Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брош льон.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

6. Машини для переробки льоновороху

Льоноворох, що надходить від льонозбиральних комбайнів, перероб­ляють за допомогою молотарок-віялок МВ-2,5А і МЛВ-2 або обробляють на спеціальних стаціонарних механізованих пунктах з одночасним сушінням льоновороху і тимчасовим зберіганням насіння.

Молотарка-віялка МВ-2,5А призначена для переробки вороху льону- довгунця, конюшини та інших культур. Молотарка виготовлена на базі мо­лотильної частини зернозбирального комбайна СК-5. Складальні одиниці ії на 76% уніфіковані з цим комбайном.

Рис. 4. Функціональна схема молотарки-віялки:

1 - щиток; 2 - терковий апарат; 3 і 6 - бітери; 4 - теркова поверхня; 5 - молотиль­ний барабан, 7 - транспортер; 8 - пиловловлювач; 9 - грохот; 10 і 18 - вентилято­ри; 11 - зерновий шнек; 12, 13 і 14 - решета; 15 - шнек коробочок; 16 - пневмо- транспортер полови; 17 - пневмотранспортер путанки; 19 - соломотряс; 20 - елеватор неперетертих коробочок.

Основними складальними одиницями молотарки МВ-2,5А є заванта­жувальний транспортер (7) (рис. 12.4), молотильний і терковий апарати, соломотряс (19), грохот (9), решета (12, 13 і 14), вентилятори (10 і 18), зер­новий шнек (11), шнек неперетертих коробочок (15), елеватор (20), пневмо- транспортери (16 і 17), рама, механізми передач і чотири опорних пневма­тичних колеса.

На молотарці встановлений восьмибильний молотильний апарат. Між билами барабана закріплені металеві щитки, а між планками підбарабання приварені круглі дротики.

Терковий апарат (2) складається із двох валиків, на поверхні яких закріплені стрічки з прогумованого паса. Валики обертаються назустріч один одному. Між валиками встановлюють зазор 1-1,5 мм.

Молотарка працює на стаціонарі, їй надається рух від електродвигуна потужністю 13 кВт або від ВВП трактора.

Робочий процес. Льоноворох подають на завантажувальний транспор­тер (7), що переміщує його до приймального бітера (3), а той спрямовує до барабана (5) молотильного апарата. Барабан обмолочує льоноворох. Насін­ня, полова та дрібні домішки проходять крізь отвори підбарабання на грохот (9), а звідти - на верхнє решето (12). Насіння крізь решета (12 і 13) спрямо­вується на нижнє підсівне решето (14), з якого потрапляє у зерновий шнек (11) і виводиться з машини. Легкі домішки з решіт підхоплюють повітряні потоки і подають до вентилятора (18), що видаляє їх з молотарки. Неперете- рті коробочки елеватор (20) спрямовує на терковий апарат (2), який частко­во їх перетирає і подає по щитку (1) на молотильний барабан (5). Останній разом з терковою поверхнею (4) повністю перетирає їх. Якщо терковий апа­рат (2) забезпечує повне перетирання коробочок, то щиток (1) повертають вліво і ворох потрапляє на соломотряс (19). Останній відділяє вільне зерно і подає його на грохот (9), а грубий ворох клавіші соломотряса виводять із машини.

Для переробки льоновороху на молотарці встановлюють середнє реше­то з круглими отворами діаметром 3,5 мм і постійно закріплене на днищі нижнього решітного стану підсівне решето з отворами діаметром 1,2 мм. Якщо перетирають ворох конюшини, то середнє решето замінюють на ре­шето з отворами діаметром 2 мм.

Продуктивність молотарки становить до 3 т/год. Обслуговують її 4-5 чоловік.

Молотарка-віялка МЛВ-2 призначена для переробки сухого льоново­роху. Робочим органам надається рух від електродвигуна потужністю 4,2 кВт.

Молотарка МЛВ-2 складається із транспортера льоновороху, передньо­го і заднього грохотів, теркового апарата, двох елеваторів, шнека, двосек­ційного решітного стану, половозбірника, рами та механізму привода. У терковому апараті між вальцями встановлюють зазор 0,5 - 1,5 мм. Продук­тивність молотарки МЛВ-2 становить близько 2 т/год.

Комплект обладнання стаціонарного механізованого пункту КСПЛ-0,9 призначений для сушіння і обмолочування льоновороху. Ком­плект складається із сушарки СКМ-10 карусельного типу, молотарки-віялки МВ-2,5А, пневмотранспортерів для легких домішок, ковшових елеваторів, бункера-нагромаджувача та електропривода зі системою сигналізації і бло­кування.

Керування машинами та механізмами пункту здійснюють дистанційно із майданчика керування. Продуктивність пункту становить до 0,9 т/год.

Карусельна протипотокова сушарка СКМ-1 призначена для сушіння вороху льону-довгунця, конюшини та інших культур.

Основними складальними одиницями сушарки є приймальний бункер, чотири стрічкових і два скребкових транспортери, газорозподільна та цилі­ндрична сушильні камери, теплогенератор, решітчаста циліндрична плат­форма, механізм привода і пульт керування.

Льоноворох завантажують у приймальний бункер, з якого його транс­портери подають у циліндричну сушильну камеру діаметром 8 м. Дно каме­ри решітчасте, йому надається обертальний рух. Під решітчасту платформу камери спрямовують підігріте повітря (40 - 45°), яке, проходячи знизу дого­ри крізь льоноворох, забирає вологу і виходить назовні. Нижні шари льоно­вороху висушуються швидше. За допомогою горизонтального скребкового транспортера їх вивантажують із камери і подають до молотарки-віялки МВ-2,5А на обмолот. Місткість сушильної камери становить 80 м , а тов­щина вороху в камері - 1,7 м. Продуктивність сушарки при зниженні воло­гості льоновороху з 45% до 12% становить 0,9 т/год.

Машини для обмолоту снопів льону-довгунця застосовують при пов­ному дозріванні насіння і сухих стеблах. При обмолоті снопів відривають коробочки, перетирають їх, відділяють і очищають насіння. Здійснюють обмолот льономолотарками.

Льономолотарка МЛ-2,8П обмолочує снопи льону-довгунця й одно­часно перетирає льоноворох.

Контрольні запитання

1. Які є способи та технології збирання льону-довгунця.

2. Агротехнічні вимоги до льонозбиральних машин.

3. Будова бральних апаратів. Льонобралки.

4. Будова і технологічний процес льонобралки фронтальної начіпної ТЛН-1,5А.

5. Будова, технологічний процес роботи льонозбирального комбайна ЛКВ-4А.

6. Принцип роботи машин для підбирання, обертання та згрібання стебел льону-довгунця і трести.

7. Принцип роботи машини для переробки льоновороху.

Література.

1. Войтюк Д.Г. , Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини. – К.: Урожай. 1994.- 448 с.

2. Гапоненко В.С., Войтюк Д.Г. Сільськогосподарські машини – К.: Урожай, 1992.- 448 с.

3. Довідник по регулюванню сільськогосподарських машин

(Кочев В.І. , Кушнарев А.С., та ін.. За ред. В.І.Кочева – К.: Урожай, 1993. – 264 с.

4. Кленин Н.И., Сакун В.А. Сельскохозяйственные и мелиоративные машины. – М.: Колос., 1979.- 256 с.

5. Листопад Г.Е., Демидов Г.К., Зонов Б.Д. и др. Сельскохозяйственные и мелиоративные машины. – Агропромиздат. 1986.-688 с.

6. Технологічна наладка та усунення несправностей сільськогосподарських машин: Довід. ( Г.Р. Гаврилюк та ін.) К.: Урожай, 1988. – 256 с.

Слугінов Володимир Митрофанович

Горовий Михайло Володимирович

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]