Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюдж.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

55.Облік сум за дорученнями.

Сумами за дорученнями вважаються кошти, які отримані установами для виконання певних доручень, зокрема:

  • для проведення розрахунків з молодими фахівцями; на виплату студентам стипендій, матеріальної допомоги та доплат до державних стипендій за рахунок коштів замовників; для придбання методичної літератури і навчальних посібників для студентів заочної форми навчання;

  • на придбання замовлених централізованим порядком бланків документації з бухгалтерського обліку, звітності, статистики;

  • на придбання путівок;

  • кошти, що відповідно до рішення Уряду надійшли на ім’я установи для виконання певних доручень;

  • добровільні компенсації хворих за надані їм медичні послуги ліукувально- та санаторно-профілактичними закладами;

  • кошти, отримані на медичне обслуговування громадян за договорами добровільного медичного страхування;

  • інші кошти, які установи отримують від підприємств, установ, організацій та приватних осіб для виконання певних доручень.

Кошти, що надходять як благодійні та спонсорські внески, також відносяться до сум за дорученнями. Такі надходження повинні мати письмове підтвердження мети внесків (лист, заява або відповідні записи спонсора на розрахункових документах тощо).

Суми за дорученнями зберігаються на окремому поточному (реєстраційному) рахунку, відкритому на підставі документів, необхідних для відкриття рахунку, та дозволів органу Державного казначейства, в якому установа обслуговується (для установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету), або фінансового органу (для установ, що утримуються за рахунок місцевого бюджету).

Дозвіл видається на підставі заяви розпорядника коштів.

У дозволах на відкриття рахунків “Суми за дорученнями” вказуються:

  • джерело надходження коштів;

  • цілі, на які вони використовуються;

  • номери та дати рішень Уряду України, місцевих органів виконавчої влади або інших нормативно-правових актів, відповідно до яких установам надано право отримувати кошти для виконання відповідних доручень.

За коштами, що надходять як благодійні та спонсорські внески, наводити нормативно-правові акти не потрібно.

Синтетичний облік грошових коштів, які зберігаються на рахунку “Суми за дорученнями”, ведеться на субрахунках 314 “Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень” та 324 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень”. По дебету записується надходження грошових коштів для виконання доручень. По кредиту записується використання коштів при виконанні доручення і повернення коштів на суми невиконаних доручень.

Операції по руху коштів на поточному (реєстраційному) рахунку по спеціальних коштах відображаються в меморіальному ордері № 3.

Синтетичний облік розрахунків по сумах, одержаних на видатки за дорученнями, ведеться на субрахунку 673 “Розрахунки за коштами, отриманими за іншими джерелами власних надходжень”. По кредиту записується виникнення розрахунків з організаціями, що дали доручення. По дебету записується погашення заборгованості на суми виконаних доручень і при поверненні сум, на які доручення залишилися не виконані. Сальдо кредитове показує непогашену заборгованість бюджетної установи перед іншими підприємствами, установами та організаціями по сумах за дорученнями.

Аналітичний облік ведеться за окремими видами сум за дорученнями на картках ф. 292-а або в книгах ф. 292 у розрізі установ, від яких отримані кошти.

56.Облік депозитних сум.

Депозитні суми – це кошти, що надходять у бюджетну установу для тимчасового зберігання (кошти хворих, що перебувають у лікувальних закладах; застави; кошти по невирішених судових справах; суми невиданої заробітної плати працівникам т.п.). Ці кошти не дозволяється використовувати, вони зберігаються, а пізніше повертаються власнику.Збереження депозитних сум обмежується строками, встановленими чинними актами України.

Депозитні суми зберігаються на окремому рахунку.

Кошти з рахунків за депозитними сумами видаються установами за іменним чеками або перераховуються платіжними дорученнями на ім’я тих осіб чи організацій, які їх отримують.

Відповідальність за правильність перерахування і видачі депозитних сум покладається на керівника установи.

Синтетичний облік депозитних сум ведеться на субрахунках 315 “Поточні рахунки для обліку депозитних сум” та 325 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум”. По дебету записується надходження депозитних сум. По кредиту записується повернення депозитних усм власнику і перерахування цих сум в бюджет, якщо закінчується термін зберігання. Сальдо дебетове показує наявність депозитних сум на рахунку.

Операції по руху депозитних сум відображаються в меморіальному ордері 3.

Синтетичний облік розрахунків по депозитних сумах ведеться на субрахунку 672 “Розрахунки за депозитними сумами”. По кредиту записується виникнення розрахунків з власниками депозитних сум при їх надходженні. По дебету записується погашення заборгованості по депозитних сумах при поверненні їх власнику і списання з балансу заборгованості по депозитних сумах, по яких закінчився термін зберігання. Сальдо кредитове показує непогашену заборгованість бюджетної установи перед власником депозитних сум.

Аналітичний облік депозитних сум ведеться за кожним одержувачем на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292).