Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

5. Реклама в реалізації страхових послуг

Достатньо велика кількість страхових послуг забезпечує увагу страхувальників, але ускладнює їх вибір. На допомогу приходить страхова реклама – стисла інформація, спрямована на певну категорію споживачів страхових послуг, що здійснюється через засоби масової інформації чи будь-яким іншим способом публічного звертання. Метою реклами є сприяння укладенню нових і поновленню вже діючих договорів страхування.

Основними засобами поширення реклами є: реклама у пресі; друкована реклама; реклама засобами мовлення; поштова реклама; зовнішня реклама; кіно і відео реклама; реклама на транспорті; реклама на місці продажу; інші види реклами. Всі наведені способи поширення реклами можна назвати прямими. Достатньо важливим є непрямий спосіб реклами, який здійснюється клієнтами компанії, які отримали страхове відшкодування. Такий спосіб реклами формує імідж компанії і в значній мірі сприяє надходженню до компанії нових клієнтів.

Існують загальні і специфічні вимоги до реклами страхових послуг.

До загальних вимог належать правдивість, конкретність, адресність, плановість.

Правдивість – реклама повинна мати діловий характер, відповідати об’єктивній реальності, нести інформацію, яка відповідає дійсності.

Конкретність – виражається в простому і аргументованому тексті.

Адресність – заключається в тому, наскільки рекламні засоби звернені до конкретних груп населення та суб’єктів підприємництва.

Плановість – реклама є складовою частиною плану організаційно-масових заходів в будь-якій страховій компанії.

Специфічні вимоги до проведення реклами регламентуються діючим законодавством. Базовим законодавчим актом при цьому виступає Закон України “Про рекламу”. Зокрема, страхова компанія при здійснені реклами своїх страхових послуг не може вказувати на те, що вони є кращими за аналогічні послуги її конкурентів, якщо на це дійсно не має підстав. Компанії, які здійснюють страхування життя не можуть вказувати в рекламних повідомленнях про розміри очікуваних бонусів, які виплачуються за підсумками інвестиційної діяльності (може мати місце лише повідомлення про бонуси виплачені в минулому за підсумками не менш ніж одного року).

6. Контроль з боку держави за реалізацією страхових послуг

Зважаючи на те, що страхові компанії як фінансові установи, працюють здебільшого з коштами страхувальників, контроль за їх діяльністю має бути достатньо жорстким. При цьому розрізняють внутрішній і зовнішній контроль за реалізацією страхових послуг. Зовнішній контроль здійснюється державними органами нагляду за страховою діяльністю і спрямований в першу чергу на захист інтересів страхувальників. Внутрішній контроль за реалізацією страхових послуг здійснюється службою внутрішнього аудиту компанії або спеціальним представником адміністрації. Внутрішній контроль повинен забезпечувати фінансову безпеку компанії і удосконалення якості страхових послуг.

Державний нагляд контроль за реалізацією страхових послуг пройшов в своєму розвитку ряд етапів:

1-й етап (1989-1993 роки) – майже повна відсутність спеціалізованого нагляду за страховою діяльністю з боку держави. Нагляд за страховими компаніями здійснювався без врахування специфіки діяльності страховиків як фінансових установ, що призвело до безлічі зловживань при створенні і функціонуванні страхових компаній. Такий стан справ з державним наглядом сприяв створенню пірамідальних страхових компаній, які остаточно викликали втрату довіри населення до страхового ринку.

2-й етап (1993-1999 роки) – створення і функціонування Укрстрахнагляду. Укрстрахнагляд був державним органом, який здійснював контроль виключно за фінансовими установами створеними і зареєстрованими як страхові компанії. Цей етап характеризується становленням дійсно ефективного державного нагляду за страховою діяльність, визначенню економічних нормативів.

3-й етап (1999-2003) Державний нагляд здійснював Департамент фінансових установ та ринків Міністерства фінансів України. На цьому етапі відбувалася стабілізація і удосконалення державного нагляду за страховою діяльністю.

Зараз працює Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг в Україні, яка з 2003 року здійснює нагляд з боку держави за діяльністю небанківських фінансових установ. Метою діяльності даної комісії щодо страхових компаній є забезпечення дотримання вимог страхового законодавства учасниками страхового ринку України, ефективного розвитку страхових послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків та захисту інтересів страхувальників. Зокрема, Комісія не видає ліцензії на проведення конкретного виду страхування, якщо не буде приведено доказів про можливість компанії здійснювати своєчасні виплати страхових сум і відшкодувань, або виконувати інші зобов’язання перед страхувальниками.

Згідно з Положенням про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг в Україні, Комісія має право:

отримувати усю необхідну інформацію від страхових компаній і проводити інспектування їх діяльності;

видавати приписи страховикам про усунення порушень в їх діяльності, а у разі їх невиконання зупиняти чи обмежувати дію ліцензій цих страховиків;

звертатися до суду з позовом про скасування державної реєстрації страховика у випадку неодноразових порушень страхового законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]