Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОНЯТТЯ М.Л..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

4. Логістичні ланцюги

У логістиці існує поняття логистиче-ской ланцюга, по якому проходять матеріальні і информаци-онные, фінансові і сервісні супутні потоки від постачальника до споживача.

Логістичний ланцюг - безліч ланок логістичної системи, лінійно впорядкованих по матеріальному або со-путствующим потокам і що здійснюють логістичні опе-рации по доведенню зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої або до кінцевого потре-бителя.

Простий логістичний ланцюг складається з постачальника і споживача. Складні логістичні ланцюги можуть мати древо-видную структуру або, наприклад, вид орієнтоване гра-фа. Основні ланки логістичного ланцюга - закупівля і постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів; зберігання продукції і сировини; виробництво товарів; розподіл, включаючи отправ-ку товарів із складу готової продукції; споживання готової продукції. Кожна ланка логістичного ланцюга включає свої елементи, що в сукупності утворює матеріальну основу логістики.

З позицій інтегрованої логістики можна виділити поняття повні логістичні ланцюги.

Повний логістичний ланцюг - лінійно впорядковане мно-жество ланок логістичної системи від постачальника матери-альных ресурсів до кінцевого споживача готової продук-ции. Природно, що в реальних умовах ринку такі ланцюги практично відсутні. Це обумовлено великим числом логістичних посередників, многоассортиментностью мате-риальных ресурсів, розгалуженістю каналів розподілу. Тому на практиці зазвичай розглядають поняття "Логи-стический канал".

Логістичний канал - впорядкована безліч ланок логістичної системи, що включає усі логістичні ланцюги або їх ділянки, що проводять матеріальні потоки від по-ставщиков матеріальних ресурсів, необхідних для виробництва конкретного виду продукції (асортименту продук-ции), до її кінцевих споживачів.

Необхідність планування логістичних операцій і проведення аналізу рівнів елементів логістичної систе-мы зумовила її розподіл на макрологістику і микро-логистику.

Макрологістика вирішує питання, пов'язані з аналізом ринку постачальників і споживачів, виробленням загальної кон-цепции розподіли, розміщенням складів на вибраному ринку, визначенням виду транспорту і транспортних засобів, організацією транспортного процесу, рациональ-ных напрямів матеріальних потоків, пунктів постачання сировини, матеріалів і напівфабрикатів, з вибором схеми дос-тавки товарів (транзитна або складська).

Мікрологістика вирішує локальні завдання окремих пред-приятий, забезпечуючи операції по плануванню, подготов-ке, реалізації і контролю за процесами переміщення това-ров усередині підприємства.

Відмітимо, що якщо в масштабах макрологістики взаимо-действие між учасниками процесу руху товару осу-ществляется на основі купівлі-продажу товарів, то в микроло-гистике - на безтоварних стосунках.

На мікрорівні і макрорівні виділяються специфиче-ские логістичні підходи до управління матеріальними потоками.

На макрорівні ланцюг, через який послідовно про-ходит матеріальний потік, складається з декількох самостоя-тельных підприємств. Традиційне управління кожним з них здійснюється відособлено і завдання управління сквоз-ным матеріальним потоком не ставиться і не вирішується. У ре-зультате такі показники потоку, як собівартість, надеж-ность вступи, якість та ін., на виході з ланцюга склады-ваются значною мірою випадково і, як правило, далекі від оптимальних (мал. 2.5).

При такому підході долається відособленість пред-приятий - ланок материалопроводящей ланцюга, що обеспе-чивает узгоджене управління крізним матеріальним по-током. Потрібний продукт поступає в потрібне місце, в потрібний час, в потрібній кількості, потрібної якості. При цьому про рух матеріального потоку по усьому ланцюгу здійснюється з мінімальними витратами.

Мал. 2.5. Традиційний підхід до управління матеріальним потоком на макрорівні

При логістичному підході об'єктом управління высту-пает крізний матеріальний потік (мал. 2.6).

Мал. 2.6. Логістичний підхід до управління матеріальним потоком на макрорівні

На мікрорівні ланцюг, по якому послідовно прохо-дит матеріальний потік, перебуває, як правило, з функцио-нальных служб одного підприємства. При традиційному под-ходе завдання створення крізного матеріального потоку усередині підприємства зазвичай не пріоритетне ні для однієї із служб (мал. 2.7).

Мал. 2.7. Традиційний підхід до управління матеріальним потоком на мікрорівні

При логістичному підході на підприємстві виділяється і отримує значущі права служба, головним завданням якої яв-ляется управління крізними матеріальними потоками, ко-торые поступають ззовні, проходять склади служби постачання, виробничі підрозділи, склади готової продукції і потім поступають до споживача. В результаті показники ма-териального потоку стають керованими (мал. 2.8).

Мал. 2.8. Логістичний підхід до управління матеріальним потоком на мікрорівні

Таким чином, принципова відмінність логістичного підходу до управління матеріальними потоками від традици-онного полягає:

- - у виділенні єдиної функції управління раніше разрознен-ными матеріальними потоками;

- - в технічній, технологічній, економічній і методоло-гической інтеграції окремих ланок материалопроводящей ланцюга в єдину систему, що забезпечує ефективне управління крізними матеріальними потоками.