Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
55.26 Кб
Скачать

Розділ 1 «Загальні відомості про підприємство»

Страхова компанія "Уніка" - один з лідерів страхового ринку України, заснована 10 лютого 1994 році ( до квітня 2010 року - ЗАТ "Страхова компанія "Кредо-Класик" ), з 2006 року та входить до складу австрійської групи UNIQA . У 2006-2011 роках компанія здійснила ряд докорінних змін, стрімко розвиваючись за всіма напрямами своєї діяльності. В результаті здійснених інновацій були розроблені нові страхові продукти та послуги, що відповідають сучасним європейським стандартам страхування, вдосконалено системи управління якістю обслуговування клієнтів та врегулювання страхових випадків, значно розширена мережа відділень компанії в усіх регіонах України. Компанія Уніка здійснює більш ніж 90 видів страхової діяльності та має 29 ліцензій, виданих Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, одна з яких відображена в Додатку А.

На сьогоднішній день страхова компанія «Уніка» має понад 16 років досвіду успішної роботи та виходить у ТОР-5 найбільших страховиків України. Розгалужена національна мережа Уніка налічує 26 регіональних дирекцій та більше 110 відділень і точок продажів.

Страхова компанія "Уніка" є лауреатом Національної премії "Український Фінансовий Олімп" у номінації "Класичне страхування" за значні досягнення компанії на ринку класичного страхування.

Компанія UNІQA посідає перше місце в Австрії за часткою ринку (22,48%) серед найбільш великих страхових груп. Група UNІQA - це 30 страхових компаній в 20 країнах Центральної й Східної Європи, 17 500 співробітників, 19 000 страхових посередників, 5 700 000 клієнтів і 13 000 000 полісів. Привілейованим партнером UNІQA у країнах Центральної й Східної Європи є група Raіffeіsen. Провідне світове рейтингове агентство Standard & Poor's незмінно привласнює UNІQA Group Austrіa рейтинг фінансової надійності "А" зі стабільним прогнозом.

Статутний капітал становить 65200000 гривень. Статутний капітал поділено на 1630 простих акцій номінальною вартістю 40000 гривень кожна. Акції товариства є цінними паперами без визначеного строку обігу, які посвідчують корпоративні права акціонерів товариства. Прості іменні акції складають 100 відсотків статутного капіталу товариства.

Товариство має право змінювати розмір статутного капіталу. Рішення про збільшення або зменшення розміру статутного капіталу приймається загальними зборами товариства.

Засновниками товариства є фізичні особи та юридичні особи, які набули право власності на акції товариства при його створенні, при додатковому випуску акцій, або придбали акції на вторинному ринку, відповідно до положень статуту.

Кожна проста іменна акція надає акціонеру однакову сукупність прав, включаючи право:

  1. Брати участь в управлінні товариством визначеному статутом;

  2. Одержувати інформацію про діяльність товариства.

  3. Виходу із товариства шляхом продажу всіх належних йому акцій у порядку, передбаченому статутом;

  4. Брати участь у розподілі прибутку товариства та отримувати його частину (дивіденди);

  5. Отримувати у разі ліквідації товариства частину його майна або вартості;

  6. Реалізовувати інші права, встановленні статутом та чинним законодавством України.

Акціонери товариства зобов’язані:

  1. Дотримуватися статуту, інших внутрішніх документів товариства;

  2. Виконувати рішення загальних зборів, інших органів товариства;

  3. Виконувати свої зобов’язання перед товариством, у тому числі пов’язані з майновою участю;

  4. Оплачувати акції у розмірі, в порядку та засобами, що передбачені статутом та відповідним рішенням про розміщення акцій;

  5. Не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства.

Акціонери можуть також мати інші обов’язки, встановлені статутом та законодавством України. Трудові відносини акціонерів, які працюють в товаристві, регулюються чинним законодавством України.

Для забезпечення майбутніх страхових виплат товариство створює страхові резерви залежно від видів страхування і веде їх облік. Страхові резерви розміщуються з урахуванням безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості, і мають бути представлені активами визначеними законодавством України.

Порядок розподілу прибутку і покриття збитків товариства визначається рішенням загальних зборів. Прибуток товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, виплати відсотків по кредитах банків і по випущених товариством облігаціях, а також податків і платежів до бюджетів у відповідності з чинним законодавством.

Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні товариства і може бути направлений на створення резервного капіталу, виплату дивідендів, збільшення статутного капіталу. Напрями використання додаткових фінансових ресурсів товариства, отриманих за рахунок накопичення нерозподіленого прибутку, та загальний розмір на одну акцію затверджуються загальними зборами.

Виплата дивідендів здійснюється з чистого прибутку звітного року або нерозподіленого прибутку в обсязі встановленому рішенням загальних зборів, у строк не пізніше шести місяців після закінчення звітного року.

Товариство повідомляє осіб, які мають право на отримання дивідендів, про дату, розмір, порядок та строк їх виплати персонально листами з описом вкладення та повідомлення про вручення, що здаються на пошту для відправлення особам, включеним до переліку, не пізніше ніж за 10 днів з дати складання такого переліку.

Товариство покриває збитки за рахунок резервного капіталу. Якщо коштів резервного капіталу не вистачає – за рахунок інших коштів, які має товариство.

Товариство створене і є юридичною особою за законодавством України з дати його державної реєстрації.

Товариство має цивільні права та обов’язки, здійснює свою діяльність відповідно до цього статуту та законодавства України та інших документів, що затверджуються Товариством в порядку, передбаченому статутом.

Основним видом діяльності ПрАТ СК "УНІКА" є страхування. Діяльність, пов’язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням, в тому числі у вигляді надання послуг для інших страховиків на підставі укладених цивільно-правових угод, надання послуг, а також будь-які операції для забезпечення власних господарських потреб. Також здійснює господарську та інвестиційну діяльність.

Окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, товариство може здійснювати після одержання ним спеціального дозволу (ліцензії). Має право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність у будь-якій сфері, пов’язаній з предметом його діяльності.

За своєю економічною природою страхове відшкодування є сумою, що виплачується страховиком за компенсацію збитку, нанесеного страховим випадком об'єктам страхування майна і відповідальності.

Що стосується терміну "страховий випадок", то у відповідності з частиною другою ст. 8 Закону № 85: страховий випадок - це подія, що передбачена договором страхування або законодавством, що здійснилася, та з настанням якої виникає зобов'язання страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі [25].

При настанні страхового випадку страхувальник повинен звернутися до страховика з заявою про страхову подію, в якому повинна бути зазначена сума збитку, що підлягає відшкодуванню. У відповідності до ст. 20 Закону № 85: страховик зобов'язаний протягом двох робочих днів, як тільки стане відомо про настання страхового випадку, вжити заходів щодо оформлення всіх необхідних документів для своєчасного здійснення страхової виплати або страхового відшкодування страхувальнику.

Що стосується здійснення страховиком виплати страхового відшкодування, то він його виплачує в термін, визначений договором страхування. Страховик несе майнову відповідальність за несвоєчасне здійснення страхової виплати (страхового відшкодування) шляхом сплати страхувальнику неустойки (штрафу, пені), розмір якої визначається умовами договору страхування. Днем здійснення страхової виплати є день списання грошей з рахунка страховика.

При виплаті страхового відшкодування страховик продовжує нести відповідальність до кінця терміну дії договору в межах різниці між відповідною страховою сумою, обумовленою в договорі, і сумою виплат страхових відшкодувань за ним. Якщо страхова виплата за договором страхування здійснена в розмірі страхової суми, то договір страхування на даний об'єкт страхування закінчується з моменту повного розрахунку. У цьому випадку за згодою сторін може бути укладений новий договір страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]