Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filipov.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Історичний факультет

Кафедра археології та етнології України

Курсова робота

Символічна культура матеріальної природи словян

Виконав:

студент І курсу д/в

Філіпов А.

Науковий керівник:

доктор історичних наук, професор

Прігарін

Одеса – 2012

ПЛАН

Вступ……………………………………………………………………………3

Розділ 1. Будівельна обрядовість східних слов'ян…………………………...5

1.1. Обряди, що передують будівництву житла……………………..5

1.2. Обряди при переході в новий будинок………………………….10

Розділ 2. Організація житлового простору…………………………………..17

Розділ 3. Типи та внутрішня організація житла……………………………..25

Висновок……………………………………………………………………….33

Джерела та література…………………………………………………………34

Вступ

Житло – не лише найважливіша умова життя людини. Конденсуючи в собі велику частку його творчих зусиль, вона стає багатозначним символом в житті людей. На сучасному етапі у світовій літературі ми ще не знаходимо чітко сформу­лированных принципів підходу до цієї теми. Поки лише ясно, що один з можливих шляхів до неї пролягає через область обрядів, вірувань, сприйнять і реакцій созда­телів житла на існуючі просторові структури.

Тема даної курсової роботи – символічна культура матеріальної природи словян. Але тема ця настільки обширна та багатограна, що для ліпшого розуміння сутності питання ми спробуємо дослідити такий аспект матеріальної та духовної культури, як житло. Саме тому це дослідження у більшій мірі присвячене узагальненню матеріалу, отриманого в результаті досліджень різних учених, що працювали над проблемою давньослов'янського житла і пов'язаних з ним вірувань, прикмет та уявлень.

Мета курсової роботи – розглянути та проаналізувати з точки зору матеріальної культури словян прикмети та повіря, що повязані безпосередньо із будівництвом та облаштуванням житла.

Завдання роботи:

  1. розглянути житло з точки зору матеріальної культури;

  2. проаналізувати прикмети і поверия, пов'язані з будівництвом і облаштуванням будинку;

  3. розглянути житло древніх слов'ян в контексті світоглядного сприйняття навколишнього світу людиною;

  4. порівняти історичне і сучасне значення і сприйняття житла.

Методи дослідження : порівняно-історичний і порівняльно-семіотичний.

На мій погляд, вибрана мною тема не просто цікава, але і актуальна з точки зору загальноприйнятих норм поведінки в будинку. Адже велика кількість прикмет, забобонів беруть свій початок з давніх часів, і, вживаючи їх сьогодні, ми навіть не замислюємося над тим сенсом і значенням, яке вкладали наші предки в те або інше дійство. В процесі роботи я спробую вивчити моменти, що цікавлять нас.

У курсовій роботі відбувається спроба реконструювання символічних аспектів традиційного східнословянського житла на матеріалі обрядів, вірувань, фольклорних та міфологічних текстів. Виявляюсься основні закономірності освоєння простору словян.

Основними джерелами є фольклорні та міфологічні дані, обряди та вірування словян. Література представлена багатьма допоміжними роботами як етнографів так і лінгвістів та дослідників культури словян. Але лише книга А.К. Байбуріна повинна зайняти, мабуть, виняткове місце: це перше монографічне дослідження складних питань стосунки людини до житла у східнослов 'янських народів.

Вже в назві роботи відбито її ділення на дві частини. Перша - присвячена будівельній обрядовості східних слов'ян, друга - структурі житла, що формує ті або інша поведінка, інакше кажучи, семіотичним аспектам внутрішнього простору житла.

Структура курсової роботи має наступний вигляд: перший розділ присвячений питанням будівельної обрядовості східних слов'ян, а саме обрядам, що передують будівництву житла і обрядам переходу в новий будинок; другий розділ присвячений питанню організації житлового простору; у третьому розділі розглянуті типи та внутрішня організація житла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]