту. У першій же битві поблизу Нізіпа 24 червня 1839 р. вони були розгромлені, а турецький флот перейшов на бік єгипетського паші Мухамеда Алі. Однак у конфлікт втрутилися європейські держави, за винятком Франції, вони підтримували турецького султана Абдули-Меджида.Положення Мухаммеда Алі ускладнювалося тим, що у Сирії, Лівані, Палестині почалися повстання проти єгипетського панування. У вересні 1840 р. флот і десантні частини Великобританії, Австрії та Туреччини розбили єгипетські війська і витіснили їх із Сирії. Під загрозою вторгнення армій європейських країн до Єгипту Мухамед Алі капітулював. Указами султана від 13 лютого і 1 червня 1841 р. Мухамед Алі був визнаний спадковим правителем Єгипту і Східного Судану, але позбавлений всіх інших володінь. Єгипетська армія була скорочена до 18 тис. воїнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]