Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

3.Добровільна форма медичного страхування

Добровільне медичне страхування е доповненням до обов'язкового. У рамках добровільного медичного страхування передбачається оплата медичних послуг по­над програму обов'язкового медичного страхування. Добровільне медичне страху­вання має на меті забезпечити страхувальникові (застрахованому) гарантії повної або часткової компенсації страховиком додаткових витрат, пов'язаних із зверненням до лікувально-профілактичної установи за послугою, яка надається згідно з програ­мою добровільного медичного страхування.

Добровільне медичне страхування проводиться в сервісній і компенсаційній формі. Сервісна форма проведення медичного страхування передбачає не виплату грошової допомоги, а надання медичних послуг в закладах з якими у компанії укладений договір на обслуговування. До програми сервісного обслуговування, як правило, входить і забезпечення страхувальників медикаментами. При компенсаційній формі встановлюється факт настання хвороби або розладу здоров’я за інших причин, і після чого виплачується грошова компенсація. Страхові компанії тяжіють до проведення медичного страхування у сервісній формі, оскільки це майже виключає симуляцію хвороб з метою отримання грошових виплат. Сервісне обслуговування, як правило, має місце при безперервному страхуванні здоров’я, а компенсаційна при страхування на випадок ряду хвороб.

Програми добровільного медичного страхування розрізняються між собою зале­жно від переліку медичних послуг (наприклад, у разі стаціонарного лікування або виклику лікаря додому); контингенту застрахованих (послуги дітям або дорослим) та переліку лікувальних установ, що їх пропонує страхова компанія для виконання програми добровільного медичного страхування; від вартості надаваних послуг.

Договір добровільного медичного страхування укладається на підставі заяви страхувальника. Факт укладання договору добровільного медичного страхування засвідчується страховим полісом. Як договір, так і поліс добровільного медичного страхування можуть мати типову форму, рекомендовану для використання страхо­викам. Не можна застрахуватися від хвороби, якщо вона вже має місце під час укладення договору. Наприклад, людина, що перенесла захворювання на серце (інфаркт, операція) може укласти договір добровільного медичного страхування лише за винятком серцево-судинних хвороб.

В Україні добровільне медичне страхування набуло найбільшого поширення в Києві та деяких інших містах (Вознесенськ (медична каса 5% від доходу сплачується громадянами). Програми, які пропонуються українськими страховиками є занадто дорогими і користуються попитом здебільшого у іноземців. Зокрема, в Кривому Розі компанія “ІНГО Україна” пропонувала медичне страхування за ціною 300 доларів на одну особу на рік. Медична програма “Стоматологія” коштує в Києві від 150 до 200 доларів при цьому страхова сума коливається в межах від 400 до 600 доларів. Дорожнеча програм пов’язана з низькою кількістю страхувальників, тобто порушується основний принцип страхування – чим більше страхувальників, тим нижче ціна на страхові послуги. Користувачами послуг медичного страхування виступають здебільшого особи, які перебувають в Україні тимчасово (іноземці) і потужні корпоративні клієнти.

В останні часи компанії, які здійснюють добровільне медичне страхування більш активно рекламують свою діяльність застосовуючи при цьому сучасні маркетингові прийоми. Це викликає щорічне зростання ринку на 50-70%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]