Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господ Розд_л2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Розділ ІІ. Суб’єкти господарських правовідносин

1. Суб’єкти господарських правовідносин (господарського права) та їх правовий статус

Згідно із ст. 2 Господарського кодексу України, учасниками відносин у сфері господарювання є суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самовря­дування, наділені господарською компетенцією, а також громадя­ни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності. Проте не всі перелічені категорії осіб є суб'єктами господарських правовід­носин (господарського права). Такими суб'єктами є лише ті учасники відносин у сфері господарювання, яким притаманна сукупність необхідних для цього ознак (рис), а саме:

  1. безпосереднє здійснення господарської діяльності (виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг);

  2. створення (набуття статусу суб'єкта господарських відно­син) у встановленому законом порядку, хоча порядок створення для різних суб'єктів господарських відносин різний - залежно від виду ;

  3. наявність майна, необхідного для здійснення обраної суб'єк­том або покладеної на нього господарської діяльності чи керівництва такою діяльністю;

  4. наявність господарської правосуб'єктності, тобто визнаної державою за певним суб'єктом господарювання можливості бути суб'єктом прав (мати і здійснювати господарські права та обо­в'язки, відповідати за їх належне виконання і мати юридичну мож­ливість захищати свої права та законні інтереси від можливих порушень).

Суб'єкти господарського права (господарських правовідносин) - це учасники господарських відносин, що безпосередньо здійснюють гос­подарську діяльність або управляють такою діяльністю, створені у встановленому законом порядку, мають необхідне для здійснення та­кої діяльності майно і володіють господарською правосуб 'єктністю.

Суб'єкти господарського права надзвичайно різноманітні і тому їх класифікують, тобто поділяють на групи, за певними критерія­ми (ознаками).

За критерієм характеру здійснюваної діяльності розрізняють:

  1. суб'єкти господарювання, тобто суб'єкти господарського права, які безпосередньо здійснюють господарську діяльність;

  2. суб 'єкти господарського права, які здійснюють керівництво господарською діяльністью.

Залежно від форм власності, на базі якої вони функціонують, розрізняють державні, комунальні, колективні, приватні та змішані (функціонують на базі двох і більше форм власності) суб'єкти гос­подарського права.

Ч. 2 ст. 55 Господарського кодексу України розрізняє такі категорії суб'єктів:

  1. господарські організації - юридичні особи, створені відповід­но до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до Господарського кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

  2. громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці;

  3. філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господар­ських організацій (структурні одиниці), утворені ними для здійснен­ня господарської діяльності.

Правовою підставою створення суб'єкта господарювання є рі­шення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також рішення інших органів, організацій і громадян. При цьому можуть застосовуватися різні форми — заснування нового чи реор­ганізації (злиття, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта (суб'єктів) господарювання.

Суб'єкт господарювання створюється і діє на підставі установ­чих документів (документа), які мають відповідати встановленим вимогам. Загальні вимоги до установчих документів визначаються ст. 57 Господарського кодексу України, а спеціальні - в законах, які визначають особливості правового статусу суб'єктів господа­рювання з виключними видами діяльності.

Загальні вимоги щодо установчих документів стосуються:

  1. видів установчих документів: рішення про утворення су­б'єкта господарювання, засновницький договір, статут, положення (філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господарських ор­ганізацій зі статусом юридичної особи);

  2. змісту установчих документів (в них мають бути зазначені найменування та місцезнаходження суб'єкта господарювання, ме­та і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок фор­мування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реор­ганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом);

  3. спеціальні вимоги до засновницького договору, статуту, по­ложення. У засновницькому договорі засновники зобов'язуються утворити суб'єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого май­на, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб'єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб'єкта господарювання, які передбачені законом, а також поря­док його реорганізації та ліквідації відповідно до закону, ста­тут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування і місцезнаходження, мету і предмет діяльнос­ті, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, поря­док розподілу прибутків і збитків, про органи управління і конт­ролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством, положенням визначається госпо­дарська компетенція органів державне ї влади, органів місцевого самоврядування, відокремлених підрозділів господарської організації зі статусом юридичної особи.

Загальні засади державної реєстрації суб'єктів господарювання закріплюються в ст. 58 Господарського кодексу України, в Законі України від 15 березня 2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Права та обов'язки суб'єктів господарювання можна поділити на дві категорії - загальні права та обов'язки, які притаманні всім суб'єктам господарювання, і спеціальні - які характерні лише для певних видів суб'єктів господарювання.

Обсяг загальних прав залежить від правового титулу майна - суб'єкта господарювання.

Спеціальні права необхідні суб'єктам господарювання з виключ­ними видами діяльності (банківські операції, страхування, спільне інвестування, біржові операції) і передбачаються у відповідних законах.

Загальні обов'язки суб'єктів господарювання досить численні, а саме:

  1. отримати дозволи ліцензії для здійснення тих видів госпо­дарської діяльності, щодо яких передбачається необхідність отри­мання спеціальних дозволів (ліцензій) в порядку, визначеному За­коном України від 1 червня 2000 року «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»;

  2. отримати в передбачених законом випадках патент. Для здійснення окремих видів підприємницької діяльності (роздрібна та оптова торгівля за грошові кошти, за винятком сільськогос­подарських товаровиробників - платників фіксованого сільсько­господарського податку, гральний бізнес, валютні операції, на­дання побутових послуг за готівку) законодавством України (Закон від 23 березня 1996 року «Про патентування деяких видів підприємниць­кої діяльності») передбачається необхідність отримання торгового патенту - дозволу на торгівлю, що видається за плату суб'єктам підприємницької діяльності;

  3. дотримуватися вимог антимонопольного - конкурентного законодавства;

  4. вести бухгалтерський облік і звітність;

  5. сплачувати податки та інші обов'язкові платежі;

  6. забезпечувати безпеку виробництва (екологічну, пожежну, радіаційну, санітарно-епідеміологічну, щодо охорони праці тощо);

  7. не порушувати права та законні інтереси інших осіб;

  8. виконувати інші вимоги, передбачені законодавством.

Спеціальні обов'язки притаманні для суб'єктів господарських правовідносин із спеціальним (виключним) предметом діяльності. Так, комерційні банки, страхові компанії, інститути спільного інвестування зобов'язані дотримуватися вимог відповідних законів щодо розміру та складу майна, видів, діяльності (операцій), конт­роль за використанням активів та ін.

Основні засади припинення діяльності суб'єктів господарювання визначаються Господарським кодексом України (статті 59-61), а

спеціальні - законами, що визначають особливості правового ста­тусу суб'єктів господарювання зі спеціальним (виключним) видом діяльності.

Основні засади, закріплені в Господарському кодексі України, передбачають:

  1. форми припинення (реорганізація шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення чи ліквідація);

  2. підстави припинення діяльності;

  3. принцип публічності прийняття рішення про припинення діяльності суб'єкта господарювання;

  4. форми захисту інтересів кредиторів (щодо реорганізації - визначення правонаступників суб'єкта господарювання, який при­пиняє свою діяльність в результаті реорганізації, щодо ліквідації - встановлення порядку ліквідації та задоволення вимог кредиторів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]