Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы1-29.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
552.95 Кб
Скачать

11. Гнучкі виробничі системи.

Гнучка виробнича система (ГВС) - це сукупність в різних поєднаннях устаткування з ЧПУ, работизированных технологічних комплексів (РТК), гнучких виробничих модулів (ГПМ), окремих одиниць технологічного устаткування і систем забезпечення їх функціонування в автоматичному режимі впродовж заданого інтервалу часу, що має властивість автоматизованої переналадки при виробництві виробів довільної номенклатури у встановлених межах їх характеристик.

Залежно від функціонального призначення розрізняють наступні види : гнучка автоматизована лінія (ГАЛ), гнучка автоматизована ділянка (ГАУ), гнучкий автоматизований цех (ГАЦ).

ГВС представляє собою систему з комплексно автоматизованим виробничим процесом, робота всіх компонентів якої координується як єдине ціле системою керування, обеспечивающей швидку зміну програм функціонування технічних засобів системи при зміні об'єкта виробництва.

У структурі ГВС можна виділити такі підсистеми:

  • система управління – система, що здійснює оптимальне управління технологічною системою, організацію виробничого процесу, управління підсистемами, інформаційними потоками і т. ін.

  • технологічна система - сукупність взаємозв’язаних технологічних машин (верстати з ЧПУ, роботи), які здійснюють виробництво деталей в автоматичному режимі;

  • система інструментального забезпечення - система, яка здійснює оперативну підготовку і зберігання різних інструментів, а також їх контроль, облік і доставку до основного технологічного обладнання;

  • система контролю - це система, яка здійснює контроль технічних засобів ГВС і деталей, діагностику обладнання, що входить до складу всіх систем;

  • складська система - це система, що служить для зберігання нормативного запасу заготівок, приборів, інструментів і їх видачі у виробництво, а також накопичення й зберігання готових деталей;

  • транспортна система - система, що складається з транспортних та накопичувальних пристроїв, які здійснюють міжопераційне зберігання та доставку заготівок, виготовлених деталей до головної технологічної системи або до складу.

ГВС може бути побудована за різними принципами:

  • Принцип агрегатно-модульного будування – це побудова ГВС на базі гнучкіх виробничих модулей (ГВМ).

  • Агрегатно-модульний принцип – це формування складу технічних і програмних засобів на основі застосування стандартного апаратно-програмного інтерфейсу і можливість компонування на єдиній конструктивній базі ГВС з різноманітними функціями, розробка типових проектних рішень.

  • Принцип розвиткуце забеспечення можливості поповення, удосконалення та обновлення систем й компонентів ГВС, що розсматрює поетапний розвиток ГВС як с точки зору масштабів і організаційної структури системи, так і с точки зору рівня її автоматизазіі.

  • Принцип ієрархічності - це супідрядність функціональних елементів, компонентів і автоматизованих засобів керування різних рівнів, забезпечення сполучення централізованого керування й автономності функціонування окремих елементів і підсистем ГВС.

  • Принцип інтеграції - це органічна сполука виробничих процесів автоматизованих систем, їхнє злиття у єдиний виробничий процес і єдину систему керування.

  • Принцип сумісності - це оптимальне співвідношення універсальності й автоматизації програмно-керованого і встаткування, що перебудовується, тобто інформаційні, програмні, технічні, енергетичні й інші характеристики елементів ГВС і структурних зв'язків між системами повинні забезпечувати їхнє спільне функціонування з мінімальними доробками