Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
137854.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1.3 Відомості про робоче місце

Робоче місце в електромонтажному цеху повинне бути оснащене розеткою, світильником, шкафчиком який замикається на ключ, повним набором інструментів для монтажу, підведеним до столу або недалеко від нього компресора. А також місце повинне бути оснащене набором гайок, болтів, шайб, грайверів, саморізів необхідних для монтажу.

2. Стислий технологічний процес монтажу

Головним фактором технічного процесу, монтажу, зосередженим на ефективність підприємства, є електроозброєнність праці, відношення кількості спожитої електроенергії підприємства за рік. Необхідно послідовно збільшувати режим економії. Успіхи в розвитку напівпровідникової техніки дозволяють широко використовувати в металургії регульовані джерела споживання на базі тиристорів з безконтактними системами автоматичного управління. Потужність окремих тиристорі з перетворювачів досягає десять тисяч кіловат. Велика гнучкість управління та широкі можливості в співвідношенні автоматизації забезпечується завдяки широкому застосуванню інтегральних аналогів обчислювальної техніки.

Електротехнічні установки, автоматизовані електропроводи, машини, агрегати та інше обладнання яке знаходиться на підприємстві, безумовно приймає участь в технологічних процесах. Від технічного рівня, режиму роботи, умов експлуатації електрообладнання залежить підприємство, якість продукції, усі основні показники характеризуючи ефективність роботи як окремих цехів, так і цього підприємства.

3. Автоматизоване управління електродвигунами за допомогою релейно-контакторних схем

Пуск, зупинка, реверсування і зміна частоти обертання електроприводу пов’язані з необхідністю переключення у ланцюгах живлення і керування електродвигуна. У найпростішому випадку ці переключення можуть бути виконані вручну. Проте сучасні процеси керування об’єктами, що рухаються, настільки швидкоплинні, що людина, в силу своїх обмежених фізичних і психічних можливостей, не в стані впоратись з ними з необхідною точністю і швидкістю. Це сприяло створенню систем автоматизованого керування електроприводами без особистої участі людини. Ці системи керування поділяють на розімкнуті і замкнуті. У розімкнутій системі керування (рис.3.3.1,а) при виникненні відхилення вихідного параметра, наприклад швидкості переміщення регулюючого органу РО від заданого значення, керуючий сигнал U, на вході керуючого пристрою КП залишається незмінним. Іншими словами, розімкнуті системи не мають зворотнього зв’язку за контрольованим системою параметром. У замкнутій системі керування (рис.3.3.1,б) є ланцюги зворотніх зв’язків за одним або декількома параметрами. Наприклад, система містить давач швидкості ДШ (тахогенератор), що виробляє сигнал зворотнього зв’язку за швидкістю UЗЗШ регулюючого органу РО, і давач становища ДС (індуктивний давач), що виробляє сигнал зворотнього зв’язку за станом регулюючого органу РО. При відхиленні контрольованих параметрів від заданих значень на вхід керуючого пристрою КП надходять сигнали зворотнього зв’язку, що, взаємодіючи з керуючим сигналом Uk, корегують роботу системи керування.

Існують наступні види керування автоматизованими електроприводами: що стабілізує – підтримує якийсь параметр на заданому рівні; програмне – здійснює керування за заданою програмою; що стежить – відтворює зміну якогось параметру за визначеним законом: синхронне – забезпечує обертання з однаковою частотою декількох електродвигунів, які приводяться в рух діючи сумісно.В залежності від виду комутуючих пристроїв, які керують роботою електроприводу, розрізняють автоматизовані електроприводи з релейно-контактним і безконтактним керуванням. У електроприводі з релейно-контактним керуванням всі переключення здійснюються за допомогою електромеханічних пристроїв дискретної дії: реле, контакторів, кнопок і т.д. Основні недоліки цих пристроїв – недовготривалість використання, обумовлена підгоранням контактів, що розмикаються, і значний час спрацьовування. Крім того, релейно-контакторна апаратура вимагає систематичного контролю і регулювання. У автоматизованих приводах, до яких ставиться вимога підвищеної надійності, застосовують безконтактні комутуючі пристрої. Керування струмом у цих пристроях відбувається за рахунок дискретної або аналогової (плавної) зміни їх параметрів. До безконтактних елементів відносяться: транзистори (напівпровідникові тріоди), тиристори (керовані діоди), фотодіоди, дроселі насичення і т.п., а також індуктивні і трансформаторні давачі, давачі ЕРС Хола, напівпровідникові і магнітні підсилювачі.

Рис.3.3.1. Структурні схеми АСУ розімкнута (а) і замкнута (б)

Автоматизоване керування електроприводом здійснюється у функції часу, швидкості (частоти обертання), струму або шляху, тобто в залежності від просторового становища регулюючого органу. Якщо електропривід працює в системі автоматичного керування яким-небудь технологічним процесом, то керування приводом здійснюється у функції якогось технологічного параметра: температури, тиску, розмірів оброблюваного виробу, його маси і т.д.

4. Скласти електричну і монтажну схему управління АД за допомогою

обладнання монтаж електроенергія економія

4.1 Схема реверсивного магнітного пускача

4.2 Схема нереверсивного магнітного пускача

5. Скласти (викреслити) електричну і монтажну схему освітлення свого робочого місця

5.1 Включення освітлення з 1 робочого місця

Електрична схема освітлення свого робочого місця

5.2 Включення освітлення з декількох робочих місць

Монтажна схема освітлення свого робочого місця

5.3 Пропозиції по економії електроенергії при освітленні

Шляхи економії електроенергії в освітлювальних установках

  1. Перехід на більш ефективні джерела світла.

  2. Підтримання графіків роботи освітлення.

  3. Раціональне керування освітленням.

Вчасна чистка ламп та світильників.

Регулярне чищення вікон.

Підтримання номінальних рівнів напруги в освітлювальній мережі.

Зниження напруги при можливості зниження освітлення.

Контроль за справним станом освітлювальної апаратури.

Використання ефективної апаратури і схем живлення.

Рівномірне розподілення освітлювального навантаження.