Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Завдання для самоперевірки

1. Назвіть пояснювальні типи мікроінструкцій для мікропроцесорів серії 589.

2. Яке призначення мікроінструкції К? Яким чином ввести в АС код 2016?

3. Яке призначення мікроінструкції W/R?

4. Яке призначення мікроінструкції CN? Чим визначається її розрядність? Яким чином формується код А0 = 0; А0 = 1; А0 = С0?

5. Які мікроінструкції визначають джерело наступної адреси?

6. В якій ситуації мікроінструкція NA може приймати довільне значення?

7. Яким чином задається код команди?

8. Яка послідовність опитування БПП?

9. Складіть команду додавання вмісту двох внутрішніх регістрів Rn і Rn+1, задавши код команди кодом IE16.

10. Складіть команду віднімання вмісту регістра Rn з регістра Rn+1 з записом результату в регістр Rn. Код команди IE16.

11. Складіть команду умовного переходу за вхідним сигналом зовнішнього джерела, який подається на 5-й вхід мультіплексора MS. При одиничному сигналі керування повинно передаватися комірці з адресою 1516. Код команди А116.

Література

1. Горбунов В.Л., Панфилов Д.И., Преснухин Д.Л. Микропроцессоры. Основы построения микро-ЕОМ. – М.: Высшая школа, 1984.

2. Балашов Е.П., Пузанков Д.В. Микропроцессоры и микропроцесорные системы: Радио и связь, 1981.

3. Прангишвили И.В. Микропроцессоры и микро-ЕОМ. – М.: Энергия, 1979.

4. Алексеенко А.Г., Галицин А.А., Иванников А.Д. Проектирование радиоэлектронной аппаратуры на микропроцессорах. – М.: Радио и связь.

Лабораторна робота 10

ПРОГРАМИ З УМОВНИМИ ПЕРЕХОДАМИ.

ПІДПРОГРАМІ, РОБОТА ЗІ СТЕКОВОЮ ПАМ'ЯТТЮ

Мета роботи: ознайомитись з організацією умовних переходів в програмах з особливостями використання підпрограм.

Короткі відомості з теорії

Умовні переходи в лабораторному стенді МП 589 організовани на підставі мультіплексора VS УУ, що формує молодшу адресу мікрокоманди (див. рис. 9.6). Код молодшої адреси мікрокоманди може формуватися одним з восьми можливих пристроїв, що вибираються мікроінструкцією CN. Команди передачі керування використовують можоивості УУ змінювати номер виконуваної команди в залежності від одного з сигналів, що аналізується, або заданої адреси. Як приклад застосування підпрограм і організації умовних переходів розглянимо програму додавання двох чисел в додатковому коді. Доданки в прямих кодах записані в комірці ЗП з адресами 01 і 02, результат обчислень записати за адресою 03.

При записуванні чисел в прямому коді старший розряд відводить під запис знака числа. Нуль в старшому розряді відповідає додатним числам, одиниця – від'ємним. Для виконання завдання необхідно організувати перетворювання чисел з прямого коду в додатковий у вигляді спеціальної підпрограми.

На рис. 9.18 підпрограма виділена у вигляді самостійного блоку програми. Починається підпрограма з команди 2, що забезпечує зсув вмісту АС наліво на один розряд для проведення аналізу знакового розряда. Припустимо, що команда 1 підпрограми записана за адресою 3016.

Команда 2 забезпечує умовний перехід до команди 3 при дорівнюванні нулю знакового розряда додану і до команди 4 при дорівнюванні одиниці знакового розряду. Команда 3 відновлює вміст АС, тому що для додатних чисел прямий і додатковий коди чисел співпадають. Для перетворення від'ємних чисел в додатковий код в команді 4 мантиса зсувається на один розряд направо і в знаковий розряд записується код одиниці, а в команді 5 формується інверсія вмисту АС. Після виконання цієї операції в АС записаний зворотній код числа. Для отримання додаткового коду до вмісту АС в команді 6 додається одиниця. Завершується підпрограма командою RETURN, по якій органзіуються звертання до показчика стека і передача керування команді, що записана при останньому звертанні до стека.

В основній програмі командою 1 в АС зчитується вміст комірки 01 ЗП. Команда 2 організує звертання до підпрограми з адресою 30, в якій формується додатковий код числа, записаного в АС. Команда 3 переписує додатковий код другого доданку з АС в регістр R0. Команди 4 і 5 зчитують з ЗП другий доданок і формує його додатковий код. Команда 6 забезпечує додавання чисел в доадктвому коді, при цьому можливі одиниці перенесення старшого розряда не враховуються при формуванні кінцевого результату. Команди 7-12 перетворюють додатковий код числа в прямій і забезпечують запис його в комірці 03 ЗП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]