Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Завдання для домашньої підготовки

1. Вивчити групу арифметичних команд МП БІС КР580ИК80.

2. Ознайомитесь з правилами виконання команди DAA – десятичною корекцією акумулятора.

3. Визначити програми 8.16-8.17, наведені вище. Розгляньте результат виконання кожної програми на конкретних числових прикладах.

4. Розробіть програму додавання двох 8-розрядних чисел з отриманням результату в двоїчному десятичному коді (результат повинен записуватись у вихідний пристрій).

Завдання до лабораторної роботи

Завдання 1. Дослідити програму додавання однобайтних чисел з використанням двохбайтного результату.

Порядок виконання завдання: 1. Ввести в мікро-ЕОМ програму 8.16. 2. Записати в мікро-ЕОМ послідовність з п'яти чисел, починаючи з адреси 0В00. 3. Здійснити пуск програми і перевірити її виконання за даними, записаними в регістрі С і акумуляторі МП БІС. 4. Замінити в програмі 8.16 так, щоб результат виконання записувався за адресою 0В06 і 0В07. Перевірити результат її виконання. 5. Замінити в програмі покажчик кількості доданків в сумі і виконати програму заново.

Завдання 2. Дослідити програму віднімання двох чисел, що мають однакову довжину.

Порядок виконання завдання: 1. Ввести програму 8.17 в мікро-ЕОМ. 2. Записати в регістри D, E і H, L відповідно початкові адреси молодший байтів зменшуваного і від'ємника. Зменшуване повинно бути записано в області ОЗП, де немає захисту від випадкового запису під час виконання програм (в навчальній мікро-ЕОМ ця область займає адреси 00В0-0ВВ0). Записати в регістр С довжину числа в байтах. Для першого випадку записати в регістр С число 01 (розглядається віднімання двох 8-розрядних чисел(. 3. Записати за адресами, що вказані в регістрах H, L і D, E, зменшуване і від'ємник. Вибрати при цьому зменшуване більшим за від'ємник. 4. Здійснити пуск програми 8.17 з і дослідити результат її виконання по числу, що записане за адресою, де записаний від'ємник. 5. Змінити програму 8.18 так, щоб результат обчислення різниці двох 8-розрядних чисел записувався у вихідний пристрій за адресою 30. 6. Змінити числа, що записані за адресами, вказаними в регістрах H, L і D, E, так, щоб зменшуване біло меншим за від'ємник. 7. Здійснити пуск програми і простежити, що при цьому отримується. 8. Дослідити в аналогічній послідовності результат віднімання двохбайтних чисел.

П р и м і т к а. Програма 8.17 побудована так, що в тому випадку, якщо зменшуване меньше за від'ємник, мікро-ЕОМ буде подавати звуковий сигнал. Якщо в міікро-ЕОМ, що використовується, блока звукової сигналізації немає, то команда CALL DTTH в програмі 8.17 може бути просто виключена.

Завдання 3. Дослідити програму додавання двох 8-розрядних чисел з отриманням результатів в двійково десятичному коді.

Порядок виконання завдання: 1. Ввести в мікро-ЕОМ програму, розроблену при виконанні п. 6 завдання для домашньої підготовки. 2. Здійснити пуск програми і перевірити результат додавання наступних чисел: . 3. Замінити в розробленій програмі операцію додавання на операцію віднімання двох чисел. Перевірити, чи можливо здійснювати десятичну корекцію числа акумулятора після команди віднімання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]