Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Література

1. Горбунов В.Л., Панфилов Д.И., Преснухин Д.Л. Микропроцессоры. Основы построения микро-ЕОМ. - М.: Высшая школа, 1984.

2. Прангишвили И.В. Микропроцессоры и микро-ЭВМ. - М.: Энергия, 1979.

3. Соучек Б. Микропроцессоры и микро-ЭВМ: Пер. с англ. - М.: Советское радио, 1979.

Лабораторна робота № 3

ВВЕДЕННЯ-ВИВЕДЕННЯ, МАСКУВАННЯ ДАНИХ ТА

ОРГАНІЗАЦІЯ УМОВНИХ ПЕРЕХОДІВ

Мета роботи: дослідження методів під'єднання та організації обміну інформацією з найпростішими пристроями введення-виведення. Вивчення програмних засобів маскування даних та організації умовних переходів в мікро-ЕОМ.

Короткі відомості з теорії

До команд введення-виведення МП БІС КР580ИК80 відносяться команди IN<A1> та OUT<A1>. При виконанні команди IN<A1> мікро-ЕОМ зчитує число з вхідного пристрою за адресою (A1) (A1) і записує його в акумулятор. При виконанні команди OUT<A1> МП БІС записує число з акумулятора у вихідний пристрій за адресою (A1) (A1). Так як адреса пристрою вказується в одному байті, то за допомогою цих команд мікро-ЕОМ може обмінюватися інформацією не більше ніж з 256 зовнішніми пристроями.

Рисунок 8.5. Використання схеми багаторежимного буферного регістру (ББР) К589ИР12 як пристрій введення-виведення при різних способах обміну інформацією.

Як найпростіший пристрій введення-виведення можуть використовуватись 8-розрядні регістри (наприклад, багаторежимний буферний регістр (ББР) К589ИР12). Обмін даними між мікро-ЕОМ і зовнішніми пристроями може викликатися як у визначених місцях в програмі, так і за сигналами переривання. В останньому випадку підпрограма обміну даними з зовнішнім пристроєм буде викликатися за рахунок переводу мікро-ЕОМ в режим обслуговування переривання. Схеми під'єднання ББР К589ИР12 при використанні його як пристрою введення-виведення і організації обміну інформацією як за сигналами, що їх формує мікро-ЕОМ, так і за сигналами запитів переривання наведені на рис. 8.5, а-г.

На рис. 8.5, а, б показані схеми під'єднання ББР при роботі його як пристрою введення-виведення і здійсненні обміну інформацією з ним за сигналами, що їх формує мікро-ЕОМ.

На рис. 8.5, в, г наведені схеми під'єднання ББР до мікро-ЕОМ для обміну інформацією за сигналами переривання. В цьому випадку зовнішній пристрій записує дані у вхідний пристрій (рис. 8.5, в) за сигналом, що подається на вхід STB багаторежимного буферного регістра. Цим же сигналом формується сигнал переривання на виході схеми, що подається на вхід переривання МП БІС. Викликана підпрограма обслуговування переривання заставляє мікро-ЕОМ звертатися до вхідного пристрою для отримання даних. Схема під'єднання ББР і мікро-ЕОМ для виводу даних в зовнішній пристрій наведені на рис. 8.5, г. При надходженні сигналу запиту від зовнішнього пристрою (ЗП) на вхід STB багаторежимний буферний регістр виробляє сигнал низького рівня на виході , який може подаватися на вхід переривання МП БІС. Підпрограма обслуговування цього переривання записує бані в ББР за сигналам виборки. Цими ж сигналами скидається внутрішній тригер запиту переривання ББР, що призводить до появи сигналу одиничного рівня на виході , який сповіщає зовнішній пристрій про прийом даних від мікро-ЕОМ в ББР.

Як пристрій введення-виведення можуть застосовуватись і більш складні схеми, наприклад програмований пристрій введення-виведення інформації в паралельному коді (КР580ИК55). Схема під'єднання до мікро-ЕОМ вхідний пристрій, виконаний на базі ББР К589ИР12 (D1) з перемикачами, наведена на рис. 8.6,. а. При замкнутому перемикачеві на вхід регістру подається "0", а при розімкненому – "1". Перемикачі використовуються для імітації передачі даних від зовнішнього пристрою. До регістру можна під'єднати світлодіоди для індикації чисел, записаних в ньому. На рис. 8.6, б приведена схема під'єднання вихідного пристрою мікро-ЕОМ, побудована на базі схеми К589ИР12 (D1). Світлодіоди вказують число, записане у вихідному пристрої.

Найпростіша програма (програма 8.6) перезапису числа з вхідного пристрою (за адресою 20) у вихідний пристрій (за адресою 30) має наступний вигляд:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]