Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzii.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Розгортання

Розгортання – це основний метод обробки отворів 7, 8, 9-го квалітетів точності в незакалених заготовках.

Види розгорток

  1. Ручні;

  2. Машинні;

  3. Суцільні;

  4. Розсувні.

Ручні розгортки мають великі зуб'я і велику конусно заточену частину, яку називають заборною.

Машинні розгортки суцільні застосовують для обробки отворів 0 менше 50мм; насадні розгортки використовують для обробки отворів 0 більше 30 мм з метою економії інструментальної сталі.

Розсувні розгортки призначені для отворів 25... 100мм.

Розгортки зі вставними ножами - для обробки отворів 35... 150мм.

При роботі на токарних і револьверних верстатах використовують качающі оправки, які компенсують вісі отвору з віссю розгортки.

Розгортки з плаваючими ножами представляють собою вставлені в державку пластини. Призначені для вилучення одного гонкою шару металу. Знос пластин компенсується їх регулюванням.

Такі розгортки можна застосовувати для обробки створів 025...500мм.

Обладнання.

2.1. Для обробки отворів за кілька технологічних переходів застосовують багатошпиндельні головки сумісно з поворотним столом (2, є. 139, рисунок 100).

Верстат має чотири патрони, із яких один використовують для заміни заготовки під час обробки других заготовок в інших трьох. При такій побудові операцій допоміжний час витрачається тільки для обертання стола на 90", підведення та відведення шпинделя, а машинний (основний) час визначається тривалістю одного перехода.

Рис. 2.1-схема обробки 3-х шпіндельною голівкою на 4-х позиційному столі.

2.3. Спеціальні багатошпиндельні агрегатні верстати скомпоновані із стандартних свердлильних голівок.

Застосовують в масовому і крупно серійному виробництвах. Такі верстати дозволяють одночасно обробляти велику кількість отворів, розташованих в різних площинах з різних сторін заготовки.

2.4. Горизонтально - розточні верстати призначені для повної обробки отворів великого діаметра в великих заготовках. На них можна виконувати і фрезерування плоских поверхонь.

Робота на горизонтально - розточних верстатах в середньосерійному і багатосерійному виробництвах ведеться за допомогою кондукторів і шаблонів.

При малосерийному і одиничному виробництві виготовлення кондукторів не скуповується, тому розточування ведуть по розмітці, або методом координат.

2.5. Розточування по розмітці може забезпечити точність відстаней між осями в межах +-0,5мм і тому використовується тільки для грубих робіт.

Доцільно використовувати кондуктори з елементів УСП.

  1. Метод координат дозволяє досягти точність відстані між осями +-0,5мм. Цей метод заключається втому, що положення отвору визначається переміщенням стола верстата і розточної головки по осям координат на відстані, вимірюваній індикатором, вимірювальними плитками та ін.

2.7 Метод координатного розточування, як і метод координатного розточування, як і метод розточування по розмітці, непродуктивний і вимагає високої кваліфікації робітника, в той час, як при роботі по кондуктору можна використовувати працю робітників нижчої кваліфікації

Тема:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]