Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_po_utrimannyu_plani.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.1 Кб
Скачать

2.2.2. Поточний підтримуючий ремонт земляного полотна, водовідвідних і дренажних систем

Мета ремонту - збереження геометричних форм полотна, підтримання у робочому стані водовідвідних споруд, узбіччя, смуги відведення.

Узбіччя планують, засипають ями, колії, відновлюють трав'яний покрив (дернування, засів травами). Укріплені узбіччя ремонтують мінеральними матеріалами (щебінь, чорний щебінь, ВОМС тощо) за технологією ремонту руйнувань проїзної частини відповідного типу.

Неукріплені узбіччя перед замерзанням грунту необхідно обов'язково спрофілювати.

2.2.3. Основні вимоги до поточних відновлювальних ремонтів. Поточний відновлювальний ремонт земляного полотна

При поточному відновлювальному ремонті земляного полотна і системи водовідводу виконують: повне відновлення і покращення крутизни укосів насипів і виїмок; підсипку, зрізування і планування узбіч; виправлення руйнувань земляного полотна; виправлення пошкоджень водовідвідних споруд, захисних укріплень, регуляційних споруд; відновлення системи водовідводу.

Повне відновлення системи водовідводу передбачає суцільне прочищення водовідвідних канав і кюветів та планування резервів. Прочищення канав починають з найбільш пониженої точки і проводять назустріч течії, надають дну ухил не менше 8700. Якщо дозволяє профіль, прочищення, поглиблення і відновлення канав виконують механізованим способом (автогрейдерами і відкосниками, канавокопачем). Зовнішні укоси і дно резервів планують з урахуванням ухилу місцевості.

Здійснюють планування резервів, придаючи їм поздовжній ухил 2700. Укоси виїмок і насипів укріплюють засівом трав. Бідні ґрунти удобрюють [17]. Товщина рослинного шару на укосах повинна бути 5—10 см. Використовують синтетичні рулонні матеріали. Вони підвищують також загальну стійкість укосів і можуть застосовуватись в поєднанні з засівом трав. При цьому зверху рулонного матеріалу насипають шар грунту не менше 5см товщиною і засівають травами.

Для попередження підмиву земляного полотна вихідні русла бічних і водовідводних канав укріплюють бруківкою, бетонними плитами, нетканими синтетичними матеріалами, просоченим цементним розчином щебенем та іншими засобами. Одночасно прочищають і ремонтують ушкоджені підземні водостоки, дренажі і прорізи. Якщо спостерігається винос піску у дренажні труби - перебудовують приймальну частину дрен з посиленням щебеневого фільтра. Можлива повна перебудова дренажу на окремих коротких ділянках.

В місцях, де спостерігаються снігові заноси, земляному полотну придають обтічний обрис з закругленими кромками і пологими укосами. Для попередження розмиву укосів насипів і виїмок, укосів резервів необхідно проводити роботи з їх укріплення. Найпростішим способом укріплення є висівання трав на укосах. При цьому бідні у рослинному відношенні ґрунти поліпшують і удобрюють; товщина рослинного шару на укосах повинна бути не менше 5+10 см. Для укріплення можна використовувати синтетичні рулонні матеріали, які при правильному їх застосуванні одночасно підвищують загальну стійкість укосів і зменшують їх розмиви; використання цих матеріалів поєднується з засівом трав.

В місцях утворення на узбіччях деформацій і руйнувань узбіччя укріплюють розсипанням і втоплюванням гравійного матеріалу, шлаку, інших місцевих матеріалів шаром товщиною 10-15 см. Розсипання матеріалу здійснюють на всю ширину узбіччя. У всіх інших випадках на узбіччях створюють дерновий покрив шляхом засіву трав з розгалуженою кореневою системою і низьким травостоєм [17].

Узбіччя земляного полотна повинні мати рівну поверхню з поперечним ухилом у бік краю полотна 40-607оо при укріпленні гравієм, щебенем, шлаком та іншими місцевими матеріалами. Поверхня узбіччя повинна плавно переходити до проїзної частини дороги.

Ремонт неукріплених узбіч складається з їх планування, підсипання і ущільнення. Зрізку після підсипання виконують до рівня покриття з плануванням і додержуванням заданого ухилу. Якщо на узбіччях є вода, що накопичилась у нерівностях, то до початку ремонтних робіт її треба спустити і видалити мул. Для підсипання узбіч використовують грунт, аналогічний грунту насипу.

Для укріплення узбіч доцільно застосовувати місцеві дорожньо-будівельні матеріали. Конструкція укріплення вибириється на основі розроблених типових альбомів з урахуванням місцевих умов. Технологічний процес виконання робіт з укріплення узбіч складається з влаштування корита, основи і покриття. Корито вздовж кромки проїзної частини влаштовують шляхом вибирання грунту смугою, яка дорівнює ширині укріплення, на необхідну для вибраної конструкції ущільнення глибину (як правило, в межах 0,3 - 0,5 м) з відвісними стінками. Роботи проводять почергово з кожного боку проїзної частини (для збереження руху на дорозі), в такій же послідовності, що і при поширенні дорожнього одягу. Частину узбіччя, що залишилась неукріпленою, укріплюють за допомогою засіву насінням травосумішей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]