Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брош льон.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

4. Льонозбиральні комбайни

Льонозбиральні комбайни застосовують для виривання стебел льону- довгунця з фунту, відривання від стебел коробочок, подачі льоновороху в причіпний візок, зв'язування стебел у снопи або укладання їх у стрічку на поверхні поля. Випускають двох модифікацій: із в'язальним апаратом ЛКВ- 4А і зі розстилальним щитом ЛК-4А.

Льонозбиральний комбайн ЛКВ-4А причіпний. Агрегатують його із тракторами класу 1,4 і 3.

Основними складальними одиницями комбайна є п'ять подільників (8) (рис. 2), бральний апарат (7), ланцюговий поперечний транспортер (1), затискний транспортер (6), обчісувальний барабан (5), в'язальний апарат (4), стрічковий транспортер льоновороху (3), механізм приводу, рама, три опор­них пневматичних колеса, гідросистема та причіпний пристрій.

Подільники (98) виготовлені з металевих дротиків і мають форму прос­торового клина. При роботі вони поділяють стебла льону-довгунця на чоти­ри стрічки шириною 38 см кожна.

Бральний апарат (7) розміщений із правого боку комбайна. Він склада­ється з чотирьох секцій прогумованих пасів, ведучих та ведених шківів і роликів.

Кожна секція має два паси стрічкового типу: ведучий і три ведених шківи, натяжний і бральні ролики. У верхній внутрішній частині бральних пасів встановлені напрямні металеві дротики. Вони підтримують стебла при переміщенні їх до поперечного транспортера.

Поперечний транспортер комбайна триконтурний. Він складається з трьох втулково-роликових ланцюгів, на яких з певним кроком закріплені голки для захоплення стебел, розміщені під гострим кутом до ланцюга.

Рис. 2. Функціональна схема льонозбирального комбайна ЛКВ-4А:

1 - транспортер; 2 - причіпний візок; 3 - транспортер вороху;4 - в'язальний апа­рат; 5 - обчісувальний барабан; 6 - транспортер; 7 - бральний апарат; 8 - поділь­ник.

Затискний транспортер (6) має дві секції. Нижня секція складається із прогумованого паса, веденого та ведучого шківів і дев'яти підтримуючих роликів. Верхня секція - з чотирьох притискних кареток, прогумованого паса, ведених і ведучих шківів. Внутрішні вітки пасів транспортера притис­каються одна до одної. При роботі паси утримують стебла та подають їх до обчісувального апарата.

Обчісувальний барабан (2) (рис. 3) має чотири гребінки, два диски, напрямний диск з ексцентриком і вал. Гребінки з'єднані з напрямним дис­ком кривошипами (9). Ексцентриковий механізм забезпечує постійний кут похилу гребінок при обертанні барабана. Зуби на гребінці розміщені зі змінним кроком, спочатку 26 мм один від одного, а потім 5 мм. На кожній гребінці закріплені вертикальні та горизонтальні лопатки. Горизонтальні призначені для перекидання льоновороху на стрічковий транспортер, а вер­тикальні запобігають намотуванню стебел на барабан.

В'язальний апарат складається з поверхні стола, пакувальників, вузло­в'яза, затискного пристрою з ножем, криволінійної голки, скидальних рук, трьох педалей, механізму включення, розподільника та механізму його пе­реміщення.

Рис. 3. Обчісувальний апарат комбайна ЛКВ-4А:

1 - кожух; 2 - обчісувальний барабан; 3 - вертикальна лопать; 4 - обмежувальний лист; 5 - затискний транспортер; 6 - лопатка; 7 - піддон; 8 - гребінь: 9 - криво­шип.

Робочий процес комбайна. Під час руху агрегату подільники (8) (див. рис. 2) розподіляють стебла на стрічки, звужують і подають до пасів бра­льних секцій. Бральні паси захоплюють стебла, стискають і виривають їх із фунту. Вирвані стебла паси брального апарата переміщують догори і спря­мовують до поперечного транспортера (1), який частково вирівнює їх і по­дає до затискного транспортера (6). Останній підводить стебла до обчісува­ного барабана (5) та утримує їх при обчісуванні. Гребінки барабана заходять у верхню частину стебел, розчісують їх і відривають коробочки. Відірвані коробочки разом із насінням і домішками (льоноворох) захоплюють горизо­нтальні лопатки барабана і подають на стрічковий транспортер (3). Остан­ній переміщує льоноворох у кузов тракторного причепа. Стебла льону - довгунця затискний транспортер подає до в'язального апарата (4), який фо­рмує снопи, зв'язує їх шпагатом і викидає на поверхню поля.

Робоча ширина захвату комбайна становить 1,5 м, робоча швидкість - до 10 км/год.

Льонозбиральний комбайн ЛК-4А має таку ж будову та робочий про­цес, як і ЛКВ-4А, але обладнаний розстилальним щитом. Комбайн вириває стебла льону-довгунця з ґрунту, обчісує головки та розстилає стебла у стрі­чку на полі.

Агрегатують комбайн з тракторами класу 1,4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]