Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господ Розд_л1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

3. Господарські правовідносини

Сфера господарювання є надзвичайно складною з огляду на різ­номанітність відносин, що виникають між її суб'єктами та іншими учасниками господарського життя. Відносини, що складаються при цьому, попри свою багатоманітність, є господарськими, оскіль­ки їм притаманні спільні специфічні ознаки:

  1. сфера - економіка (господарювання) різного рівня (держав­ного, територіального, локального);

  2. зміст - безпосереднє здійснення господарської діяльності (виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг) та/або організація/керівництво такою діяльністю;

  3. особливий суб'єктний склад - суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, наділені господарською ком­петенцією, громадяни, громадські та інші організації);

  4. поєднання майнових та організаційних елементів;

  5. значний ступінь правового регулювання на рівні актів зако­нодавства в поєднанні з локальним регулюванням, що зумовлено суспільним значенням сфери господарювання, складністю госпо­дарських та пов'язаних з ними зв'язків.

Господарські правовідносини - це врегульовані нормами права суспільні відносини, котрі виникають у сфері господарювання що­до безпосереднього здійснення господарської діяльності та/або організації/керівництва такою діяльністю, характеризуються особ­ливим суб'єктним складом, а також поєднанням організаційних та майнових елементів.

Поділ господарських відносин на господарсько-виробничі та організаційно-виробничі здійснюється за критерієм характеру пра­вовідносини.

Виділення в окрему категорію внутрішньогосподарських відносин здійснюється за критерієм сфери їх виникнення та дії - всередині господарської організацій

4.Господарське законодавство

Господарське законодавство складається з великого масиву взаємопов'язаних нормативно-правових актів різної юридичної сили, що регулюють господарські відносини. У своїй сукупності ці нормативно-правові акти складають систему господарського зако­нодавства.

Система господарського законодавства - це розташування господарсько-правових актів з урахуванням їх зв 'язків і власти­востей.

За юридичною силою нормативних актів система господарсько-пра­вових актів складається з:

  1. положень Конституції України;

  2. Законів України;

  3. Постанов Верховної Ради України;

  4. Указів Президента України;

  5. актів Уряду України;

  6. відомчих нормативних актів;

  7. регіональних нормативних актів;

  8. локальних нормативних актів.

Відповідно до систематизації нормативних актів за предмет­ним критерієм розрізняють:

  1. компетенційні нормативні акти, тобто такі нормативно-правові акти різної юридичної сили, що визначають правове ста­новище суб'єктів господарського права;

  2. договірне право як інститут господарського законодавства, що регулює зобов'язальні відносини у сфері господарювання.

До окремих інститутів господарського законодавства належать нормативні акти, що регулюють ринок капіталів, страхування, інвестиційну діяльність, зовнішньоекономічну діяльність, порядок розгляду господарських спорів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]