Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

2. Служба маркетингу у страховій компанії

Ажіотажного попиту на страхові послуги не відбувається ніде і ніколи. Тому перед страховиком постає достатньо складне завдання розробити такі страхові послуги, які б могли знайти свого покупця, і реалізувати ці послуги шляхом створення системи найбільш ефективного їх просування на ринку. Вирішенням цього завдання займається служба маркетингу страховика.

Маркетинг в страхуванні представляє собою особливий вид комерційної діяльності, спрямований на досягнення стратегічних і тактичних цілей страхової організації. Задачею маркетингу в страхуванні є збільшення кількості страхувальників шляхом впровадження нових чи зміни вже існуючих страхових продуктів і досягнення максимально можливого ступеню задоволення потреби страхувальників. В основі страхового маркетингу лежить вивчення ринку, комплексний облік процесів, які відбуваються на ньому.

Виходячи з концепції маркетингу його процес може бути зведений до двох основних функцій:

  1. Формування попиту на страхові послуги і здійснення їх реалізації.

  2. Забезпечення страхових інтересів.

Формування попиту на страхові послуги є найбільш складним завданням служби маркетингу страхової компанії. Функція формування попиту представляє собою достатньо складну систему, яка складається з аналітичної, виробничої і збутової підсистем. В рамках аналітичної підсистеми здійснюється збір, обробка, аналіз, систематизація усієї маркетингової інформації. Основним є вивчення ринку (вивчення страхового поля, законодавства в сфері страхування, фінансів, податків, перспективи його змін і впливу змін на можливість реалізовувати страхові послуги, вивчення дій конкурентів тощо). В рамках виробничої підсистеми створюються нові страхові послуги і модернізуються вже діючи з врахуванням змін в законодавстві і потребах страхувальників. В рамках збутової підсистеми здійснюється організація роботи каналів поширення страхових послуг і їх реалізація юридичним або фізичним особам.

Функція задоволення страхових інтересів реалізується за допомогою високої культури страхового обслуговування, чіткої організації роботи страховика по здійсненню страхових виплат. Головним принципом більшості страхових компаній є те, що будь-який відвідувач є потенційним клієнтом і від того, як буде проведено першу розмову, який буде інтер’єр офісу в значній мірі залежить стане цей відвідувач клієнтом даної компанії чи звернеться він до конкурентів. Однак слід зазначити, що підвищення рівня сервісу потребують здійснення витрат на утримання страхової компанії і як наслідок збільшення вартості страхових послуг. Дуже важливим для іміджу страховика є своєчасне і в повному обсязі виконання своїх зобов’язань за договорами страхування.

Важливим елементом маркетингу страхової компанії є його організація, яка представляє собою структурну побудову управління маркетинговою діяльністю, встановлення відповідальності за виконання тих чи інших маркетингових заходів. Як правило система організації маркетингу в страховій компанії формується за галузями страхування або окремими їх видами.

Залежно від розмірів кадрового апарату страховика функції служби маркетингу можуть покладатися безпосередньо на окремий підрозділ з кількох співробітників або на одного фахівця. Цю службу доцільно підпорядковувати безпосереднім керівникам компанії, враховуючи її стратегічне для компанії значення. Служба маркетингу в межах свої функцій чи конкретних завдань мати можливість доступу до необхідної інформації та опитування відповідних фахівців з інших підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]