Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брош льон.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Сумський національний аграрний університет

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ

Методичні вказівки

ЩОДО ВИВЧЕННЯ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ ПО ТЕМІ „МАШИНИ ДЛЯ ЗБИРАННЯ ЛЬОНУ”

Суми – 2012

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Сумський національний аграрний ніверситет Кафедра "Трактори та сільськогосподарські машини"

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ

Методичні вказівки

щодо виконання лабораторної роботи по темі „Машини для збирання льону” для студентів 3 курсу спеціальності 6.130400 “Механізація сільського господарства” денної форми навчання.

Суми – 2012

ББК 40. 728

С50

УДК 631.331

Укладачі:

Слугінов В.М. к.т.н., доц. каф. ТСГМ,

Горовой М.В. ст.. викладач каф. ТСГМ.

Сільськогосподарські машини: методичні вказівки щодо виконання лабораторної роботи по темі „Машини для збирання льону” для студентів 3 курсу спеціальності “Механізація сільського господарства” денної форми навчання. /Суми, СНАУ, 2012 рік, 24 с., рис. 4, бібл. 9.

Методичні вказівки спрямовані на надання методичної допомоги студентам під час виконання лабораторної роботи Містять загальні методичні рекомендації, практичні завдання та питання для самоконтролю знань.

Методичні вказівки складені згідно з робочим планом по курсу “ Сільськогосподарські машини ”.

Рецензенти: Саржанов О.А. к.т.н., зав. каф. ”Експлуатація техніки” Сумського НАУ;

Руденко В.А. к.т.н., доцент каф. тракторів та СГМ.

Відповідальний за випуск: Слугінов В.М. доцент каф. тракторів та СГМ СНАУ.

Схвалено і рекомендовано до видання методичною радою Інженерно-технологічного інституту СНАУ.

(протокол № від 2012 р.)

© Сумський національний аграрний університет. 2012.

Методичні вказівки по темі “ Машини для збирання льону” складені згідно з тематичним планом по курсу “Сільськогосподарські машини”.

Термін виконання роботи – 4 год.

Мета: Вивчити будову, технологічний процес і регулювання машин для збирання льону.

Обладнання: 1. Плакати.

2. Обладнання лабораторій.

Інструкція по техніці безпеки і охороні праці:

1. На лабораторні заняття по вивченню техніки приходити в робочому одязі, який не розвівається, дівчатам - у штанях. Волосся повинно бути заправлене і заплетене.

  1. Дотримувати особливої обережності і не знаходитися поблизу не обгороджених працюючих шківів, ланцюгів і пасових передач.

  2. До сільськогосподарських машин наближатися тільки з дозволу викладача.

  3. Не робити спроб обертати механізми машин, або їх деталі.

  4. Підходити до машин можна тільки з дозволу викладача.

  5. Деталі машин можна використовувати тільки для огляду і вивчення.

  6. Не користуватися несправним інструментом.

  7. Не можна відкривати кришки, знімати деталі і відвертати гайки з машинуна без дозволу викладача.

  8. Не можна підходити до працюючому трактору без дозволу викладача.

МАШИНИ ДЛЯ ЗБИРАННЯ ЛЬОНУ

Способи та технології збирання льону-довгунця.

Класифікація машин

Льон-довгунець вирощують для отримання волокна та насіння. Це од­норічна високоросла (від 60 до 120 см) одностеблова рослина. Діаметр стеб­ла в нижній частині становить у середньому 1 - 2 мм. На період збирання у верхній частині стебла утворюється в середньому від 3 до 8 насіннєвих ко­робочок. Середній діаметр коробочки --4-8 мм. Коренева система льону- довгунця невелика і слабо пов'язана з грунтом. Він легко виривається з ньо­го. Зусилля на виривання одного стебла потребує 4 - 8 Н, а на розрив стебла в кілька разів більше - 20 - 35 Н. Тому льон при збиранні виривають із гру­нту і цей процес називають бранням стебел. Даний принцип покладений в основу робочого процесу льонозбиральних машин. Від стебел відривають коробочки з насінням шляхом обчісування, а потім їх обмолочують.

Збирають льон-довгунець у стадії ранньої жовтої стиглості, бо в цей період розвитку забезпечується найбільший вихід волокна. Стебла і головки мають світло-жовтий відтінок. Вологість стебел становить 50 - 60%. Насін­ня дозріває під час польового сушіння.

Якщо льон-довгунець вирощують на насіння, то збирають його в стадії жовтої стиглості, але волокно при цьому отримують нижчої якості.

Технологія вирощування льону-довгунця в нашій країні передбачає ви­користання двох основних способів збирання: комбайнового та снопового. Найпоширеніший комбайновий спосіб, коли послідовно виконують такі операції: брання стебел, обчісування коробочок, зв'язування стебел у снопи або розстилання льоносоломи на полі у стрічку, обертання стрічок, переве­зення льоносоломи у снопах (рулонах) на завод або підбирання трести і пе­ревезення її на завод.

При сноповому способі збирання льон-довгунець виривають і уклада­ють у стрічки. Через деякий час (5-6 днів) стрічки льону підбирають і зв'я­зують у снопи. Після того, як снопи висохнуть, здійснюють їх обмолот.

Залежно від технологічних операцій, що виконують при збиранні льо­ну-довгунця, та способів збирання, льонозбиральні машини поділяють на льонобралки, льонокомбайни, льономолотарки, молотарки-віялки та підби­рачі. Льонобралки виривають стебла льону-довгунця з фунту й укладають їх стрічкою на полі. Льонокомбайни забезпечують брання стебел, обчісу­вання головок, зв'язування льоносоломки у снопи або розстилання стрічкою на полі. Льономолотарки обмолочують снопи льону-довгунця, а молотарки- віялки перетирають льоноворох, відділяють і очищають насіння. Підбирачі обертають стрічки льоносоломи або трести, зв'язують стебла (тресту) в сно­пи або формують рулони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]