Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ботаніка шпори 36-42.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
29.3 Кб
Скачать

36 Характеристика царства Гриби

  1. Будова грибів. Гриби - особливе царство організмів, що мають риси подібності та відмінності як з рослинами, так і з тваринами. Гриби, як і рослини, нерухомі, ростуть протягом усього життя, всмоктують поживні речовини всією поверхнею тіла, а не заковтують їх, як тварини. Наявність у клітини гриба твердої оболонки, як у рослин і бактерій. Відсутність у клітинах грибів хлоро-пластів, в зв'язку з чим в них не відбувається фотосинтез. Гриби, як і тварини, гетеротрофи (харчуються готовими органічними речовинами). Вміст у оболонці клітин грибів хітину, як і в зовнішньому скелеті багатьох тварин. Майже всі гриби багатоклітинні, тіло їх складається з тонких ниток - гіфів, які часто розгалужуються і утворюють міцелій, або грибницю, а у деяких грибів, наприклад у шапинкових, і плодові тіла, в яких гіфи щільно прилягають один до одного. Складна будова грибний клітини - наявність оболонки мембрани, цитоплазми з органоідами і ядра з хромосомами.

  2. Життєдіяльність грибів. Гриби-гетеротро-фи всмоктують органічні речовини поверхнею гифов. Гриби-сапротрофи харчуються органічними сполуками мертвих організмів. Гриби-паразити використовують для живлення живі тканини організму хазяїна. Розмноження грибів в основному безстатевим шляхом - численними суперечками, дуже легкими, далеко розносять вітром. Вегетативне розмноження грибів частинами грибниці, а одноклітинних грибів, наприклад дріжджів, - брунькуванням. Грибам властиво і статеве розмноження.

  3. Різноманіття грибів. Найкращі високоорганізовані гриби - шапинкових: білі, підберезники, опеньки, маслюки, печериці та ін. Їстівні та отруйні шапинкових грибів (бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні опеньки). Необхідність збереження грибниці при зборі їстівних грибів (білого, підосичники, сироїжки та ін.)

  4. Роль грибів у природних співтовариствах. Симбіоз шапинкових грибів з деревами, роль грибів у водному обміні і мінеральному живленні рослин. Пліснява, що виконують роль санітарів, руйнують органічні речовини мертвих залишків організмів до неорганічних речовин.

  1. Характеристика Сумчастих грибів

Сумчасті гриби, аскоміцети (Ascomycetes), клас вищих грибів . характеризуються багатоклітинним міцелієм і наявністю особливих органів спороношеням — сумок, або аськов, в яких розвиваються аскоспори (зазвичай по 8 спор в сумці). Сумки з'являються в результаті статевого процесу різно що протікає в різних С. г. У більшості С. г. сумки розвиваються усередині або на поверхні плодових тіл, в голосумчатих(первічносумчатих) — безпосередньо на міцелії або на клітках, що брунькуються (без утворення плодового тіла). В багатьох грибів сумки розвиваються рідко і розмножуються ці гриби майже виключно конідіямі. Конідіальниє спороношенія (стадії) часто описуються як самостійні види грибів (так званінедосконалі гриби ) . Більшість С. г. живе як сапрофіти в грунті, на відмерлих тканинах рослин, субстратах органічного походження (гній, екскременти, шкіра, волосся), на харчових продуктах, в бродячих рідинах. Серед С. р. відомі паразити вищих рослин і збудникимікозів тварин і людини. Є С. г., які протягом вегетаційного періоду живуть в конідіальной стадії як паразити на живих рослинах, а після їх відмирання переходять до сапрофітного живлення і утворюють до весни сумчасте спороношеніє. До сумчастих відносяться майже всі гриби, що входять до складу лишайників.  Багато С. г. — збудники хвороб культурних і корисних дикорослих рослин: борошнистої роси, раки рослин, п’ятнистість сільськогосподарських рослин, снігової цвілі, кореневих гнило і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]