Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACh_1111111111111111.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать
  1. Розвиток кредитних відносин в україні

Кредитні відносини в Україні носять перехідний характер, вони відображають кризовий стан вітчизняної економічної системи.

Слід розрізняти грошові відносини, фінансові відносини і кредитні відносини. Грошові відносини пов'язані із виміром вартості (ціни) різноманітних товарів і послуг, а також із здійсненням оплати за товари і послуги в безготівковій і готівковій формах. У ринковому господарстві гроші опосередковують рух всієї системи економічних відносин, оборот всіх видів капіталу, процес відтворення національного продукту.

Фінансові відносини — це частина грошових відносин, яка пов'язана із формуванням, розподілом і використанням грошових коштів з метою забезпечення потреб держави, підприємств (фірм) і громадян (домогосподарств). У відтворювальному процесі фінансові відносини виражають насамперед відносини розподілу.

Кредитні відносини мають поворотний і відплатний характер. Розподільчі й перерозподільчі процеси в економіці відбуваються не тільки через фінанси, а й шляхом використання кредиту. Кредитні відносини пов'язані з відтворенням позичкового капіталу. [25, c. 9]

Світова економіка на сучасному етапі характеризується несприятливими тенденціями розвитку грошового ринку. Це пояснюється впливом фінансово-економічної кризи, яка створює складні умови в першу чергу для банківського сектора. Тому в нашій державі під загрозою виявляється здійснення основної функції центрального банку – підтримання стабільності національної валюти. З цією метою Національний банк повинен створювати і провадити ефективну кредитну політику [12, с. 20].

Значне зниження зовнішнього попиту на вітчизняну продукцію, згортання іноземних інвестицій, суттєве ускладнення доступу до зовнішніх фінансових ресурсів, необхідних для реформування економіки, викликало падіння виробництва, скорочення експорту, зменшення всіх видів доходів, особливо валютних, обумовило труднощі з наповненням бюджету, спричинення перевищення попиту на іноземну валюту над її пропозицією. Це спровокувало девальваційні процеси, ажіотажні настрої у населення щодо купівлі валюти та вилучення коштів з банківської системи, що відобразилося на її ослабленні, зменшенні кредитування економіки, скороченні золотовалютних резервів Національного банку. Тому головним напрямом кредитної політики протягом 2009-2010 років стали заходи, спрямовані на стримування значних коливань валютного курсу та збалансування валютного ринку, забезпечення економіки платіжними засобами, стимулювання відновлення процесів кредитування, а також запровадження пруденційних заходів щодо підвищення надійності функціонування банківської системи [18, с. 2].

Економічна ситуація, що склалася із кредитним забезпеченням реального сектору банківською системою України, а саме підприємств малого та середнього бізнесу, на сьогодні не відповідає потребам активізації підприємницької діяльності і стимулювання розвитку виробництва. Тому для удосконалення практичної реалізації механізму кредитного забезпечення підприємницької діяльності на сьогодні вкрай важливим та терміновим залишається питання організації кредитних відносин комерційних банків із суб'єктами підприємницької діяльності на засадах взаємовигідного партнерства, та залучення іноземних інвесторів. З цієї точки зору, становлення якісно нового рівня кредитних взаємин є необхідною умовою підвищення конкурентоспроможності комерційних банків в умовах ринкової економіки.

Отже, cлід розрізняти грошові відносини, фінансові відносини і кредитні відносини. На сучасному етапі розвитку, Українська економіка знаходиться в скрутному становими, через фінансово-економічну кризу. На основі цього відбувається значне зниження зовнішнього попиту на вітчизняну продукцію, згортання іноземних інвестицій, падіння виробництва, скорочення експорту, перевищення попиту на іноземну валюту над її пропозицією. Це сприяло ажіотажні настрої у населення щодо купівлі валюти та вилучення коштів з банківської системи, що відобразилося на зменшенні кредитування економіки, скороченні золотовалютних резервів Національного банку. Тому для удосконалення механізму кредитного забезпечення підприємницької діяльності, важливим залишається питання – організації кредитних відносин комерційних банків із суб'єктами підприємницької діяльності на засадах взаємовигідного партнерства, та залучення іноземних інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]