Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACh_1111111111111111.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Висновок

Дослідження сутності, ролі класифікації кредиту в ринкових умовах господарювання приводить нас до ряду висновків. Стосовно кредиту можна виділити такі його форми:

  • комерційний кредит;

  • міжгосподарський кредит;

  • банківський кредит;

  • державний кредит.

Форми кредиту тісно пов'язані з його структурою, з сутністю кредитних відносин. Залежно від руху позикової вартості виділяються дві основні форми кредиту: товарна і грошова У товарній формі виникають кредитні відносини між продавцями і покупцями, коли останні одержують товари чи послуги з відстрочкою платежу.

В основі будь-якої системи кредитного обслуговування лежать такі функції: перерозподільча, функція забезпечення потреб обігу у платіжних засобах, контролююча, капіталізації вільних грошових коштів.

Роль кредиту характеризується результатами застосування для економіки в цілому і населення зокрема. Кредит впливає на процеси виробництва, реалізації і споживання продукції, а також на сферу грошового обороту.

Одним із проявів ролі кредиту виступає його вплив на безперервність процесів виробництва і реалізації продукції. Завдяки наданню позикових коштів для задоволення тимчасових потреб відбуваються "припливи" і "відливи" коштів позичальників. Це сприяє подоланню затримки відтворювального процесу, забезпечує безперервність і сприяє його прискоренню. Кредит відіграє важливу роль у задоволенні тимчасової потреби в коштах, яка може бути обумовлена сезонністю виробництва і реалізації певних видів продукції. Використання позикових коштів дозволяє створювати сезонні запаси і здійснювати сезонні витрати підприємств відповідних галузей народного господарства.

Позитивна роль кредиту проявляється шляхом проведення ефективної грошово-кредитної політики, яка в сучасних умовах, головним чином, полягає у використанні жорстких заходів з регулювання обсягу кредитних і грошових операцій. Особливо важливе значення має підтримка стабільності і стійкості національної грошової одиниці і захист інтересів позичальників та кредиторів.

Виходячи з аналізу досвіду країн з розвинутою ринковою економікою та соціально-економічних і галузевих особливостей в нашій країні, доцільно зосередити зусилля на удосконаленні існуючої кредитної інфраструктури, кредитного і розрахункового механізмів.

У кредитній інфраструктурі основними формами повинні стати спеціалізовані кредитні підприємства по обслуговуванню різних сфер економіки.

Особливо важлива роль кредиту в умовах функціонування неповноцінних грошей, грошей нерозмінних на дорогоцінний метали. Це пов'язане із збільшенням грошової маси при функціонуванні неповноцінних грошей на основі кредитних відносин.

Виходячи з того, що в сучасних умовах інфляція є постійним явищем в економіці, зростає роль кредиту в цих умовах. Регулювання грошової маси в обороті здійснюється за допомогою кредиту, що забезпечує підтримку стабільної купівельної спроможності грошової одиниці.

Після кризових явищ, що відбулися у міжнародній економіці та Україні, кредитування було практично припинено. Але на сьогоднішній день, як відмічають експерти, кредитування поступово відновлюється, і це позитивний крок банківської системи, тому що кредитна активність – це ознака оздоровлення не тільки банківської системи, а й економіки.

За даними НБУ в кінці 2010 року загальний обсяг нових кредитів у порівняно з попереднім роком суттєво збільшився і становив 111.6 млрд. грн. Це було значно більше, ніж середнє значення за попередні 12 місяців (87.3 млрд. грн.).

Обсяг нових кредитів, наданих сектору нефінансових корпорацій, у листопаді залишався значно більшим, ніж обсяг кредитів, наданих сектору домашніх господарств і становив 93.0% від загального обсягу нових кредитів резидентам.

Ми бачимо, що пожвавлення кредитної діяльності в українській економіці свідчить про її вихід із фінансової кризи та початок зростання. Також важливою складовою кредитування є виважена грошова політика. Основні засади грошово-кредитної політики на 2011 рік враховують тенденції розвитку вітчизняної економіки та грошво-кредитної сфери та систему заходів монетарної політики, спрямованих на забезпечення стабільності національної грошової одиниці, сприяння відновленню економіки та стійкості банківської системи.

Головною метою грошово-кредитної політики у 2011 році та надалі відповідно до Конституції України лишатиметься забезпечення стабільності грошової одиниці. Прийняття НБУ монетарних рішень насамперед на прогноз розвитку реального сектору економіки, платіжного балансу та фінансового ринку.

Для забезпечення стабілізації грошово-кредитного ринку НБУ слід підвищувати дисципліну комерційних банків щодо формування обов’язкових резервів. Держава та НБУ повинні використовувати весь спектр можливостей регулювання, а грошово-кредитна політика, у свою чергу, – використовувати системно-структурний підхід для того, щоб не допустити поглиблення фінансової кризи, запобігти подальшій девальвації національній валюті, стримати зростання безробіття та підвищити довіру до банківської системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]