Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

2.Обов’язкова форма медичного страхування

Система обов'язкового медичного страхування зобов'язує страхувальників укла­дати відповідні договори, згідно з якими вони мають право на одержання медичних послуг, перелік і обсяг яких установлюється програмою обов'язкового медичного страхування, у медичних установах, включених до системи обов'язкового медичного страхування.

Суб’єктами медичного страхування є страхувальники (громадяни, підприємства, місцеві і державні органи влади), страховики (страхові компанії, медичні фонди) та лікувально-профілактичні установи. Лікувально-профілактичні установи як суб'єкти обов'язкового медичного страху­вання представляють собою ті медичні установи, які мають ліцензію на право на­дання медичної допомоги і послуг згідно з програмою обов'язкового або добровільного медичного страхування. Медична установа, яка приймає участь у проведенні медичного страхування має пройти акредитацію на відповідність установ­леним професійним стандартам,

Медичні установи здійснюють свою діяльність на підставі договору зі страхови­ми медичними організаціями, який передбачає обов'язок медичної організації нада­вати застрахованому контингенту медичну допомогу певного обсягу та якості в кон­кретні строки (у межах програми обов'язкового або добровільного медичного страхування). У договорі встановлюється обсяг лікувально-діагностичної допомоги і нормативи відшкоду­вання витрат. За надання медичних послуг медичні організації одержують плату.

Медичні установи несуть відповідальність за відмову в наданні медичної допомо­ги застрахованій стороні, невідповідність медичних послуг за обсягом та якістю умовам договору зі страховою медичною організацією,

Медична допомога в системі медичного страхування може бути надана і само­стійно практикуючими лікарями, які мають на це право. Розрахунки з лікувально-профілактичними установами здійснюються страховими організаціями за фактично надану застрахованим медичну допомогу чи послугу. Це забезпечує контроль за які­стю медичної допомоги та використанням коштів, дає можливість створити еконо­мічні стимули для поліпшення обслуговування застрахованих громадян у медичних закладах.

Проведенням медичного страхуванням можуть займатися медичні страхові компанії або державні спеціалізовані фонди медичного страхування. Компанії працюють як суб’єкти господарювання і метою їх діяльності є отримання прибутку. Централізовані державні фонди працюють на безприбутковій основі, що робить їх тарифи дещо дешевшими.

Незважаючи на велику кількість переваг обов’язкове медичне страхування має і недоліки. Головним недоліком є те, що усім застрахованим особам надається однаковий рівень медичної допомоги за якістю незважаючи на стан їх фінансів. Відмовитися ж від даної послуги неможливо. Тому частка заможного населення при обов’язковій формі медичного страхування просто втрачатиме кошти, отримуючи медичні послуги в приватних лікарнях.

Обов’язкове медичне страхування передбачено законодавством України, але поки, що не розроблене відповідне нормативне забезпечення для його впровадження. Депутати неодноразово виносили на обговорення законопроект № 5655 “Про обов’язкове медичне страхування громадян”. Законопроект пропонує три медичні програми: бюджетну, громадську і страхову. Обсяги кожної програми повинен забезпечувати КМУ своїми постановами. Законопроект передбачає джерела фінансування медичної допомоги і основні вимоги до страховиків, які здійснюватимуть обов’язкове медичне страхування. Передбачається, що впровадження закону дозволить додатково залучити в медичний сектор понад 5-6 млрд. грн. Передбачено, що обов’язковим медичним страхуванням в Україні займатиметься централізований державний медичний фонд, а внески на страхування нараховуватимуться на заробітну платню. Фонд визначатиме вимоги до лікарняно-профілактичних закладів, які прийматимуть участь в обслуговуванні застрахованих. Такий стан речей звісно не задовольняє страхові компанії, які втрачають велику частку ринку медичного страхування. Експерти також вказують, що впровадження нового нарахування на заробітну платню сприятиме тінізації її виплат або негативно відобразиться на стані фінансів багатьох підприємств. Тому ЛСОУ та ряд провідних страхових компаній розробили альтернативний законопроект за яким обов’язковим медичним страхування будуть займатися страхові компанії. Аргументи на користь цього – ряд страховиків, які претендують на отримання ліцензії мають розгалужену систему філій, медичних закладів та аптек і здатні забезпечити швидкий і якісний сервіс. Окрім цього у випадку прийняття такого закону в галузь може бути інвестовано багато коштів з боку російських і західних фінансових груп, що контролюють ряд українських страховиків (у держави сьогодні дійсно відсутні кошти для покриття початкових витрат на розбудову обов’язкового медичного страхування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]