Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брош льон.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

2. Агротехнічні вимоги до льонозбиральних машин

Льонозбиральні машині повинні забезпечувати брання прямостоячих, похилих і полеглих стебел льону висотою до 160 см.

При збиранні комбайнами чистота брання стебел повинна становити не менше 99% для прямостоячих і 95% для полеглих рослин. Пошкоджених стебел (розірваних, поламаних, сплющених) має бути не більше 5%, а чис­тота обчісуваних коробочок - не менше 98%, відходи стебел у льоноворох не більше 3 - 4%, загальні втрати насіння - не більше 5%, а можливе по­шкодження та подрібнення їх відповідно до 1% і до 0,25%. Стебла потрібно укладати в стрічці без перекосів, щоб не було переплутувань. Стрічки сте­бел льону, льоносоломки мають бути прямолінійні, рівномірні за товщи­ною, без розривів і скупчування. Розтягнутість стебел у стрічці допускають не більш як у 1,2 раза, їх перекіс - до 20°, а розтягнутість снопів - у 1,3 раза. В'язальні апарати повинні високоякісно зв'язувати не менше 97% снопів. Діаметр снопів має бути у межах 14 - 18 см.

Якщо проводиться підбирання стрічок льоносоломи або трести з одно­часним зв'язуванням їх у снопи, то повнота підбирання має становити не менше 99%, можливе пошкодження стебел - до 3%, а незв'язаних снопів не повинно бути більше 4%. Розтягнутість снопів допускають у 1,3 раза.

При обмолоті льоновороху ступінь перетирання коробочок має стано­вити не менше 98%, чистота насіння першого та другого виходів - не менше 95%, а подрібненого насіння - не більше 1%. Загальні втрати насіння допус­кають до 4%. При сушінні льоновороху не повинно бути перегрівання на­сіння, а його кінцева вологість має становити 12 - 13%.

Якщо снопи обмолочують льономолотаркою, то вологість головок і стебел не повинна перевищувати 20%.

При пресуванні рулонів льоносоломки або трести їх пошкодження, що впливають на вихід довгого волокна, не мають перевищувати 5%.

3. Бральні апарати. Льонобралки

Бральні апарати призначені для виривання стебел льону-довгунця з фунту. Залежно від конструкції робочих елементів апаратів їх поділяють на стрічково-роликові та стрічково-барабанні (стрічково-дискові).

Стрічково-роликовий апарат складається із двох повздовжніх гумових пасів, ведучих і ведених шківів і роликів. Внутрішні вітки гумових пасів притискаються одна до одної і при роботі переміщуються догори. Бральний апарат встановлений під кутом 45 - 60° до горизонту. Швидкість руху пасів у 2-3 рази більша від швидкості руху агрегата. Завдяки цьому затиснуті па­сами стебла виривають із фунту.

До стрічково-барабанного апарата належать: бральний пас (6) (рис. 1, а, б), барабани (16), шківи (2 і 7) та ролики (5 і 14). При роботі апарата стебла льону-довгунця затискаються між пасом і барабаном і при переміщенні агрегату вириваються з грунту. Бральний апарат встановлюють під кутом 10-20 градусів до горизонту.

Льонобралка фронтальна начіпна ТЛН-1,5А призначена для брання стебел льону-довгунця з фунту і розстилання його у стрічку на полі. Льоно­бралку агрегатують з тракторами Т-25А. Робочим органам надається у рух від ВВП трактора.

Льонобралка складається з п'яти подільників (15) (рис. 1 а, б), чоти­рьох барабанів (16), брального паса (6), ведучого та веденого шківів, вивід­ного паса (11), механізму привода та рами з начіпним пристроєм. Подільни­ки (15) виготовлені з металевих дротиків і мають форму просторового кли­на. Вони призначені для розподілу стебел на стрічки шириною 38 см. Поді­льники шарнірно з'єднані з рамою і можуть підніматись догори при зустрічі з нерівностями поля.

Бральний пас (6) та обгумовані барабани (16) утворюють стрічково- барабанний бральний апарат.

Вивідний пристрій має вивідний пас (11), шків (10) і поворотний важель шківа.

Рис. 1. Льонобралка ТЛН-1,5А:

а - загальний вигляд; б - вивідний пристрій:

1 - редуктор; 2 - ведучий шків; 3 - ланцюгова передача; 4 - карданна передача; 5 - притискний ролик; 6 - бральний пас; 7 - натяжний шків; 8 - рама; 9 - дротик; 10 - вивідний шків; 11 - вивідний пас; 12 - дротик; 13 - натяжний пристрій; 14- притискний ролик; 15 - подільник; 16-барабани.

Робочий процес. Під час руху агрегата подільники (15) поділяють стеб­ла на стрічки. Стрічки стебел внутрішні дротики подільників звужують і спрямовують у русло, утворене бральним пасом (6) і барабаном (16). Тут барабан притискає їх до паса, вириває з фунту і переміщує в ліву (за ходом) частину машини. Стебла льону-довгунця, вирвані секцією правого крайньо­го барабана, бральний пас подає до наступної секції, розміщеної зліва, де на цей шар накладаються невирвані стебла з цієї секції і разом, притискаючи

між пасом та диском, виривають їх з фунту. Вирвані стебла всіх чотирьох секцій потрапляють до вивідного паса (11) і потім укладаються на полі у стрічку.

Робоча ширина захвату льонобралки становить 1,5 м, продуктивність при швидкості 6 км/год. - 0,9 га/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]